Yapılan araştırmalar, işlenmiş yumurta kabuğunun yeni nesil veri merkezlerinin veri depolama altyapısında kullanılabileceğini gösteriyor.
Enfes bir kahvaltının veya çıtır bir böreğin arkasında bıraktığı istenmeyen enkazlardan biri olan yumurta kabuğunun, yeni nesil veri merkezlerinin veri depolama altyapısında kullanılmasının yolu açılıyor. Üstelik yumurta kabuğunu hammadde olarak kullanan yeni nesil veri depolama cihazlarının veri merkezlerini daha hızlı ve çevreci yapabileceği söyleniyor.
Bu teknikle üretilen, mevcut bellek alternatiflerine göre daha performanslı olması ve daha yoğun veri depolaması beklenen bu yeni nesil bellek cihazlarına ReRAM adı verilecek. Peki yumurta kabuğunun bununla ne ilgisi var? Şöyle: Çin’deki Guizhou Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, önce yumurta kabuğunu alarak 3 saatlik bir parçalama işlemi sonunda nano ölçekte partiküllere sahip bir toz haline getirmişler. Daha sonra bunu kurutup özel çözeltiler içinde eritmişler ve bu karışımı bellek yongasının elektrolitlerini, yani elektrik akımı geçen kısımlarını hazırlamak için kullanmışlar.
İlk denemelerde söz konusu kaplamanın bozulmadan önce 100 kereye kadar üzerindeki verinin silinip yeniden yazılabildiği görülmüş. Bu başarı henüz milyarlarca kez yeniden yazılıp silinebilen diğer materyallerle karşılaştırılabilecek ölçekte değil. Diğer yandan ilk denemelerin umut verici olduğu ve bu tekniğin ilerde üretim için daha kolay ulaşılabilen, daha çevreci hammaddelerin yolunu açabileceği söyleniyor.