Online Ortamda Şirket Kurmak Çok Kolay

Enterprise Next röportajlarında konuğumuz Mükellef Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Okan Şafak oldu.

Bu haftaki röportajımızda Mükellef Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Okan Şafak ile YouTuber vergisinden internet üzerinden şirket kurmaya, yine mobil uygulama üzerinden vergi ödemeye kadar hayata geçirdikleri birçok yeniliği konuştuk.

Youtuberlar şirket kurmalı mı?

YouTube’dan yayın yaparak gelir elde eden YouTuber’ların şahıs şirketi kurma sayıları her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz haziran ayından bu yana geçen sekiz ayda Mükellef üzerinden YouTuber’lar tarafından kurulan şahıs şirketinde yüzde 100 artış yaşadık. Son dönemde şirket kurmadan önce elde ettiği gelirleri beyan etmediği için pek çok vergi cezasına giren YouTuber sayısı artıyor.

Youtube gelirlerinin vergilendirilmesi hakkında herhangi bir alt limit bulunmuyor. Youtuber ya da influencerın kazançları reklam geliri olarak kabul ediliyor ve bu ticari kazanç sınıfına giriyor. Ticari kazançlarda ise vergi mükellefi olmak, gelir tutarından bağımsız olarak zorunludur. Eğer 29 yaş altındaysanız ve ilk defa şirket kuruyorsanız genç girişimci teşvikinden faydalanarak 3 yıl boyunca 75.000 TL’ye kadar gelir vergisinden muaf olurken bir yıl boyunca Bağ-Kur primleriniz devlet tarafından ödenir. Genç girişimci desteğinden faydalanmak için işe başlama tarihinin de göz önünde tutulmalıdır. 01.60.2018 tarihinden önce işe başlayanlar varsa bu teşvikten faydalanamıyor.

Bu girişimcilik fikri ortaya nasıl çıktı?

Okan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılımcı olarak göreve başladığım Foriba’da 7 yıl çalıştım. Başlangıçta bilgisayar mühendisi olarak kod yazıyordum ancak bir yandan da pazarlamaya ilgi duyuyordum. Mühendis bakış açımın pazarlamaya pek çok katkısı olabileceğini fark ederek, pazarlama ve satış departmanlarında rol aldım. Ekibimle birlikte Türkiye’de önemli e-dönüşüm projelerine imza attık. Şirketlerin e-fatura süreçlerini yönettik. Foriba’da geçirdiğim 7 yılda çok şey öğrendim ve her bir öğrenim kurucusu olduğum Mükellef için bana yol gösterdi.

Foriba’da yönettiğim e-fatura projelerinden birinde şahıs şirketi kurmak isteyenlerin neye ihtiyacını olduğunu bizzat tecrübe ettim ve iş modeli haline gelebilir mi diye araştırmaya başladım. Teknolojinin olanaklarıyla ihtiyaç duyulan tüm hizmetlerin online olarak bir platformda buluşabileceğini gördüm. Yöneticilerimin de desteğini alarak profesyonel hayatıma veda ettim. Şubat 2019’da Mükellef’i kurdum. 7 yıllık tecrübemin girişimimi besleyip geliştireceğine inanıyorum ve bu açıdan baktığımda kendimi şanslı görüyorum.

Mükellef ne amaçla kuruldu, hangi alanda hizmet veriyor?

Mükellef olarak şahıs şirketi kurulumu, tüm finansal süreçlerin yönetimi ve e-dönüşüm uygulamaları hizmeti sunuyoruz. Yaratılan faydaya bakacak olursak; küçük işletme sahiplerine ve bireysel şirket kurmak isteyenlere sağladığımız şirket kurulumunun yanı sıra tüm finans süreçleri güvenli, kolay ve hızlı bir şekilde online bir platformda gerçekleşiyor. Kullanıcılarımız gönül rahatlığı ile şirket kurulumunu gerçekleştirerek hayallerini, girişimlerini hayata geçirebiliyor. Üstelik tüm bu hizmetleri dışarıya çıkmadan, oturdukları yerden, hızlı ve güvenli bir şekilde alabiliyor. Tüm bu hizmetler için platformumuza ayda sadece 250 TL+KDV gibi cüzi bir bedelle sunuluyor. Mükellef üzerinden şirket kurulumu verilerine bakacak olursak, kuruluşumuzdan bugüne 4000’den fazla şirket kuruluşu gerçekleştirdik. Mükellef üzerinden kurulan şirketlerde en çok kurye ve e-ticaret alanında faaliyet gösteren şirketler kuruluyor. Bunu sırasıyla yazılım, danışmanlık, reklam ve tasarım alanında kurulan şirketler takip ediyor. Online şirket kurulumunda en yüksek talep İstanbul’dan geliyor. İstanbul’u takip eden illerimiz sırasıyla İzmir, Ankara Kocaeli ve Bursa. Şirket kurulumundaki yaş aralığında 25-35 yaş grubu ön plana çıkıyor. 25-35 yaş aralığında şirket kurulumu yüzde 43 iken, bu oranı yüzde 34,9’la 18-24 yaş grubu takip ediyor. Oran olarak düşük olsa da 55 yaş üstü de şahıs şirketini online olarak kurmayı tercih ettiğini görüyoruz.

Firmanızın sunduğu özel hizmetler nelerdir?

Mükellef olarak kullanıcılarımıza şahıs şirketi kurmalarına yardımcı oluyoruz. Şirketlerini kurduktan sonra online ön muhasebe programı, e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu ve e-Defter hizmeti gibi tüm süreçlerde online olarak hizmet veriyoruz. Bunun yanı sıra fiziksel olarak ofis sahibi olmayan şahıs şirketleri için sanal ofis hizmeti sunuyoruz. Bu hizmet ile kullanıcılar düşük ücretler ile sanal ofislerini resmi şirket adresi olarak göstererek stopaj ödemeden faaliyet adresine sahip olabiliyor. Dolayısıyla şirket sahibi olmak isteyenlere uçtan uca tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir platform sunuyoruz. Öte yandan ABD ve İngiltere’nin Türkiye’nin ihracatında ilk 5 ülke içerisinde yer almasından hareketle yurtdışına açılma hedefimizi öncelikle bu iki ülkede gerçekleştirdik. Türkiye’nin ardından başlattığımız yurt dışı açılımıyla, bu dönemde dijital iş imkanlarından faydalanmak isteyen girişimciler için önemli bir fırsat yaratmış oluyoruz. Şu anda ABD ve İngiltere için başlattığımız hizmetimizi, 2022 sonuna kadar 10 ülkeye çıkarmayı hedefliyoruz.

Salgın süreci sizi nasıl etkiledi?

Koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek üzere evde kaldığımız bu zamanlarda sunduğumuz online hizmetin önemini bir kez daha görmüş olduk. Mart ayından bu yana şahıs şirketi kurmak isteyenler için online platformumuz evden çıkmadan iş sürekliliğini sağladı. Bu süreçte şirket kuruluşunu, vergi dairesine, notere, ticaret odasına gitmeden online olarak yapanların sayısı her geçen gün arttı. Mükellef’in verilerine göre 2020 yılının ilk yarısına göre ikinci yarısında online olarak şirket kuranların sayısında yüzde 150 artış yaşandı.  Kurulan şirketlerin faaliyet alanlarına baktığımızda ise son dönemde artan online alışverişlerin de etkisiyle kurye şirketi kurulumu olduğunu görüyoruz. Öne çıkan diğer sektörler bilgisayar programlama, reklam, organizasyon olarak sıralanıyor. Öte yandan son dönemde internet üzerinden gelir elde eden YouTuber ve internet fenomenlerinin de şahıs şirketlerini online platform kullanarak kurdukları gözlemleniyoruz. Mükellef’te 2020 yılı sonu itibarıyla 16.000’den fazla kayıtlı üyeye ulaştık ve 4.000’den fazla kullanıcımıza şirket kurduk. 1 milyon TL’den fazla vergiyi de bizim aracılığımız ile ödediler.

Gelecek hedefleriniz neler?

Önümüzdeki dönemde kullanıcılarımıza platformumuzu kullanırken kazançlı çıkabilecekleri bazı imkanlar sunmak istiyoruz. Mükellef cüzdan ve Mükellef kart adıyla devreye almayı planladığımız ve kullanıcılarımızın gündelik hayatlarında birtakım avantajlardan faydalanabilecekleri yeniliklerimiz olacak. Öte yandan Mükellef’in sunduğu faydayı Türkiye genelinde yaygınlaştırmak istiyoruz. ABD ve İngiltere ile başlattığımız yurtdışı açılımımızı büyütmeyi ve farklı ülkelerde de online üzerinden şirket kurulum hizmeti sunmayı hedefliyoruz. Tüm hizmetlerimizi ve yeni yatırımlarımızı güçlü iş ortaklarımızla birlikte yürütüyoruz. Girişimlerin büyümesi ve gelişmesi için iş ortaklıkları çok önemlidir. Bu bağlamda iş ortaklarımızla kurduğumuz ilişkilere çok önem veriyor ve birlikte katma değerli hizmetler neler olabilir anlayışıyla ilerliyoruz. 2021 yılında da farklı markalarla iş birlikleri yapmaya devam edeceğiz. Mükellef olarak yıl sonuna kadar Türkiye dışında Amerika ve İngiltere için başlattığımız hizmetlerimizle birlikte toplamda 15.000 şirketin online olarak kuruluşunu gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Tüm bunların ve daha fazlasının yer aldığı Okan Şafak ile gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıdan izleyebilirsiniz.