Türkiye’nin Yazılımcı İhtiyacına Hızlı Çözüm

Yeni dünya düzeninin oyun kurucusu olan yazılım sektörü, hemen her sektörün geleceğine yön verirken, her yeni yazılım teknolojisi hayatımızı daha da kolaylaştırıp küresel ticarette dengeleri değiştiriyor.

Bilgi ve iletişim teknolojileri endüstrisinin en büyük oyuncusu olan yazılım sektörü, dünyanın katma değerli ürün beklentisine cevap veriyor. Dijitalleşen dünyada sağlıktan turizme, ulaştırmadan tekstile kadar çok sayıda endüstriye yön veren sektör, genç yetenekler için de çok büyük fırsatlar barındırıyor. No-Code&Low-Code platformu olarak sektöre verimlilik sağlayan Xpoda; İngiltere, Rusya, Azerbaycan, Yunanistan, Dubai, Fas, Hollanda, Amerika gibi ülkelere gerçekleştirdiği teknoloji ihracatıyla sektörün küresel faaliyetlerini hızlandırıyor. Xpoda CEO’su Şenol Balo konuyla ilgili olarak, “İyi bir yazılımcı 4 yıllık üniversite eğitimi ve 3 yıllık iş tecrübesi ile olgunluk seviyesine ulaşabilirken, No-Code&Low-Code bilen bir yazılımcı 1 ay gibi kısa bir sürede 20 kat daha hızlı uygulama geliştirebiliyor” açıklamasında bulundu.

“Türkiye’deki yazılımcı ihtiyacı No-Code&Low-Code olmadan çözülemez”

AB’nin 2030 yılına kadar 20 milyon yazılımcı yetiştirme hedefi bulunurken, yaklaşık 140 bin yazılımcının faaliyet gösterdiği Türkiye pazarında en hızlı şekilde 750 bin yetişmiş yazılımcıya ihtiyaç duyuluyor. Xpoda platformunun ABD’de üniversitede master öğrencilerine yönelik ders olarak okutulduğunu kaydeden Şenol Balo, “ABD’de UofSC eğitim departmanına özel uzaktan eğitim uygulaması geliştirdik. Dubai’de AKSA Jenaratör’ün CRM süreçleri, Hollanda’da bir fabrikanın üretim süreçleri Xpoda platformu üzerinden sürdürülüyor. 2024 yılında Avrupa ve Amerika’da partner ve müşteri görüşmelerini hızlandırarak küresel pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz” dedi. Dünyanın bu konuda çok hızlı gelişim gösterdiğini kaydeden Balo, “Türkiye’nin dijital dönüşümün gerisinde kalmaması ve yazılımcı ihtiyacını karşılayabilmesi için No-Code&Low-Code bilen yazılımcıların çok hızlı yetişmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Xpoda adını dünya listelerine yazdırdı

Xpoda platformu, hiç kodlama yapılmadan karmaşık uygulamalar geliştirilmesine imkan tanırken, kodlama ile desteklenerek bir çok uygulama ile entegrasyonu sağlanabiliyor. Bu özelliğiyle de hem hiç kod bilmeyenlere hem de kodlama yapanlara rehberlik ediyor. Henüz No-Code&Low-Code tanımının bile yapılmadığı bir dönemde, her iki teknolojiyi bir araya getirerek katma değerli ürün haline dönüştürdüklerini söyleyen Şenol Balo, “İlk platform üreticileri arasında yer aldığımız için, çok sayıda sektörde edindiğimiz proje tecrübesiyle dünya listelerine adımızı yazdırdık. Özellikle, Gartner, G2 gibi dünya çapında çözümlerin listelendiği, birçok farklı web sitesi tarafından yapılan değerlendirmelerde ilk 3’te ya da ilk 5’te yer alıyoruz. Özellikle marka bilinirliği noktasında dünyada önemli bir noktadayız” diye belirtti.

Genç yeteneklere uluslararası ölçekte kariyer fırsatı sunuyor

Normal şartlarda 2-3 sene sürecek bir eğitimi No Code teknolojiler ile 1-2 aya indirdiklerine dikkat çeken Şenol Balo, konuya ilişkin şu ifadelerde bulundu: “Teknoloji hızla gelişirken, yazılım geliştiricilerinin de yeniliklere hızla adapte olması gerekiyor. Yetiştirme sürelerinin uzunluğu sebebi ile zaten yeterli kaynak bulunamıyor ve ancak ihtiyacın yüzde 20 sini karşılayabiliyor. Hem yazılım geliştiricilerin azlığı hem de geliştirme sürelerinin uzunluğu, kurumların dijital dönüşüm süreçlerini ertelemelerine sebep oluyor. Kaynakları güçlü olan işletmeler ise ihtiyaç duydukları yazılımlara daha geç ulaşıyor. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu 750 bin yazılımcıyı mevcut kodlama ve eğitim süreleri ile yetiştirmek mümkün değil. Yeni yetenekler, No-Code&Low-Code teknolojilerle işlerini hızlandırıp kodlama ve kodsuz uygulamaları hibrit olarak kullanarak verimlilik artışı elde edebiliyor. No-Code&Low-Code teknolojileri, son derece hedef odaklı, kariyer basamaklarında yükselmek için çok güçlü bir yol arkadaşı. Xpoda olarak sektöre yeni adım atan genç yeteneklere, kariyer yaşamlarını uluslararası ölçekte şekillendirebilecekleri fırsat ortamı yaratıyoruz. Genç yetenekler Xpoda platformu sayesinde yeni başarı hikayelerine imza atabiliyor.”

No-Code & Low-Code geliştirici ekosistemi, tüm dünyada yaygınlaşacak

Türkiye’de hayata geçirdikleri iş ortakları programı ve Xpoda Akademi ile nitelikli No-Code&Low-Code geliştirici ekosistemini tüm dünyada yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydeden Şenol Balo, “Genç yetenekleri Xpoda platformu üzerinden No-Code&Low-Code teknolojileri ile tanıştırarak, Xpoda’yı daha çok tercih edilen bir platform haline gelmeyi planlıyoruz” diye sözlerine ekledi.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?