Lenovo‘dan Küresel Düzeyde Güçlü Kârlılık

Lenovo, 2022 yılının son çeyrek sonuçlarına göre kişisel bilgisayar dışı faaliyetlerden elde ettiği ciroyla %41’lik rekor bir orana ulaşırken güçlü bir kârlılık ortaya koydu.

Lenovo, Çözümler ve Hizmetler Grubu (SSG) ve Altyapı Çözümleri Grubu (ISG) büyüme etkenlerini çeşitlendirerek bu iki grubun cirosunu bir önceki yıla göre sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 48 artışla 1,8 milyar dolar ve 2,9 milyar dolarlık rekor seviyelere taşıdı. Tüm ana iş grupları, üst üste beşinci çeyrekte faaliyet kârına katkı sağladı. Lenovo’nun 2022 yılı son çeyrek net geliri, 437 milyon dolar düzeyine ulaştı.

Lenovo Türkiye son 3 senedir Türkiye PC Pazarının Lideri

Lenovo Türkiye, güçlü bir performans ortaya koyarak IDC kişisel bilgisayar pazarı raporu sonuçlarına göre 2022 takvim yılını yüzde 23,3 pazar payı ile PC Pazarı Lideri olarak tamamladı. Lenovo Türkiye 2022 yılında Kurumsal PC Pazarında yüzde 36,5 ve Tüketici PC pazarında yüzde 16 pay oranı ve yine Kurumsal Büyük Ölçekli Müşteriler Pazarında İş İstasyonları kategorisinde de yüzde 35 pay oranı ile birinci sırada yer aldı. Bu sonuçlar ile Lenovo Türkiye arka arkaya 3 sene, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye PC Pazarı Liderliğini sürdürdü.

Rekor düzeyde kârlılık

Lenovo, 2022 yılının son çeyrek sonuçlarına göre kişisel bilgisayar dışı faaliyetlerden elde ettiği ciroyla yüzde 41’lik rekor düzeyde bir kârlılık ortaya koydu. Lenovo’nun 2022 yılı son çeyrek net geliri, 437 milyon dolar düzeyine ulaştı. Sektörün önemli makroekonomik baskılarla karşı karşıya kaldığı bir dönemde Lenovo, küresel dijitalleşme ve akıllı dönüşüm trendlerinin hız kazanmaya devam etmesi ve BT harcamalarının orta ila uzun vadede orta büyüme hızıyla toparlanma göstermesinin beklenmesiyle uzun vadeli fırsatlar öngörüyor. Lenovo’nun nakit dengesi güçlü olmayı sürdürürken nakit dönüşüm döngüsü gelişmeye devam ediyor. Lenovo orta vadede kârlılığı ikiye katlama taahhüdünü sürdürerek Ar-Ge ve sürdürülebilirliğe yatırım yapmaya devam ediyor.

Lenovo CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Yang Yuanqing, son çeyrek performansları hakkında şöyle konuştu: “Bugün açıkladığımız güçlü sonuçlar, hizmet odaklı dönüşüm stratejimizin karşılığını aldığımızı gösteriyor. Bilgisayar dışı faaliyetlerimizin yüksek çeşitliliğe sahip büyüme etkenleri artık grup gelirimizin yüzde 40’ından fazlasını oluştururken güçlü bir kârlılık sağlıyor. Karmaşık makroekonomik ortama rağmen, kişisel bilgisayarlarda pazar liderliğimizi koruduk. Net stratejimizin, operasyonel esnekliğimizin, sağlıklı likiditemizin ve inovasyona yaptığımız kesintisiz yatırımların uzun vadeli sürdürülebilir büyüme ve daha iyi kârlılık sunmamıza olanak tanıyacağından eminim.”

Çözümler ve Hizmetler Grubu (SSG) ile tüm segmentlerde güçlü performans

Çözümler ve Hizmetler Grubu (SSG) son çeyrek geliri yıllık yüzde 23 artarak 1,8 milyar dolara ulaşırken, önceki yıla göre yüzde 20,2 faaliyet kâr marjı ve yüzde 12 faaliyet kârı gerçekleşti. Tüm segmentler bir kez daha kârlılık ve güçlü bir ciro artışı ortaya koydu. Donanım odaklı olmayan çözüm ve hizmetlerden elde edilen gelir karması yüzde 53’lük bir rekora ulaşırken, yönetilen hizmetler TruScale Hizmet Olarak Her Şey çözümlerinin desteğiyle geçtiğimiz yıla kıyasla yaklaşık olarak iki katına çıktı. SSG ayrıca dijital iş yeri çözümlerini zenginleştirirken, hibrit bulut portföyünü güçlendiriyor ve sürdürülebilirlik odaklı çözümlerini daha genişletiyor.

Altyapı Çözümleri Grubu (ISG) ile tarihi rekor

Lenovo Altyapı Çözümler Grubu (ISG) yıllık bazda yüzde 48 artarak 2,9 milyar ABD doları gibi tarihi bir rekora ulaştı. Faaliyet karı, bir önceki yıla göre iki kattan fazla artarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 43 milyon dolara ulaştı. Sunucu cirosu önceki yıla göre yüzde 35 artışla yeni bir rekora imza atarak Lenovo’yu dünyanın en büyük 3. sunucu şirketi haline getirdi. Depolama cirosu üç kattan fazla artarak dünyada 5. sıraya yerleşti. 2022 yılının son çeyreğinde yazılım yüzde 52 büyüme kaydetti. Böylece her iki iş kolu da tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. ISG geniş kapsamlı altyapısını geliştirmeye ve özellikle yapay zeka destekli uç nokta bilişimi ve hibrit bulut olmak üzere inovasyona yatırım yapmaya devam ediyor.

Akıllı Cihazlar Grubu (IDG) ise yüzde 23,1 pazar payıyla kişisel bilgisayar pazarındaki birinciliğini korudu. Ayrıca, Windows etkinleştirmelerindeki liderliğin de ortaya koyduğu gibi güçlü ürün rekabetçiliğiyle sektöründe öncü yüzde 7,3’lük kârlılığını koruyan grup, stok seviyelerinde iyileşme sağladı. Akıllı telefon faaliyetlerinde üst üste 11. çeyrekte kârlılık sağlandı. Premium ürün sınıfındaki Motorola Edge aktivasyonları önceki yıla göre yüzde 74 arttı. Tablet portföyünde premium ürün yelpazesi genişlerken, akıllı alan çözümleri önemli kazanımlarla büyüme potansiyeli ortaya koymayı sürdürdü. Son çeyrekte de inovasyonlar, akıllı cihazlardan akıllı alanlara geçişi desteklemeye devam etti.

Yeni teknolojiler

Lenovo Yoga Book 9i, dünyanın ilk tam boy OLED çift ekranlı dizüstü bilgisayarı olarak son CES fuarında tarihi bir başarı ile 50 ödül birden kazanırken, Lenovo’nun B2B odaklı ilk akıllı telefonu Lenovo ThinkPhone by Motorola, güvenlik ve verimlilik odaklı güçlü ürün konumlandırması sayesinde 15 farklı dalda “CES’in En İyisi” ödülüne layık görüldü. Gelişmiş dijital iş yeri çözümleri, hibrit çalışma alanlarında kullanıcı deneyimlerini geliştiriyor.

Geleceğe yatırım

Çevre, Sosyal ve Kurumsal Yönetim – Yakın zamanda BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, CDP, Dünya Kaynakları Enstitüsü ve Dünya Doğa Fonu işbirliğinde kurulan Bilime Dayalı Hedefler girişiminden net sıfır doğrulaması alan ilk şirketlerden biri olan Lenovo, hedeflerinin Net Sıfır Standardına uygunluğu onaylanan ilk bilgisayar ve akıllı telefon üreticisi oldu.

Daha geniş sürdürülebilirlik taahhütleri kapsamında ise müşterilerin karbon ayak izini azaltmasına yardımcı olacak sürdürülebilir bir lojistik çözümü tasarlamak için Kuehne+Nagel ile işbirliği yaptı. Şirket ayrıca, 2022 Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde (GEI) dördüncü kez kendine yer buldu. Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi kapsamında, dünya genelinde 11 sektör ve 45 ülke ve bölgede faaliyet gösteren 484 şirketin kadınların güçlendirilmesi ve işyerinde eşitlik konusundaki ilerlemesi takip ediliyor.

Tedarik Zinciri mükemmelliği – Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda, Lenovo’nun Hefei fabrikası LCFC, Forum’un her biri liderliği ve dördüncü Sanayi devrimi (4IR) teknolojilerine entegrasyonu sonucunda seçilen 132 lider üreticiden oluşan Küresel Lighthouse Ağında yer alan 18 yeni tesisten biri olmaya hak kazandı. 2011’de kurulan LCFC, dünyanın en gelişmiş akıllı üretim fabrikalarından biri ve akıllı bilgi işlem cihazları (PC’ler, sunucular, uç nokta bilişimi, akıllı Nesnelerin İnterneti) tesislerinin en büyüğüdür. Lenovo’nun dokuz pazarda 35’ten fazla üretim tesisinden oluşan ağındaki amiral gemisi konumundaki bu tesis, dünya çapında 126 pazara ürün sağlıyor. Bunu yaparken de her gün 300.000 adet malzeme ve parçayı, her yıl 300 ayrı yeni ürünü ve 200.000’den fazla ürün konfigürasyonunu yönetiyor.

En Beğenilen Şirket

Sektör Ödülleri – Fortune dergisi’nin yakın zamanda yayınladığı “Dünyanın En Beğenilen Şirketleri” yıllık listesinde Lenovo 11 sıra yükselerek 189. sırada kendine yer buldu. Küresel şirketlerin kurumsal itibarlarının değerlendirildiği yıllık sıralamada, ABD’nin en büyük 1.000 şirketinin yanı sıra yıllık cirosu 10 milyar doların üstünde olan FORTUNE Global 500 şirketleri yer alıyor. Lenovo şu anda FORTUNE Global 500 listesinde 171. sırada yer alıyor. Liste 52 farklı sektörden küresel şirketlerden oluşuyor. “Bilgisayar sektörü” alt kategorisindeki şirketler arasında Lenovo, ürün ve hizmet kalitesi, yönetişim, inovasyon ve sosyal sorumluluk alanlarında yüksek puanlar alarak özellikle “En Beğenilen” şirket olmaya hak kazandı.

Fast Company ise yakın zamanda Lenovo’nun Eğitimde Karma Gerçeklik Teknolojisini “Sıradaki Büyük Teknolojik Atılım” olarak değerlendirdi. Bu etkinlik kapsamında editörler ve yazarlardan oluşan bir grup, çok uluslu şirketlerden yeni girişimlere kadar her büyüklükteki şirkette araştırmalar yaparak “Teknolojide Bir Sonraki Büyük Atılım” olduğuna inandıkları yenilikleri ortaya koyuyor. Bu yılki etkinlikte Lenovo, yenilikçi düşünce ve ileri teknoloji sergileyen 120 şirket arasında kendine yer buldu. Şirket, temel toplumsal sorunları çözerek dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için çalışan şirketlerden biri olarak öne çıkıyor.

Etiketler: ,

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?