Hedef Yurtdışındaki Bilinirliği Türkiye’ye de Taşımak

Ürünleri günümüzde 16 farklı ülkeden 22 havayolu firması tarafından kullanılan Hitit, yurtdışında yakaladığı marka bilinirliği başarısını Türkiye pazarında da sağlamayı hedefliyor.

Tam 24 yıl önce yani 1994 yılında Nur Gökman ve Dilek Ovacık tarafından kurulan Hitit, sivil havacılık alanında Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketi olmayı başardı. Türkiye dışında 16 farklı ülkede 22 havayolu Hitit ürün ve çözümlerini kullanıyor. Çok keyifli bir sohbete imza attığımız Hitit Ürün ve Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Semra Kandemir, yurtdışında havacılık alanındaki en bilinen teknoloji şirketlerinden biri olduklarına vurgu yaptı.

Kandemir, Hitit’in havacılık sektöründe adını dünya çapında duyurmasını sağlayan ilk yazılım çözümünün havayolu sadakat programı olan Crane FF (Frequent Flyer-Sık Uçan Yolcu) olduğunu belirtiyor. Kandemir, “Bu ürün kısaca yolcu olarak bizlerin uçtukça mil biriktirdiğimiz, çeşitli fırsatlardan yararlandığımız ve böylelikle o havayolunun sadık bir müşterisi haline geldiğimiz yazılım altyapısı. Crane FF, bizim geliştirdiğimiz ilk havacılık yazılım çözümü. THY’nin Miles&Smile altyapısını oluşturan yazılım da yine Crane FF. Crane FF kısa sürede Etihad Havayolları ve Tayland Hava Yolları gibi beş yıldızlı havayolları dahil olmak üzere, 40 havayolunun tercih ettiği, havacılık dünyasının en çok kullanılan sadakat yönetimi çözümü haline geldi. Crane FF’in bu başarısı çok dikkat çekti ve sektörün küresel birincisi olan Amadeus firması Hitit’ten Crane FF’i 2012 yılında satın aldı” şeklinde görüş belirtti.

Yüzde 100 yerli yazılım şirketi

Öne çıkan temel farklılıklarını yüzde 100 yerli olmaları olarak gösteren Kandemir, “Türkiye’de rakibimizin olmaması ve ilk çözümümüz olan Crane FF’in 2012 yılından dünyada en çok kullanılan çözüm olması bizi dünya sıralamasında beşinci sıraya kadar taşıdı. Öte yandan havayolu şirketlerinin operasyonel ve finansal tüm faaliyetlerini kolaylıkla gerçekleştirebilecekleri yazılımlar üretiyoruz. Sadakat yönetimi hizmetlerindeki bu ilerlemeye paralel olarak, 2003 yılında bir havayolunun tüm operasyonel ve satış ihtiyacını karşılayacak yeni bir yazılım paketi geliştirmeye de başladık. Çözümlerimizi; yolcu hizmetleri sistemleri, operasyonel planlama ve muhasebe olmak üzere üç ana başlık altında konumlandırıyoruz” dedi.

Son başarısı hikayesi Pakistan’dan geldi

Hitit, gün geçtikçe büyüyen iş ortakları arasına bir dünya markası olan Pakistan Uluslararası Havayolları’nı (PIA) 18 Nisan 2018 tarihinden gerçekleştirilen imza töreniyle dahil etti. Bu işbirliği ile PIA’in rezervasyon, biletleme, check-in, yolcu kalkış kontrolü gibi bütün yolcu hizmetleri sistemleri ve operasyonel planlama teknolojileri Hitit’le yenilenecek. Semra Kandemir bu konuyla ilgili ise şunları söyledi: “Hitit olarak; dünya çapında çok büyük rakiplerle mücadele ettiğimiz, uzun ve kritik bir ihale süreci sonucunda, PIA’in teknolojik anlamdaki yenilenme süreci için güvendiği ve tercih ettiği isim olmaktan dolayı büyük bir gurur ve mutluluk yaşıyoruz. İki ülkenin hükümetleri tarafından da desteklenen bu iş birliği, sivil havacılık teknolojileri alanında Türkiye ve Pakistan açısından önemli bir dönüm noktası niteliğinde. Anlaşmamızın, kuruluşlarından bu yana uluslararası arenada birbirinin büyük destekçisi olan bu iki dost ülkenin ekonomik alandaki sinerjisine de ciddi bir katma değer sağlayacağını düşünüyorum. Son teknoloji ürünü havacılık yazılım çözümlerimizle, PIA’in yenilenen imajı ve gün geçtikçe büyüyen vizyonuyla dünya havacılık sektörüne yaptığı katkıyı artıracağımıza inanıyorum.”

Semra Kandemir ile gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıdan izleyebilirsiniz.