EY’ın Vergi ve Finans Operasyonları 2024 Araştırması, GenAI teknolojisinin vergi ve finans süreçlerinde verimlilik, stratejik yetkinlik ve dijital uyum açısından nasıl dönüştürücü bir etki yarattığını ortaya koyuyor. Araştırma, maliyet baskıları ve yetenek eksikliklerine çözüm bulma noktasında GenAI’nin kritik bir rol oynadığını gösteriyor.
Uluslararası danışmanlık, denetim, güvence, strateji, kurumsal finansman ve vergi hizmetleri şirketi EY (Ernst&Young)’ın 2024 Vergi ve Finans Operasyonları Araştırması, üretken yapay zekâ (GenAI) teknolojisinin vergi ve finans işlevleri üzerindeki dönüştürücü etkilerini gözler önüne seriyor. Küresel çapta birçok farklı sektörden 1.600 vergi ve finans liderinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, işletmelerin GenAI’yı artık daha verimli, etkili ve stratejik bir araç olarak benimsemeye başladığını ortaya koyuyor. Katılımcıların %87’si, GenAI entegrasyonunun vergi ve finans süreçlerinde önemli bir verimlilik artışı sağlayacağını belirtirken, bu oran önceki yıllara göre büyük bir artışı ifade ediyor.
EY araştırması; maliyet baskıları, yetenek zorlukları ve giderek karmaşıklaşan raporlama yükümlülükleri ile karşı karşıya olan vergi ve finans işlevlerinin, GenAI ile bu zorluklara çözüm bulabileceğini gösteriyor.
Bütçe Kısıtlamaları İşletmeleri Operasyonel Modelleri Yenilemeye Zorluyor
Araştırma sonuçlarına göre, GenAI’ın sunduğu çözümler, işletmelerin uzun süredir karşı karşıya kaldığı maliyet, yetenek ve veri yönetimi sorunlarını hafifletmede kritik bir rol oynuyor. Özellikle bütçe kısıtlamalarının en büyük zorluk olarak ortaya çıkması, işletmelerin yeni teknolojilerle operasyonel modellerini yeniden değerlendirmeye yönelmesine neden oluyor. Katılımcıların %54’ü, mevcut bütçe baskıları sebebiyle operasyonel modellerini yeniden yapılandırmayı düşündüklerini ve dış kaynak kullanımına dayalı çözümleri değerlendirdiklerini belirtiyor.
Araştırma, vergi ve finans işlevlerindeki yetkin çalışan eksikliklerinin kriz seviyesine yaklaştığını gösteriyor. Ayrıca araştırma sonuçları, muhasebe mesleğini seçen kişi sayısının azalması ve birçok muhasebecinin emeklilik aşamasına gelmesi sebebiyle yetenek eksikliğinin daha da derinleşeceğini ortaya koyuyor. Katılımcıların çoğu, bu durumu ciddi bir zorluk olarak değerlendiriyor ve %53’ü, yeteneklerin elde tutulmasının ve çekilmesinin kapsamlı bir sorun olduğunu ifade ediyor.
Araştırma, vergi ve finans fonksiyonlarının GenAI’ın sağladığı avantajlardan yararlanarak yetenek krizine çözüm arayışında olduğunu gösteriyor. Katılımcıların %41’i, GenAI’ın yetenek açığını kapatmaya yardımcı olacağını, vergi ve finans fonksiyonlarının amaçlarına ulaşmalarını kolaylaştıracağını düşünüyor. GenAI’ın özellikle tekrarlayan ve rutin görevleri otomatikleştirmesiyle, çalışanların daha stratejik işlere odaklanmasına olanak tanıdığı vurgulanıyor.
Raporun tamamına EY web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.