Red Hat, Kasım ayında duyurduğu popüler açık kaynak işletim sistemi Linux’un yeni sürümünü yayınladı. Yeni sürümle Linux, işletmelerin inovasyon yapmak için ihtiyaç duyduğu birçok yeni özelliği içinde barındırıyor.
Linux, ilk günden itibaren BT sorunlarına esnek ve açık kaynak çözümleriyle karşılık vermek isteyen BT yöneticileri ve geliştiriciler sayesinde iş dünyasında istikrarlı bir şekilde büyüyor. Kurumsal BT sistemlerinde kullanılmaya başlayan sistem, bugün birçok işletmenin teknoloji ortamlarının merkezinde yer alıyor.
2000’lerin başından itibaren Linux’un büyümesi inanılmaz bir ivme kazandı. Amazon, Google, Netflix, Facebook, Twitter ve çok daha fazla şirket tarafından benimsenen Linux, teknolojinin itici güç olduğu günümüz ekonomisinde önemli bir yere sahip. Linux, her gün milyonlarca kişinin kullandığı teknoloji hizmetlerine güç veriyor ve popülerliğini artırmaya devam ediyor.
Linux’un artan popülerliğinin arkasında sistemin esnekliği, çevikliği, hızı, uygun maliyeti, ölçeklenebilmesi ve güvenliği yer alıyor. DevOps ve konteyner ortamlarıyla son derece uyumlu olması da Linux’un en önemli teknoloji şirketlerinin gerçekleştirdiği gelişmelerin merkezinde konumlanmasını sağlıyor. Özellikle çoklu bulut ortamlarının büyümesi, Linux’un büyümesindeki en önemli etmen olarak dikkat çekiyor.
IDC’nin 2017’de yayınladığı ve Linux’un yükselişini incelediği raporu Worldwide Server Operating Environments’a göre 2017’de kullanılan ücretli ve ücretsiz Linux’un payı, diğer işletim sistemlerinin toplamının iki katından daha fazla. Rapor aynı dönemde Red Hat Enterprise Linux kullanımının yüzde 20 arttığını da gözler önüne serdi. Linux zaman geçtikçe modern kurumsal uygulamaların tercih edilen teslim aracı haline geldi. Ayrıca şu anda kurumsal BT birimleri ve geliştiricilerin standart araçları arasında yer alıyor.
Kurumsal BT daha önce hiç olmadığı kadar hızla evriliyor. Bu durum da veri merkezinden çoklu genel buluta kadar her ortamda çalışabilecek, kurumların tüm işyükü ihtiyaçlarına karşılık verecek ve her yerde herhangi bir uygulamayı teslim etmelerini sağlayacak ortak bir temel gerektiriyor.
Red Hat, kurumların tüm bu ihtiyaçlarını karşılamak için kasım ayında Red Hat Enterprise Linux 8 Beta sürümünü duyurdu. 2014’te duyurulan Red Hat Enterprise Linux 7’nin ardından şirketin piyasaya sürdüğü en önemli ürünlerinden biri olan yeni Linux, kurumsal BT yapılarını geliştirecek ve onları geleceğe taşıyacak inovasyonlara güç sağlıyor.
Red Hat, kurumsal BT’lerin hem mevcut olarak kullandığı hem de yeni kullanmaya başladığı teknolojiler için ortak bir temel sunmak amacıyla çalışıyor. Red Hat, dijital dönüşüm stratejilerini tüm hibrit bulut ortamlarında kullanabilmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Çünkü kurumlar hibrit bulut ortamlarında Linux konteynerleri ve Kubernetes gibi inovasyonları farklılaşmış ürün ve hizmetlerini sunmak için kullanıyor. Bunun yanında Red Hat, BT ekiplerinin optimize olabilmesi ve mevcut teknoloji yatırımlarından mümkün olan en fazla faydayı elde etmesi için çalışmalar gerçekleştiriyor. Böylece istikrarlı ve verimli inovasyon yapma ihtiyaçları arasındaki köprü rolü oynuyor.
Red Hat Enterprise Linux 7’nin işletim sistemi yeniden tanımlamasının üstünden geçen dört yıl içerisinde BT dünyası köklü değişimlere uğradı. Artık yöneticiler dijital dönüşüm ve inovatif inisiyatifler arasında kaynak dengesi kurmakla görevlendiriliyor. Mevcut altyapıyı çalışır durumda tutma gereği anlaşılabilir bir şeydir ama bütçenin çoğu bu değişmezliği korumaya ayrıldığında, dönüşüm çabaları da neredeyse durma noktasına gelecek kadar yavaşlıyor.
Bugünün kurumsal kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verebilmesi için Red Hat Enterprise Linux 8 Beta yüzlerce iyileştirme ve onlarca yeni özelliğin yanında platformun dijital dönüşüme yön vermesine ve mevcut üretim sistemlerini aksatmadan hibrit bulutu benimseme sürecine güç sağlamasına yardımcı olacak bir takım anahtar yetenekler sunuyor.
Red Hat, Enterprise Linux 8’i yayınladığı günden itibaren mevcut müşterileri ve geliştiricileri tarafından birçok önemli teste tabi tutuluyor. Açık kaynak topluluğunun ruhunu ve yaklaşımını benimseyen müşterileri, Linux’un bu sürümünün geliştirilmesinde önemli rol oynuyor. Bu yüzden Red Hat, mevcut müşterilerini ve abonelerini Red Hat Enterprise Linux 8 Beta’yı denemeye ve böylece uygulamaları daha fazla esneklikle ve daha fazla kontrol ile hizmete almaya davet ediyor. Geliştiriciler aynı zamanda dünyanın öncü kurumsal Linux platformunun geleceğini Red Hat Geliştirici Programı ile görebiliyor.