GRAFX’in Çalışmaları Sonrasında İhtiyaç Haritası’nın Ziyaretçi Sayısı Arttı

Teknolojinin tasarıma entegre edilmesi konusunda ABD’de çalışmalarına devam eden Çağan Yüksel, bu konuda onlarca ödülün de sahibi… AI, AR, VR, UX, UI gibi hayatımıza giren kavramların layıkıyla kullanılabilmesi için hala zamana ihtiyaç olduğunu belirten Yüksel, ABD’de bile henüz bu teknolojilerin reklam sektöründe verimli bir şekilde kullanılmadığını aktarıyor. Mevcutta Bank of America & Merril Lynch, MAC Cosmetics, Victoria’s Secret gibi birçok markaya bu teknolojileri kullanarak projeler geliştirdiklerini Aktaran Yüksel, teknolojinin tasarımın bir parçası olması için teknoloji şirketlerinin, içerik ve tasarım üreten şirketler ile olan ortaklıklarının kuvvetlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Yaklaşık 17 yıldır ABD’de yaşayan ve son beş yıldır da kendi şirketi olan GRAFX’i yöneten Yüksel, Türkiye’nin sosyal sorumluluk projelerinden birinin de destekçisi… GRAFX İhtiyaç Haritası’nın geliştirilmesine destek veren kurumlardan biri. 2006 – 2015 yılları arasında New York Türk Film Festivali’nin grafik tasarımları için çalışan Yüksel, bu festivalde Mert Fırat’la tanışıyor. 2015 yılında Yüksel’in bir İstanbul ziyareti esnasında, Fırat İhtiyaç Haritası’ndan bahsediyor ve İhtiyaç Haritası’nın yeni tasarımı için çalışmalara başlanıyor.

GRAFX’in İhtiyaç Haritası’nın sayfasını yenilemesi ile neler oldu?

İhtiyaç Haritası, GRAFX’in yeni tasarımı ile 3 Temmuz 2017 tarihinde yayına alındı. Yeni versiyonun ilk ayında sayfa görüntüleme sayısı yüzde 15 arttı. Ziyaretçilerin farklı sayfa görüntüleme sayısı yüzde 28 arttı. Sayfada geçirilen ortalama süre yüzde 5 yükseldi ve artıyor. Bir yılın sonunda sayfa görüntüleme sayısı yüzde 46, farklı sayfa görüntüleme yüzde 38, sayfada geçirilen ortalama süre yüzde 12 artarken, hemen çıkma oranında yüzde 37 düşüş sağlandı.

İlk versiyondaki sürümde İhtiyaç Haritası’nda ihtiyaç ve destek kayıtları için sadece açıklama bilgisi belirtilebiliyordu. Yeni versiyon ile birlikte gönüllü ve malzeme sayıları ayrı ayrı belirtilebiliyor. Sisteme bir yıl içerisinde 1 milyona yakın malzeme ihtiyacı eklendi. Beş yüz bin malzeme ihtiyaç sahipleriyle buluştu. Gün geçtikçe büyümeye devam ediyor.

Sayfayı yeniden tasarlamanız ve kodlamanız ne kadar sürdü?

İhtiyaç Haritası’nın kullanım stratejisinin geliştirilmesi, içerik toplantıları ve tüm verilere göre yapılan UX tasarımı ve UI tasarımı toplam üç ay gibi hızlı bir zaman içinde toparlandı. Konsept toplantılarından biri Google’ın Türkiye Ofisi’nde, Google uzmanlarıyla gerçekleşti. Bu aşamada, İhtiyaç Haritası ekibinin de yardımları ile var olan sitenin üzerine, otomatizasyon, içerik ve tasarımdaki köklü değişikliklerin yolu çizildi. Onaylanan tasarımdan sonra, GRAFX ekibi hızlıca tasarımın interaktif bir hale gelmesi için ön yüz kodlamalarına başladı. Ekibimiz 3 ay gibi kısa bir sürede ön yüz kodlama çalışmalarını bitirip, İhtiyaç Haritası’nın ilk versiyonunun hali hazırdaki kullanıcılarının hesaplarına zarar gelmeden, yeni versiyonun ön yüz kodlamalarını İhtiyaç Haritası’nın arka yüz yapısına entegre etme işlemlerine başladı. Bu aşamada, Idema’dan Serdar Gümüşkaya’nın liderliğinde ortak yürütülen bu çalışma da toplam 4 ay sürdü.

Hangi teknolojileri kullandınız?

İhtiyaç Haritası mimarisi web katmanı ve servis katmanı olarak iki katmandan oluşuyor.
Web Katmanı: GRAFX tarafından mobil uyumlu olarak tasarlandı ve HTML5 ile front end yazılımı geliştirildi.
Servis Katmanı: Servis katmanı ileri performans ve güvenlik standartlarına uygun olarak ASP. Net Web API 2 teknolojisiyle geliştirildi. Veritabanı için SQL Server tercih edildi. SMS doğrulama için ayrı bir SMS servisi ile entegrasyon sağlandı. Web katmanı ve servis katmanı arasındaki iletişim jQuery ile asenkron olarak gerçekleşti.

Dünya genelinde bu sistemler nasıl işliyor?

Bugün dünya genelinde İhtiyaç Haritası gibi ihtiyaç ve tedarik arasında direkt bir köprü görevi gören bir platform yok. Özellikle bu kadar geniş kapsamlı kategorilerde faaliyet gösteren bir platform bilmiyorum. Açıkçası, bağış yaparken paranızın hakikaten nerede ve nasıl kullanıldığını merak etmiyor musunuz? Ben ediyorum. Bu platformda en azından seçme hakkınızı kullanıp, gerçekten başka bir insanın hayatında olumlu bir etki yapıyor olmanın ve paranızın boşa gitmediğini garantiliyor olmanın hazzı var.