Nesnelerin İnterneti Olur da Biranın Olmaz mı?

Geçtiğimiz hafta çok keyifli bir ekiple bir araya geldik ve biranın interneti-Internet of Beer (IoB) üzerine harika bir sohbete imza attık.

Teknoloji, özellikle internet geliştikçe her alanda hayatı kolaylaştırmaya devam ediyor. Pubinho‘nun hikayesi iki kurucu ortak Can Algül (CEO) ve Necdet Alpmen‘in (CTO) 2014 yılında bu işe soyunmasıyla başlıyor.  İki ortak, Kasım 2014’te ilk prototip çalışmalarına arkadaş ofisinde başlıyor.  Ağustos 2015’te ilk ürün olarak BeerPoint’i çıkarttılar ve Çeşme’nin önemli plajlarına konumlandırdılar. Beerpoint kısaca özetlemek gerekirse, son tüketicinin ön ödemeli kartlarla kendi birasını aldığı bir fıçı bira otomatıydı. Tabii artık fıçı bira ekosistemine girmişlerdi ve artık ana problemin insanların biraya ulaşması olmadığını; kaliteli biraya ulaşmak olduğunu fark ettiler. Bir de fıçı başına ortalama zayiatın yüzde 23 olduğu gerçeğini de öğrenince dünyada 20 milyondan fazla fıçı bira musluğu var, bari öyle bir teknoloji geliştirelim ki, bu problemleri çözelim diye düşündüler. Tabii o zamanki yatırımcılar ayran makinesi yap, kola makinesi yap diye planlar farklılaştı.

On binlerce takımın içinden YC’ı kazanıp son 300’e kaldılar Silikon Vadisinde ama başarılı olamadılar, dediler ki biz buraya geri döneriz. Artık teknoloji yaratmanın zor olmadığını, inanan herkesin yapabileceğini anladılar. Sonrasında Şubat 2016’da ilk “tap” olan ürün Smart Tap I (Taptronics) çıkarıldı ve Mobile World Congress’de beta lansmanı yapıldı. Heineken ile de demo yapıldıktan sonra, 2016 Mayıs ayında Silikon Vadisinin en önemli B2B hızlandırma programı Alchemist’ten yatırım aldı ve Pubinno, Inc. kuruldu. Genel merkez ise ABD oldu. 2019’da ise Smart Tap II’ler seri üretimden çıktı. Normalde donanım işi yapanlar için ölüm vadisi denen bu seri üretim, Pubinno için kolay oldu. Çünkü Karel, Pubinno’nun hem yatırımcısı hem de üreticisi. Kasım 2019’da dünyanın en önemli içecek inovasyon fuarı Braubeviale’de Almanya’da Smart Tap II’in lansmanı yapıldı. Birkaç ay sonra pandemi olmasına ve tüm barların kapanmasına rağmen Pubinno, 5 farklı ülkeye Smart Tapleri sattı ve operasyonları başlattı. 2021 Haziran’ında dünyanın ilk tamamen otomatik bira hattı temizleme cihazı Smart Clean’in lansmanı yapıldı.

Pandemide büyüdü

Pandemi döneminde bir ilk yaşandı. Yüzlerce yıldır ilk kez fıçı bira servis edilemedi, çünkü tüm ontrade kapalıydı. Bununla birlikte eğlence mekanlarının tekrar açıldığı salgın sonrası sürece Türkiye hızlı adapte oldu. Pubinno, hijyen ve sürdürülebilirliği teknolojisinin odağında tutuyor. Pandemi ise hijyenin hayatımızdaki yerini daha önemli bir hale getirdi. Dahası pandemi ile hayatın her alanında dijitalleşme hız kazandı. Örneğin restoranlarda menüler kalktı ve yerini QR kodlar aldı. Dahası erişiminde sorun yaşadığımız her şey gibi, su ya da bir fark etmeksizin her damlanın kıymetini bilir olduk. Dijital, hijyen, kalite ve sürdürülebilirlik konularında öncü girişim Pubinno, bu dönemde haliyle büyümede ivme kazandı. Artık hiç bir barın 1 damla boşa giden biraya, hiçbir tüketicinin 1 damla boşa giden suya tahammülü yok. Pubinno’nun teknolojisi tam da bu ihtiyaca hakkıyla cevap vermesiyle öne çıkıyor. Bu bağlamda Pubinno pandemi döneminde hizmet sunduğu nokta sayısı artırdı ve tüm endüstrinin aksine büyüdü.

 Türkiye’de ürün ve hizmet sunulan nokta sayısı

Pubinno 500’den fazla noktada, 1000’den fazla Smart Tap’ten mükemmel birayı servis ediyor. Pubinno ürünlerinin kullanıldığı noktaları Pubinno’nun tüm kalite standartlarını sağlayan fıçı bira noktalarının konumlarını gösteren bir harita olan Pubinno Selections üzerinden görmek mümkün. Bu haritadaki her lokasyonda Pubinno Smart Tap var, fakat tüm Pubinno noktaları haritada listelenmiyor. Pubinno yapay zeka destekli IoB(Internet of Beer) teknolojisi ile Pubinno noktalarını anlık olarak 10’dan fazla parametre ile takip ediyor. Haritada yer almak için bira kalitesine dair anlık olarak takip edilen 10’dan fazla parametrenin uygun standartları sağlaması gerekiyor. Sadece bu kriterleri karşılayan işletmeler haritada yer alabiliyor.

Selections Map’teki noktalar anlık olarak Pubinno’nun kalite algoritmalarına göre güncelleniyor, sabit bir harita değil. Örneğin; bira sıcaklığı yükseldiği, hat bakımları yapılmadığı ya da fıçı taze olmadığında işletmeler otomatik olarak haritadan çıkartılıyor.

Pubinno’nun ihraç ettiği ülkeler ve hedef pazarlar ise şunlar: Kanada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İspanya, Türkiye ve Japonya. Hedefteki pazar ise İngiltere.

Pubinno kurucuları kendilerini temelde bir B2B şirketi olarak konumlandırıyor. Bununla birlikte daha geniş perspektifte biraya değen ve tüm dünyada tek bir damlasını zayi etmeden her bir bardağını mükemmel servis etme hedefinde olan bir şirket. Dolayısıyla son tüketicinin mutluluğu Pubinno için çok önemli. ‘’Pubinno Selections’’ şirketin bu bakış açısını tam olarak karşılayan ürünlerinden biri. Selections satış noktalarından aldığı kalite parametrelerini anlık olarak ölçerek mükemmel bira noktalarını listeleyen bir harita. İlk olarak Türkiye pazarına açılan Pubinno Selections, yakın zamanda farklı ülkelerde de sunulacak.

Girişimin şimdiye dek aldığı yatırımlar ve genel olarak yatırım konusuna bakışı

Pubinno şimdiye dek içinde Alchemist, Rolf Schrömgens, Istanbul Portföy gibi yatırımcıların olduğu 4 farklı ülkeden 2,5 milyon dolar yatırım aldı, şimdilerdeyse Seri A yatırımını kapatıyor. Yatırımla amaç hali hazırdaki pazarlarda derinleşirken, yeni bir pazar ve yeni bir hikaye olan İngiltere’ye girmek.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?