Modern İş Ekosistemi Ruul ile Dönüşmeye Devam Ediyor

Geliştirdiği fikirlerle iş ekosistemine katkı sağlayan Ruul Kurucu Ortaklarından Esen Bulut Enterprise Next röportajlarında konuğumuz oldu.

Ruul, 2017 yılında faturalandırma, sözleşme ve global ödeme çözümleriyle serbest çalışanları güçlendiren ve şirketlerin iş gücü ve finans yönetimini kolaylaştıran yenilikçi bir çalışma teknolojileri (worktech) şirketi olarak Rimuut adıyla Esen ve Mert Bulut kardeşlerin ortaklığında Avrupa’da kuruldu. Kuruluşundan bu yana dünya çapında 50 binden fazla yeteneğe ve aralarında sektör öncüsü küresel şirketlerin bulunduğu 10 binden fazla kuruma modern çalışma çözümleri sundu. Güçlenen ve yenilenen çalışma, finans ve yasal uyum özellikleri ile Ruul küresel çapta hizmet vermeyi sürdürüyor.

Yetenekleri doğru yönlendirmeye devam

İş dünyasındaki her bireyi bir yetenek olarak değerlendirdiklerine vurgu yapan Esen Bulut, “Aslında 2017’den bu yana aynı şeyi söylüyoruz. Çalışanların her biri bir yetenek ve 100 yıldır süre gelen iş modeli değişiyor. Uzaktan çalışan, evden çalışan ya da freelance çalışanlar için çalışma şartları gibi ödeme şartlarının da değişmesi büyük önem taşıyor. Örneğin biz 2017 yılında Rimuut ismiyle kurulduk ancak geçirdiğimiz dönüşümle artı Ruul ismiyle devam ediyoruz. Çünkü daha önce uzaktan çalışmayı ve faturalandırma çözümünü merkezimize almıştık. Biz de gelişerek ve odağımızı genişleterek modern çalışmanın bugünkü anlamına ve farklı ihtiyaçlarına cevap verecek bir yapıya kavuşturmak istedik. Ruul, İngilizcede “yönetmek” anlamına gelen “rule” sözcüğünden geliyor. Ruul olarak yeni ürün ve vizyonumuzla pandemiyle birlikte yeni işgücü ve iş imkanlarına yer açan çalışma dünyasında yeteneklerin ve kurumların konumdan bağımsız çalışmasına ve “otonom” çalışma kültürüne adaptasyonuna yönelik çözümler üretmeye devam ediyoruz” dedi.

Çalışanların iş ortağıyız

Kendilerini Worktech Solution Provider olarak konumlandırdıklarını da belirten Esen Bulut, “İster free lance çalışan olsun, ister hayatı boyunca bordrolu çalışmış ama artık farklı şirketlere aynı anda hizmet verebileceğini düşünmeye başlamış olsun tüm çalışanların bu yolculuklarından iş ortağı olma hedefiyle hareket ediyoruz. Biz bu kişilere dedik ki ‘sen bir yeteneksin, sen sadece işine odaklan ihtiyaç duyduğun diğer tüm finansal konuları biz çözeceğiz’. Bu da çalışanlar üzerinde çok önemli bir etki yarattı diyebilirim” şeklinde görüş belirtti.

Dünyanın her yerinde iş yapabilme hayalini gerçeğe dönüştürme hedefinde olduklarını ifade eden Esen Bulut ise çalışmanın bürokratik ve psikolojik zorluklarının da ortadan kaldırılmasını önemsediklerini vurguladı. Her yeteneğin kişisel yaşamıyla dengeli ve kendi ihtiyaçlarıyla güdümlü bir iş yaşantısı olabileceğine inandıklarını söyleyen Esen Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kurumların özgürce çalışmayı merkeze alan bir kültürü inşa etmesinde onlara yol gösterici olacak önemli bir bilgi kaynağı olma yolunda da ilerliyoruz. Kılavuzlar, araştırmalar ve analizlerle Ruul’un iş dinamiklerinin dönüşümünde öncü konumunu pekiştirecek yeni çalışmalar da Ruul’un ajandasında yer alıyor.”

Kısa sürede hızlı büyüme

Bu vizyonla hareket edince çok hızlı bir büyüme grafiği gösterdiklerini de ifade eden Bulut, “Bugün geldiğimiz noktada bizim 120’nin üzerinde ülkede aktif kullanıcımız var. Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 2022 verilerine göre, sayısı dünyada yaklaşık 1.1 milyara ulaşan freelance çalışanlar, küresel işgücünün yüzde 35’ini oluşturuyor. Bu rakamlar ışığında buradaki potansiyeli değerlendirerek büyümeyi sürdürüyoruz. Pandemiyle birlikte sınırların da kalkmasıyla aslında söylemlerimizin haklılığı da ortaya çıktı. Alman bir firma Türkiye’den bir yazılımcıyı çalıştırırken tasarım konusunda Bangladeşli bir grafikeri tercih edebiliyor. Aslında tüm bu süreç de bizim işimizi özetliyor. Alman firmanın finansal süreçlerine Türk, Bangladeşli ya da farklı bir ülkedeki çalışanın finansal uyumlaması yapıyoruz” dedi.

Kendi alanlarında market maker-pazarı oluşturan şirket olarak konumlandıklarını da sözlerine ekleyen Esen Bulut, sözlerine şu şekilde bitirdi:
“Bir alanda pazarı oluşturan şirketseniz herkes sizi kopyalamaya çalışıyor. Bizim modelimizin benzerini yapıp 13 milyon avro yatırım alan bir şirket bizim hacmimize ulaşamadığı gibi devamlılık olarak da işini sürdürebilmiş değil. Bizim gelecekte büyüme grafiğimizi devam ettirme hedefimiz her zaman baki.”

Etiketler: ,

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?