Dijital dönüşüm, Endüstri 4.0, yapay zeka, öğrenen makineler gibi trend ve teknolojiler hem günlük hayatımızın hem de kurumsal süreçlerin kolaylaşmasını sağlarken, işe alım süreci de yeni bir trendle karşı karşıya. Bu trendin adı da kitle kaynaklı çalışmanın işe alım sürecindeki karşılığı olarak literatürümüzde yer alan ‘CrowdRecruiting’.
Yazan: Gökhan Arıksoy
Genellikle birçok insanın katılımıyla oluşan fon, fikir veya hizmet havuzu olarak tanımlanan kitle kaynaklı çalışma, işe alım sürecinde uygulandığında şirketlerin vakit kaybetmesine neden olan birçok etmeni ortadan kaldırıyor.
Burada bir paragraf da açık kaynak için açmak istiyorum. Açık kaynak, herkesin inceleyebildiği, değiştirebildiği ve geliştirebildiği kodlar anlamına geliyor. Açık kaynağa verebileceğimiz en yaygın örneklerden birisi de Node.js java platformu. Günümüzde milyonlarca uygulamada kullanılan bu platformda binlerce geliştiricinin emeği bulunuyor. Geliştiriciler bu yazılım etrafında bir araya geliyor ve yazılımı çok daha ileriye taşıyorlar. Bu aşamada güvenlik açıklarını gidermekten tutun, yeni özelliklere kadar birçok alanda katkıda bulunuyorlar. Kitle kaynaklı çalışmayı bu gözle incelediğimiz zaman havuzu kod, havuzda yer alan kişileri de geliştiriciler olarak ele alabiliriz.
Bu yüzden varlığını günden güne artıran açık kaynak yazılım işleyişinin işe alım sürecine uygulanmış hali olarak yorumladığım kitle kaynaklı çalışmada firmalar, binlerce kişinin yer aldığı bir havuzda aradığı pozisyona en uygun kişiyi seçerek onunla iletişim kuruyor. Böylece geleneksel işe alım süreçleriyle kıyaslandığında ön değerlendirme sürecinde yüzlerce, hatta binlerce kişinin özgeçmişini inceleme işlemi ortadan kalkmış oluyor.
Yani basit ve başka bir deyişle: kitle kaynaklı çalışma, pozisyonun gereksinim kriterlerine daha uygun adayı ya da adayın kendi yetkinliklerine daha uygun pozisyonu, daha hızlı ve verimli bir şekilde bulmasıdır.
Pozisyon için doğru kişinin bulunmasını sağlayan kitle kaynaklı çalışma, tüm işe alım sürecinin çok daha şeffaf bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor. Tüm bu süreç sadece tam zamanlı işe alımlarda değil, geçici süreli iş alımlarında da tercih edilebiliyor.
Dünyada bu hizmeti veren birçok şirket mevcut. Dünyadaki en iyi örneklerini ise aşağıda bulabilirsiniz:
TalentCrowd: Geliştirdikleri yazılımlar dünyanın dört bir yanındaki profesyonel havuzları yönetiyor. Küresel çaptaki destekçileri sayesinde önemli bir pazar alanına sahip olan TalentCrowd’un teknolojisi, zamanı ve bütçeyi en uygun seviyede kullanırken kalitenin de düşmemesini sağlıyor.
Visage: Çeşitli yeteneklere sahip adayların şirketlerin bünyesindeki işe alım sorumlularının karşısına çıkarıyor. San Francisco’da kurulan bu şirketin kitle kaynaklı çalışmayı yapay zekayla birleştiren teknolojisini Fortune 500 listesinde yer alan 12 şirket tercih ediyor. Tercih eden şirketler arasında Tesla da yer alıyor. Bu şirketler, Visage’ı düşük kaliteli ve zaman kaybettiren iş ilanları web sitesi ve çok pahalı olan işe alım aracılarının yerine kullanıyor. Eleman arayan şirketler Visage’da bir iş ilanı yayınlıyor ve 5 gün içerisinde bu ilana en uygun 10 aday karşılarında yer alıyor.
Recruitifi: Şirketlerin küresel işe alım sorumlularının sunduğu doğru hedeflemeden ve gizlilikten faydalanıyor. Açıkta olan pozisyonun çok daha hızlı ve verimli bir şekilde dolmasını sağlıyor.
RecruitLoop: Startuplardan Fortune 100 listesindeki şirketlere toplam 1.500’den fazla kuruma hizmet sunuyor. RecruitLoop, iş verenlere modüler ve esnek bir işe alım çözümü sunuyor. Kurumların işe alım süreçlerinde neye ihtiyacı varsa her şeyi sunuyor.
Reflik: İşe alım sorumlularından ve sektör profesyonellerinden oluşan geniş ağı sayesinde bir pozisyon için uygun bir adayı yarı zamanda ve yarı maliyetle buluyor. 250’den fazla iş veren ve 12.000’den fazla işe alım sorumlusu kalifiye eleman bulmak için Reflik’in platformunu kullanıyor. Aralarında Fortune 500 şirketlerinin de bulunduğu müşteri portföyü içerisinde Canon, CarMax, Saint Gobain, John Hancock, Interactive Brokers, General Dynamics, Mission Systems ve çok daha fazlası bulunuyor.
IndeedCrowd: İş verenler kalifiye adaylar bulması için IndeedCrowd’u tercih ediyor. İş içeriğini oluşturan ve uygun şekilde değiştiren IndeedCrowd, bulduğu adayları firmalara iletiyor. Bu sırada iş veren sadece IndeedCrowd tarafından sunulan bir adayı tercih ederse ödeme yapıyor. Bu da IndeedCrowd’un en rekabetçi özelliği olarak öne çıkıyor.
Ülkemiz de dahil, dünyada bu yöntemi kullanan birçok şirket mevcut. Ülkemizde işe alım süreçlerinin aylarca sürdüğünü düşünürsek, kitle kaynaklı çalışma yöntemi hem iş verenlere hem de iş arayanlara büyük faydalar sunabilir.