Honor Watch GS Pro İncelemesi: Nokia 3310’un Saatini Yapmışlar

Honor Watch GS Pro, zorlu ortam koşullarına dayanıklı gövdesi ve 3 haftaya yakın pil ömrüyle 2000’li yılların Nokia 3310 efsanesini adeta baştan yazıyor.

Daha önce sitemizde Huawei ve Honor’un akıllı saatlerini incelemiş, tasarım ve fonksiyonlarına yönelik düşüncelerimizi uzun uzadıya paylaşmıştık. Söz konusu modellerin ardından her iki marka da yönünü premium olarak nitelendirebileceğimiz modellere doğru kırdı. Huawei’nin çıkardığı Huawei Watch GT2 Pro’nun ardından, Honor Watch GS Pro adıyla 2000 lira fiyat bandına göz kırpan yeni bir modeli piyasaya sürdü.

Her iki modelin premium kavramına yaklaşımındaki farklılık, Honor’un ayrı duruşunu simgeler gibiydi. Huawei Watch GT2 Pro kristal camı ve seramik kasasıyla stil beklentisini tatmin etme yönüne doğru kayarken, Honor Watch GS Pro Casio G-SHOCK serisine benzer bir tarz eşliğinde dayanıklılık yönünde yol almayı tercih etmiş.

Saati MIL-STD-810G standardında tasarlamışlar. Bu standarda sahip olmak için 70 derece sıcaklığa maruz kalmaktan üzerine basınçlı kum püskürtmeye kadar saatin 14 farklı işkenceye karşı koyabilmesi gerekiyor. Dolayısıyla saatin boyutu diğer modellere kıyasla biraz büyümüş.

Neyse ki bu büyümeyi tasarımla gayet güzel bir şekilde eşleştirmeyi başarmışlar. Kutudan çıkarınca saatçi vitrinlerindeki çok fonksiyonlu kocaman saatlere dakikalarca baktığım günleri hatırladım. Özellikle de dış kasanın iki kenarına yerleştirilen küçük kırmızı oklar tasarımda öyle ilginç bir hava estiriyor ki tarif etmesi gerçekten zor. Sanki zehirli bir kobrayı ehlileştirip kolunuza dolamışsınız gibi.

Arayüz ve Tasarım

Saatin telefonla olan bağlantısı Huawei Health uygulamasıyla sağlanıyor. Bu uygulama egzersiz geçmişinizi ve kalp atışı, uyku düzeni gibi sağlık verilerinizi kayıt altına almaktan saat yazılımını güncellemeye kadar hemen her işlemi gerçekleştirmenizi sağlıyor. Senkronizasyon ve güncellemelerin yanı sıra yeni saat yüzlerini yükleme ve saatinize müzik aktarma gibi işleri de bu uygulama üzerinden yapıyorsunuz.

Saat biçimini değiştirmek için ekrandaki saatin üzerinde bir süre parmağınızı tutmanız yeterli. Dilerseniz ekranda sürekli görüntülenen saat şekillerinden birini de seçebiliyorsunuz, ama bunu yaparsanız pil ömrü yarıya düşüyor.

Cihazın kutusunda saatin kendisi, manyetik şarj ünitesi ve USB-C girişine sahip ara bağlantı kablosu yer alıyor. Manyetik şarj ünitesinde ilk bakışta kontak noktaları göze çarpsa da saate sadece tek bir açıyla ve otomatik olarak yapıştığından şarj sırasında bunların uygun yere denk gelip gelmeyeceğiyle ilgili bir endişe yaşamanıza gerek yok.

Fonksiyonlar

Saat dokunmatik ekran ve sağ kısmında yer alan iki buton aracılığıyla yönetiliyor. Üstteki buton saati açıp kapama ve ana menüye göz atma işlerini üstlenirken alttaki programlanabilir buton favori fonksiyonlara erişim için bir kısayol olarak iş görüyor. Ekranı sağa veya sola sürüklerseniz kalp atışı takibi, stres, hava durumu ve müzik kontrolü fonksiyonlarına erişebiliyorsunuz. Stres ve kalp atışı gibi fonksiyonlar anlık sonuçların yanı sıra 24 saatlik raporlar halinde saat üzerinde görüntüleniyor. 800 nit parlaklığa çıkabilen ekranın çözünürlüğü oldukça yüksek ve gün ışığı altında bile bir hayli okunaklı.

Honor, saati dış ortam koşularına dayanıklı olarak tasarlarken mecburen büyüyen boyutları başka fırsatlar için değerlendirmiş. Örneğin saatin pilini güçlendirmiş. Artık saat tek şarj ile 2 haftaya kadar değil, 25 güne kadar kullanabiliyorsunuz. Ayrıca uydu konumlandırma (GPS) özelliği açıkken pil 100 saate kadar dayanıyor ve istediğinizde size geri dönüş rotası çizebiliyor.

Aklıma 1995 yılında üç arkadaş Abant Çayırbıçkı mevkiindeki dağlarda kaybolduğumuz gün geldi. Yanımıza bize dönüş yolunu gösterir diye çiftliğin köpeğini de almış, üstüne bir de köpeğe güvenip açıldıkça açılmış, sonra köpek dahil hepimiz kaybolmuştuk. Şimdi olsa kolumdan çıkarmam.

Diğer özellikler incelemesini yaptığımız diğer modellerle neredeyse aynı. Koşu ve kış sporları dahil 100’den fazla spor modu, nabız ve SPO2 ölçümü, saat üzerinden telefon görüşmesi yapabilme, müzik kontrolleri, detaylı hava durumu bilgisi ve uyku takibi dahil neredeyse yapamadığı şey yok.

Ancak bu saatin de diğerleri gibi sorunu sahip olduğu yüzlerce fonksiyonu yönetecek ideal bir arayüze sahip olmaması. Her şeyi dokunmatik ekran ve iki düğme yardımıyla yapmak zorunda kalıyorsunuz. Özellikle sık kullandığınız fonksiyonları ana ekrana bir widget yardımıyla ekleyememek büyük eksiklik. Aradığınız fonksiyon aşağılarda veya menünün derinlerindeyse sizi gerçekten zorluyor.

Sonuç

Derinlerde yer alan yüzlerce fonksiyona erişmek biraz zor olsa da, yine de bu durum Honor Watch GS Pro’nun kendi sınıfında beklentileri yeniden tanımladığı gerçeğini değiştirmiyor. Pilin tek şarjda 25 güne kadar dayanması akıllı saatlerde muazzam bir süre. Kutudan çıktığı anda insanı çarpan bir tasarıma ve harika bir ekrana sahip. Özellikle açık hava sporlarına yönelik sunduğu vaatler ve kaybolmanızı önlemek için ortaya koyduğu teknolojiler saati sadece maceracılar için değil, profesyonel kurtarma ekipleri için de mükemmel bir araç haline getiriyor.

Honor Watch GS Pro, uzun pil ömrü ve dayanıklı gövdesiyle adeta bir zamanların efsane cep telefonu Nokia 3310’un ruhunu günümüze taşıyor. Akıllı saatlerde tarz ve fonksiyona dair beklentilerinizin Honor Watch GS Pro’nun size sunacakları yönünde şekillendiğini hissediyorsanız düşünmeden alın. Pişman olmazsınız.