Huawei Watch GT 2e İncelemesi: Oturmaya mı Geldik?

Huawei’nin yeni akıllı saati Huawei Watch GT 2e, spor görünümlü tasarımı, iki haftaya varan pil ömrü ve 100’e yakın egzersiz seçeneğiyle Huawei’nin giyilebilir cihaz portföyüne yeni bir soluk getiriyor.

Malum koşullardan dolayı pek dışarı çıkma imkanı bulamasak da bu ara sanki bir akıllı saat ve akıllı bileklik furyası aldı başını gidiyor, ya da belki bana öyle geliyor. Sitemizde daha önce Honor MagicWatch 2’yi sayfalarımızda konuk etmiş, Huawei Watch GT 2 modelinin maç izlerken gol pozisyonunda hoplayan yürekleri nasıl kayıt altına aldığını başka bir incelememizde sizlerle paylaşmıştık.

Bu seferki konuğumuz Huawei Watch GT 2e oldu. Bu da yine Huawei be Honor’un diğer modelleri gibi Huawei’nin giyilebilir platformu üzerine kurgulanmış bir model. Ama hem tasarım, hem fonksiyon anlamında diğerlerinden önemli bazı farklılıkları var.

Huawei Giyilebilir Ekosistemine Spor Dokunuş

Huawei Watch GT2e’ye Watch GT 2‘nin biraz daha kırpılmış sürümü diyeceğim ama pek öyle değil gibi. Fonksiyon olarak en belirgin farkı saatten hoparlörü çıkarmış olmaları. Yani artık saatinizden gelen aramayı cevaplayamıyor, egzersiz sırasında sesli yönlendirme alamıyorsunuz. Diğer özellikler ise Watch GT 2 ile tamamen aynı. 2 hafta pil süresi, 47 milimetreye yaklaşan kadran boyu, yüksek çözünürlüklü 1,39 inçlik OLED ekran, hepsi yerli yerinde.

Tabii Watch GT 2e’nin farkı bunların tamamını farklı bir kasa içinde paketlemiş olmaları. Daha önceki klasik modellerden farklı olarak GT 2e’de daha spor bir tasarıma gitmişler. Hafif bombeli camın ekranına artık yuvarlak çıkıntılı olanlar değil, dikdörtgen şeklinde yeni tasarım düğmeler eşlik ediyor. Bir önceki modelde özellikle spor salonunda ağırlık kaldırma gibi bileğin tersine büküldüğü egzersizler sırasında istenmeden düğmeye basıldığı oluyormuş. Bu yeni tasarım söz konusu sorunu ortadan kaldırmanın yanında, hem saatin yeni görünümüyle uyumlu, hem de oldukça fonksiyonel.

Saat diğerleri gibi 22 milimetrelik kayış kullanıyor. Ancak bu kez diğer klasik modellerden farklı olarak bilek kavisini içeri alacak şekilde kıvrımlı ilerleyen bir sisteme gitmişler. Gel gelelim, bu kez de kayışın saat kadranının eğimine uygun olarak özel tasarlanmış olması nedeniyle önünüze gelen kayışı bu yeni saate takamıyorsunuz. O yüzden ilk satın alırken beğendiğiniz renge yönelmenizde fayda var. Kayışta oldukça kaliteli, suyla iyi geçinen ve terleyince bileğe yapışmayan bir silikon malzeme tercih edilmiş. Samsung’un akıllı saatlerinde silikon kayış bileğe çok yapışıyor mesela, bu öyle değil. Üzerinde böyle çok ince kadifemsi bir doku var gibi, ilginç.

Dijital Kadran Yakışıyor

Cihazın kutusunda saatin kendisi, saatin arkasında kendiliğinden doğru pozisyona yerleşmesini sağlayan manyetik şarj ünitesi ve USB-C girişine sahip ara bağlantı kablosu yer alıyor. Saat biçimini ekranın üzerinde parmağınızı birkaç saniye tutarak gerçekleştiriyorsunuz. Bu saatte spor görünüme uygun olarak hem kutudan çıktığı haliyle, hem de saat şekilleri mağazasında özel tercihlere gitmişler. Özellikle dijital saat arayüzlerinden hoşlanıyorsanız en güzel tasarımları bu modelde buluyorsunuz. Dijital kadran bu saatin spor görünümüne de bir hayli yakışıyor. Analog koyarsanız o da gidiyor ama bunda dijital kendini daha iyi gösteriyor sanki.

Saat sağ kısmında yer alan iki buton ve dokunmatik ekran aracılığıyla yönetiliyor. Ekranı sağa veya sola sürüklerseniz kalp atışı takibi, stres, hava durumu ve müzik kontrolü fonksiyonlarına erişebiliyorsunuz. Yukarıdan aşağı sürüklerseniz çeşitli ayarları, pil ve bağlantı durumunu görebileceğiniz bir ekran sizi karşılıyor. Aşağıdan yukarı sürüklerseniz de mesaj ve uyarı bildirimlerine ulaşıyorsunuz. Bildirimleri saat ekranında görüntüleyebiliyor fakat cevaplayamıyorsunuz.

Saat 50M su geçirmezlik özelliğine sahip. Çoğu kişi bunu saat 50 metre derinliğe kadar su geçirmez sanıyor ama öyle değil. Bu IP68 benzeri bir dayanıklılık skalası. 50M saatin yüzerken kullanılabileceğini, ancak şnorkelle dalış veya sıcak sauna buharı gibi ortamlarda kullanıma uygun olmadığını anlatıyor.

Koşudan Göbek Dansına Ölçemediği Egzersiz Yok

Huawei Watch GT 2e, diğer modellerden farklı olarak 100 farklı egzersiz tipine sahip. Bu üzerindeki sensörlerle mi yoksa yazılımla mı ilgili emin değilim ama şimdilik bu ek egzersiz seçenekleri diğer modellerde yok. 13 farklı koşu parkuru, yüzme, tırmanma ve triatlon gibi 15 temel egzersizin yanı sıra bu saatte egzersiz menüsünün en altında diğer modellerde olmayan “Ekle” diye bir seçenekle karşılaşıyorsunuz. Bastığınızda ortalık bir anda şenlenmeye başlıyor. Bisiklet, step, yoga, pilates, HIIT (kısa aralıklı yüksek performans egzersizi) gibi seçenekleri yanında taekwon-do, eskrim, kendo, tai-chi, at binme, damdan dama atlayanlar için parkur, hatta tango ve göbek dansı gibi egzersizleri bile burada tanımlayabiliyorsunuz. Listenin aşağısına indikçe salıncakta sallanma, uçurtma uçurma ve balık tutma bile var. Balık tutma nasıl sayılır ki?

Dahası yaygın egzersiz türleri için otomatik egzersiz algılama, egzersiz sonrası toparlanma süresini hesaplama, egzersiz sırasında efor yoğunluğunu ölçme gibi fonksiyonlar da cihaz üzerinde yer alıyor. Alet sırf bunları denemek için bile insanı hareket etmeye özendiriyor. Ortalık biraz düzelince saati kolumuza takıp millet bahçesinde bir yuvarlanmak lazım aslında.

Saatin telefonla olan bağlantısını Huawei Health uygulamasıyla sağlıyorsunuz. Bu uygulama egzersiz geçmişinizi ve kalp atışı, uyku düzeni gibi sağlık verilerinizi kayıt altına almaktan saat yazılımını güncellemeye kadar hemen her işlemi gerçekleştirmenizi sağlıyor. Senkronizasyon ve güncellemenin yanı sıra yeni saat yüzlerini indirip yükleme ve saatinize müzik aktarma gibi işleri de bu uygulama üzerinden yapıyorsunuz.

Saat mevcut GPS ve GLONASS destekli uydu konum belirleme donanımıyla açık hava egzersizlerinde telefona bağlı kalmadan hassas bir şekilde konum bazlı mesafe takibi yapabiliyor. Üstelik GPS daima açık olsa bile 30 saate yakın pil ömrü sunabilmek gibi bir iddiası var. Ayrıca yaptığınız tüm egzersizlerin kaydı tutuluyor ve bunlara doğudan saat üzerinden erişebiliyorsunuz.

Saat sadece hareket ettiğinizde değil, gece uyku sırasında da uyku kalitenizi takip ederek ve sabahında size rapor vererek siz yatarken de işini yapmaya devam ediyor.

Temiz Hava, Bol Oksijen

Saatte zaman ve sağlık fonksiyonlarına ek olarak nefes egzersizleri, pusula, barometre, kronometre, alarm, telefon bulucu ve uzaktan deklanşör gibi bazı temel ve gelişmiş fonksiyonlar da mevcut. Bunlardan biri de SpO2 adı verilen kanın oksijen taşıma kapasitesinin ölçümü ki, bununla ilgili ufak bir paragraf açmak istiyorum.

Sağlık kurumlarında parmağa takılan bir mandal aracılığıyla ölçülen bu veriyle bugüne dek profesyonel atletler dışında pek ilgilenen yoktu. Ama son dönemlerde neredeyse tüm akıllı cihazlarda bu ölçüm standart halini aldı. Deniz seviyesinde yaşayan yetişkinler için bu rakam 95-100 arasında normal kabul ediliyor. Gel gelelim, geçenlerde New York Times gazetesi web sitesinde acil bakım servislerinde yıllarca çalışmış bir sağlık profesyoneli olan Dr. Richard Levitan COVID-19 hastalarında SpO2 değerlerinin değişimine dair bazı gözlemlerini paylaştı.

Levitan özetle COVID’e bağlı akciğer enfeksiyonu gelişen bazı hastalarda SpO2 ölçümlerinin yüzde 50 seviyesine kadar gerilediğini , üstelik bu ölçümleri yaptıkları hastaların bazılarında sık nefes alma hariç bir dış belirti gözlemlemediklerini söylüyor. Dolayısıyla COVID-19 testi yaptırdıysanız, sonuç pozitif çıktıysa ve evde istirahate çekildiyseniz, SpO2 ölçümü hastalığın ilerleyişini takip etmek açısından işe yarayabilecek bir veriye dönüşüyor. Faydalı bilgi, aklınızın bir köşesinde tutmanızda fayda var.

Tek Şarjla Kullanıcısını İki Hafta Yalnız Bırakmıyor

Huawei Watch GT 2e 455 miliamperlik bataryasıyla ideal koşullarda 2 haftaya varan pil ömrüne sahip. Adamlar 90’ların sonunda Nokia’nın yaptığı telefonlara benzeyen saat yapmışlar. Bu sayede saati kullanırken sabahtan kritik pil uyarısı verse bile o günü çıkaracağından emin olarak elinizi kolunuzu sallaya sallaya gezebiliyorsunuz. Şarja taktığınıza yaklaşık 1 saat içinde sonraki iki hafta için hazır hale geliyor.

Saatin bir zayıf yönü dışarıdan herhangi bir yazılım yüklenememesi. Diğer yandan bu sayede güç tasarrufundan senkronizasyona kadar saat her şeye kendi karar veriyor. Böylece 455 miliamperden kendine 2 hafta pil ömrü çıkarıyor.

Sonuç: Spor Görünüm, Klasik Huawei

Huawei Watch GT 2e, spor tasarım anlayışını ilk kez Huawei’nin akıllı saat ekosistemine taşıyan güzel bir alternatif. Şık bir tasarıma, kaliteli malzemeye, parlak ve okunaklı ekrana ve 2 haftaya varan pil ömrüne sahip. Huawei giyilebilir ekosistemi içinde dijital saat arayüzlerinin en çok yakıştığı ve en güzel dijital saat arayüzlerinin sunulduğu model bu. Üstelik fiyatı da diğer modellere kıyasla daha uygun. Eğer egzersiz sırasında kolunuzdan bağırarak sizi yönlendiren bir sesli antrenöre ihtiyaç duymuyorsanız veya Kara Şimşek dizisindeki kol saatinden arabasıyla konuşan Michael Knight’e özenmiyorsanız bu modelde mevcut olmayan hoparlörün yokluğunu pek aramayacaksınız demektir.

Tabii Fitbit ve Samsung gibi diğer markaların sunduğu alternatiflere kıyasla Huawei Watch GT 2e’de saat kadranı seçenekleri daha az ve harici uygulama yükleme olanağı mevcut değil. Ama fiyat ve pil ömrü başta olmak üzere rakiplerinde olmayan önemli avantajlara sahip. Şu ara kendinizi veya sevdiklerinizi akıllı bir saatle ödüllendirmek istiyorsanız ve spor bir görünüm peşindeyseniz, Huawei Watch GT 2e’yi alternatiflerinizin arasına rahatlıkla alabilirsiniz.