Yanındayız Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger Enterprise Next röportajlarında konuğumuz oldu.
Yanındayız’ın toplumsal cinsiyet eşitliği savunusunu yapmak üzere yola çıkan ve “Kadınların Yanındayız” diyen bir dernek. Hedef kitlesi ve rol modelleri erkekler. Derneğin erkeklerden erkeklere köprü olmak amacıyla kurulan Türkiye’deki ilk sivil toplum kuruluşu olduğunu belirten Nur Ger, “Yanındayız derneği üyelerimiz alanlarında tanınmış ve kanaat önderi diyebileceğimiz erkeklerden oluşuyor. Dernek olarak “Şiddedin Görünmeyen Yüzü” , “Yerelde Eşitiz” , İşyerimde Tacize ve Şiddete Yer Yok” , “Anadolu’da Berber Dükkanı Sohbetleri” , İlçeler Düzeyinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi” bir çok proje gerçekleştirdik. Bu projelerin bir kısmı aktif olarak devam ediyor. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Farkındalık Eğitimleri, Söylemini Değiştir Eğitimleri ve Seminerlerimiz ise yoğun ilgi görüyor. Ayrıca 2019 yılından beri KadınErkekEşittirNokta Konferansı düzenliyoruz. Konferansımız, farklı mecralarda birçok kişi tarafından beğenildi ve desteklendi. Mayıs ayında üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz Konferansımızda bu kez toplumsal cinsiyet eşitliği konusunu “21. Yüzyılda Kadın” ana teması altında tartışacağız. Yurtiçi ve yurtdışından konusunda uzman konuşmacıların davet edildiği konferansımızı her yıl düzenleyerek, gelenekselleşen bir organizasyon olmayı hedefliyoruz” dedi.
“Erkek egemen bilişim sektöründe de cinsiyet eşitliği öne çıkmalı”
Dernek olarak, bilişim sektörü alanında da kadın istihdamın artması gerektiğini düşünüp savunduklarına dikkat çeken Ger, “Hepimizin bildiği gibi, sadece Türkiye değil, dünya genelinde teknoloji sektöründe çalışan kadın sayısı yeterli değil. Silikon Vadisi’nde teknoloji üretenlerin sadece yüzde 3’ünü kadınlar oluşturuyor. Türkiye’de teknolojide çalışan sayısı toplamda yaklaşık 245 bin kişiye ulaşıyor. Bu sayının sadece yüzde 9,91’ini kadınlar oluşturuyor. İşin mutfağında olan kadınların oranı ise sadece yüzde 2 ile sınırlı kalıyor. Öte yandan iş hayatında STEM bölümleri mezunu kadınların diğer bölümlerden mezunlara göre yüzde 33 daha fazla kazandığına şahit oluyoruz. Yüksek gelir vaat eden bu bölümler, özellikle ülkemizde ağırlıkla erkek öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Bunun doğal bir sonucu olarak Türkiye’de teknoloji sektöründeki kadın çalışan oranı oldukça az. Bu noktada kamuoyuna, sivil toplum kurulularına, teknoloji şirketlerine büyük sorumluluk düştüğüne inanıyorum” şeklinde konuştu.
Tüm bunları ve daha fazlasını Yanındayız Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger ile gerçekleştirdiğimiz aşağıdaki sohbetten izleyebilirsiniz.