Eliza 60 Yıl Sonra Tekrar Hayata Döndü

Bilim insanları, “dünyanın ilk sohbet botu ELIZA’yı kayıp bilgisayar kodlarından yeniden diriltti. MIT arşivlerinden çıkan tozlu yazıcı çıktılarını inceleyen yazılım arkeologları, 60 yıldır kayıp olan kodları keşfederek hayata döndürdü.

a close up of a doll's face with a pink lip

ELIZA, 1960’larda MIT profesörü Joseph Weizenbaum tarafından geliştirilmiş ve ismini, “Pygmalion” oyunundaki aristokrat bir İngiliz kadını gibi konuşmayı öğrenen Eliza Doolittle’dan almıştı.

Araştırmacıların, 12 Ocak’ta arXiv preprint veritabanında yayımlanan makalelerinde belirttiğine göre, ELIZA’nın dil modeli insan-bilgisayar etkileşiminde devrim yaratarak bugünün yapay zekası üzerinde önemli bir etki bıraktı. ELIZA için yazılmış “DOCTOR” adlı betik, bir psikoterapist gibi sorulara yanıt vermek üzere programlanmıştı.

Weizenbaum, ELIZA’yı kendi geliştirdiği ve artık kullanılmayan Michigan Algorithm Decoder Symmetric List Processor (MAD-SLIP) adlı bir programlama dilinde yazdı. Sonrasında kod Lisp diline taşındı ve internetin ilk günlerinde Lisp versiyonu viral hale geldi. Bu sırada orijinal sürüm unutuldu.

2021 yılına kadar ELIZA’nın 420 satırlık orijinal kodunun kayıp olduğu düşünülüyordu. Ancak Stanford Üniversitesi’nden bilişsel bilimci Jeff Shrager ve MIT arşivcisi Myles Crowley, Weizenbaum’un evrakları arasında kodu buldu.

23 yıl önce, birileri ELIZA’nın Perl versiyonunu bir AOL Instant Messenger hesabına bağlayarak “gerçek dünyadaki kullanıcılarla” sohbet de ettirmişti.

Siz de şu adresten Eliza ile sohbet edebilirsiniz.

Etiketler: ,

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?