Çocuklarımızı Teknoloji ile Sınava Değil Hayata Hazırlıyoruz

Teknolojinin eğitim alanında en iyi kullanıldığı örneklerden bir tanesi Tink (Teknoloji ve İnsan Kolejleri). Geçtiğimiz yıl eğitim vermeye başlayan okulun kurucusu ve CEO’su Zeynep Dereli ile eğitim ve teknoloji üzerine bir sohbet gerçekleştirdik, keyifli okumalar.

Bilgi teknolojileri hayatımızın her alanına yoğun bir şekilde girmiş durumda. Ancak teknoloji ve eğitim ayrılmaz bir ikili haline gelmiş durumda. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği “muasır medeniyetler” seviyesine gelebilmek için de eğitim ve eğitimde teknoloji kullanımı çok önemli. Tink’in kurucusu Zeynep Dereli, ailesinin desteği ile iyi bir eğitim görmüş ancak eğitimci olmayan bir iş kadını.

Eğitim alanında başarılı olabilmek için eğitimci olmaktan ziyade iyi eğitimli olmanın önemli olduğunu vurgulayan Zeynep Dereli, “Ben ailemin de yönlendirmesiyle iyi bir eğitim aldım. Bu da her alanda çalışabilmemin önünü açtı diyebilirim. Öncelikle Üsküdar Amerikan’ı bitirdikten soran Princeton’da İnşaat mühendisliği eğitimi aldım. Yüksek eğitimimi Londra’da tamamladıktan sonra çalışma hayatıma da burada başladım. Bu sayede yurtdışındaki iş yapış şekillerini de deneyimlemiş oldum. Bu vesileyle de petrol sektöründe de görev yaptım, kendi televizyon programımı da yaptım çeşitli sivil toplum kuruluşlarında da çalıştım. Türkiye’de de üniversite özelindeki yatırımları takip ediyordum. Ancak orta eğitim düzeyinde bence bir eksiklik vardı, Tink’in çıkış hikayesi de aslında böyle başladı” dedi.

“Sadece mimar, mühendis değil geleceğin sanatçılarını da yetiştiriyoruz”

İki yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonrasında 2016 yılında Tink’i kurduklarını ifade eden Dereli, “Daha önceki işim nedeniyle yurt dışındaki birçok bürokrat ve bakanla eğitim meselelerini ve uyguladıkları yöntemleri görüşme, uygulamaları yerinde görme fırsatım oldu. Elde ettiğim tüm bilgileri harmanlayarak ve ihyacımız olan eğitim modelini kurgulayarak 2017-2018 yılında da Sancaktepe yerleşkemizin açılışını yaptık. Her anlamda değişen ve dönüşen bir dünyada yaşıyoruz. Yaşam şekillerimizden iş yapış biçimlerimize kadar her şey değişiyor ve dijitalleşiyor. Dolayısıyla bu değişim ve dönüşüme ayak uydurabilecek nesillere ihtiyacımız, her geçen gün daha da artıyor. Türkiye’nin ilk teknoloji koleji olan Tink’i, teknolojiyi hayatına ve gelecekte yapacağı işe en iyi şekilde entegre edebilecek teknoloji okur yazarlarını ve girişimcilerini yetiştirmek amacıyla kurduk. Okulumuzdan mezun olan bir öğrenci, ileride ister doktor, ister ressam, ister mühendis, ister tasarımcı olsun; teknolojiyi yaptığı işe en iyi şekilde entegre etme ve kullanmanın yanında, mesleğini geliştirmeye yönelik teknolojik çözümler üretebilme yetkinliğine de sahip olacak” şeklinde görüş belirtti.

Tam donanımlı yetişecek nesiller sayesinde her yıl 1.3 milyar dolarlık teknoloji ithal eden Türkiye’nin teknolojiyi tüketen ülke kategorisinden çıkarak onu yaratan ülke seviyesine geleceğinin de altını çizen Zeynep Dereli, bu konuda ise şunları söyledi: “Öğrenciler robotik, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut bilişim gibi günümüzün yeni kavramlarını derinlemesine öğrenme ve bu konularda yeni teknolojiler üretebilecek yetkinliklere sahip olma şansını okulumuzla birlikte yakalayacak; gelişen dünyada yaşıtları ile küresel anlamda yarışabilecek becerilere sahip gençler haline gelecekler.”

“TinkSmart ile farklılaşıyoruz”

Her öğrencinin farklı karakteri, güçlü ve zayıf yanları, motivasyonu, ilgi alanları ve farklı çalışma disiplini olduğuna vurgu yapan Dereli, “Bu yüzden eğitime başlamadan önce, öğrencilerimizin bireysel yetkinliklerini online sistemimiz üzerinde tespit ediyoruz. Bu tespit sonrası, Kişiselleştirilmiş Online Eğitim Platformumuz TinkSmart’ta öğrencimizin yetkinlikleri ve önceliğine uygun bir program hazırlıyoruz. Bu platform üzerinden öğrencilerimiz performanslarını izleyerek, hedeflerini yenileyebiliyor ve potansiyellerine uygun daha büyük hedeflere, hayallere kavuşuyorlar. Ayrıca tamamen kişinin seviyesine göre özelleştirilebilen eğitim programımız ile öğrencilerimiz, İngilizce seviyelerini mükemmel hale getirirken, seçtikleri ikinci dili de iyi derecede öğrenebilme şansı elde ediyorlar” dedi.

Yeni nesil eğitim araçlarının kullanıldığı ters yüz eğitim modeli ile hem bu araçları hem de modeli en verimli şekilde kullanacak yeni kuşak eğitmenlerin eğitimdek, inovatif çalışmaların başında yer aldığını ifade eden Zeynep Dereli, “Yapay zeka tabanlı online eğitim platformumuz TinkSmart ile her öğrencimizin yetkinliklerine ve hedeflerine göre hem lise hem üniversite hem de yabancı dil tercihlerini oluşturuyor, hedefleri doğrultusunda TinkSmart dokümanlarını hazırlıyor, takibini yapıyor, ölçüyor ve değerlendiriyoruz. Bunu da alanlarında uzman öğretmenlerimizle birebir mentorluk sistemi ile destekliyoruz. Ayrıca ev çalışmaları ile sınıf içi ders isleyişinin yer değiştirdiği Ters Yüz Eğitimi de okulumuzda başarıyla uyguluyoruz. Öğrencilerimizin çalışmaları gereken konulara okul dışında erişmelerine fırsat sunuyor ve sınıf ortamında uygulamalı eğitime önem veriyoruz. Öğrencilerimize dijital yetkinlikler kazandırmak için dijital okur yazarlıktan kodlamaya, siber güvenlikten maker yetkinliğine kadar birçok alanda uygulamalı eğitimler sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin Gelişimini Destekleyen Programlar

Tink bünyesinde ortaokuldan, lise son sınıfa kadar sunulan MEB müfredatımızın yanı sıra öğrencilerin kişisel gelişimlerini sanat, spor, bilim, dijital zeka ve girişimcilik alanlarında özel bir program uygulanarak destekleniyor.

• TinkTalks etkinliğinde, başarılı toplumsal liderlerle öğrenciler okulda bir araya getiriliyor.
• TinkArt kapsamında atölyelerde yeni medya çalışmalarına imza atılıyor.
• TinkActive ile gelişim için sporun hayata nasıl entegre edileceği planlanıyor ve uygulanıyor.
• TinkUp programı ile öğrencilere girişimcilik dersi veriliyor ve iş ortağı kurumlarla öğrenciler bir araya getiriliyor.
• Mindfulness eğitimlerinde ise öğrencilerin açık, dengeli ve meraklı bir yaklaşımla şu anda olan bitene dikkatlerini verebilmelerine, duygu ve düşüncelerini kontrol ederek farkındalık seviyelerini artırmalarına, empati yeteneklerini geliştirmelerine ve streslerini kontrol etmelerine destek olunuyor.
• Dijital yetkinlikler:
◦ Dijital Vatandaşlık: Çevrim içi ve dışı hayat yönetimi
◦ Siber Güvenlik: Zararlı içeriklere karsı önlem alma, dijital bilgileri koruma
◦ Dijital Ayak İzi: Dijital dünyada bırakılan ayak izi ve sonuçları
◦ Eleştirel Düşünme: Objektif olarak doğru ve yanlış algının değerlendirilmesi
◦ Maker Yetkinliği: 3D yazıcılar, robotik kitler ve elektronik kartlar ile akıllı sistem prototipleme
◦ Kodlama: Web ve mobil uygulama geliştirme (Scratch, C#, Python, App inventor) ve algoritmik düşünce
• Kurumsal iş ortaklıkları: İş ortaklarımızla yaptığımız anlaşma sayesinde öğrencilerimizin profesyonel yaşamı deneyimlemelerine destek sunuyoruz. Şu anda iş ortaklarımız arasında Acıbadem, Arçelik, Arkas, Borusan, Dyo, Google, Intel, İyzico, Kolektif House, Microsoft, Panasonic, TEB, Vodafone, Yemeksepeti, Zaxe, Zorlu yer alıyor. Bu kapsamda, markaları ziyaret ediyoruz, onlardan mentorluk desteği alıyoruz, üst düzey yöneticilerinin başarı hikayesini dinleme fırsatı elde ediyoruz. Ek olarak 11 ve 12’nci sınıf öğrencilerimizin belli dönemlerde iş deneyimi kazanmaları için markalar bünyesinde çalışmalarına destek oluyoruz.