Uzaktan İzleme ve Kontrol Teknolojileriyle Kusursuz E-Ticaret Deneyimi

Türkiye’de normal şartlarda yılda yüzde 35 oranında büyüyen e-ticaret, 2020 yılında salgının etkisiyle yüzde 65 büyüdü. Alışveriş hızla onlinea yönelirken, şirketlerin müşterilerine kusursuz bir e-ticaret deneyimi sunabilmesi için izleme ve kontrol teknolojilerine önem vermesi gerekiyor

Salgınla birlikte e-ticaret hızla büyürken müşterilerine online kanallardan ulaşmaya çalışan şirketler için uzaktan izleme ve kontrol oldukça önem kazanıyor. Küresel bir kritik dijital altyapı ve süreklilik çözümleri sağlayıcısı olan Vertiv (NYSE:VRT), kullanıcılarına online platformlardan ulaşmaya çalışan şirketler de dahil olmak üzere veri merkezi müşterilerine güçlü bir uzaktan izleme ve kontrol altyapısı sunuyor.

İzleme, verimliliği artırıyor

E-ticarette izleme en kritik süreçlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Vertiv Türkiye ve Orta Asya Kanal Satış Müdürü Hakan Yaran, bu teknolojinin e-ticarette nasıl kullanılabileceğini şöyle paylaşıyor: “VertivTM EnvironetTM Alert gibi güçlü bir izleme yazılımı, IT altyapı ağlarında güvenli ve uzaktan izleme sağlıyor. Bu da kullanıcıların çalışma verimliliklerini kontrol etmelerini mümkün kılıyor. Bu şekilde şirketler, maliyet oluşturan ve işleri aksatan kesintiler gibi sorunların önüne geçebilir, müşterilerin satın alma süreçlerinden memnun kalmalarını sağlayabilirler. Merkezi yönetim yazılımı, büyük perakendeciler için önemli iş kararları alırken ihtiyaç duyulan bütünsel ve gerçek zamanlı bilgiyi sunuyor.”

Türkiye’de e-ticaret büyümeye devam ediyor

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) verilerine göre Türkiye’de yılda ortalama yüzde 35 oranında büyüyen e-ticaret sektörü, salgının etkisiyle 2020 yılını yüzde 65’lik rekor bir büyüme ve 250 milyar TL’lik bir hacimle tamamladı. Aynı araştırmaya göre sektörün büyüme hızı 2021 yılında da devam edecek. Pandemi öncesi yapılan hesaplara göre 2023’te 300 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşacağı tahmin edilen e-ticaretin 2021’de 400 milyar TL’yi geçmesi bekleniyor.

2020’de yaşanan küresel salgının en önemli çıktılarından birisi hem tüketici hem işletmeler bakımından hızlanan dijitalleşme çalışmaları oldu. Mastercard’ın verilerine göre Türkiye’de sadece 2020’de salgın ile birlikte 5 milyon 600 bin kişi online alışverişle tanıştı ve ödeme sistemleri son 5 yıl baz alındığında en çok 2020 yılında dijitalleşti. 2019’da alışverişlerin sadece yüzde 17’si online yöntemlerle yapılırken 2020’de bu oran yüzde 29’a yükseldi. Beklenti 3 yıl içinde bu oranın yüzde 38’e çıkması yönünde.

Kritik veriye sahip olmanın en iyi yolu izleme

Alışveriş hızla onlinea kayarken, çok kanallı (omnichannel) satın alma işlemi de giderek yaygınlaşıyor. Tüketiciler online kanallardan satın alma yaparken mağazalardan ürünü temassız teslim alıyor ya da mağazadan alıp online kanallar üzerinden iadesini gerçekleştiriyor. Birçok perakendeci de e-ticaret siparişlerini karşılamak için bir dağıtım yöntemi olarak gölge mağazaları (dark store) kullanıyor.

Özellikle 2021’de e-ticaret hızla büyürken daha çok satın alma kanalı ve teslimat modelinin kullanılması bekleniyor. Müşteriler hangi kanaldan ve nasıl alışveriş yaparlarsa yapsınlar her durumda en temel beklentileri sorunsuz bir deneyim yaşamak oluyor. Bu nedenle içinde bulunduğumuz dönemde şirketlerin müşterilerinin alışveriş yaptığı her kanalı desteklemesi gerekiyor. Uzmanlara göre alışveriş yapılacak bütün lokasyonlarda ihtiyaç duyulacak kritik veriye sahip olmanın bir temel yolu var: izleme.

Altyapı izleme sorunsuz müşteri deneyimi sağlıyor

Özellikle e-ticaret satışlarını artırmak isteyen şirketler için sağlam bir BT altyapısına sahip olmak her zamankinden daha önemli. Bu noktada ortam kontrol ve izleme teknolojisi öne çıkıyor. Sensörler stok odasındaki aktivitelerle ilgili anlık bilgi sağlarken, tehdit oluşturabilecek durumlarda ilgili birimlerin harekete geçmesini sağlıyor.

Vertiv Türkiye ve Orta Asya Kanal Satış Müdürü Hakan Yaran, “Stok odasındaki BT sistemleri ısı değişikliğine karşı hassastır ve ısıda birkaç derecelik bir artış bile IT sistemlerinin performansına zarar verebilir. Bu nedenle sıcaklık, hava akışı ve nem sensörleri birlikte çalışarak olası sorunlara karşı şirketleri gerçek zamanlı olarak uyarabilir. Proaktif olarak bu sorunların önüne geçmek, müşteriler için sorunsuz bir alışveriş deneyimi sunmaya yardımcı olabilir” diyor.

Etiketler: ,