İlker Saltoğlu, “Büyük veri üzerinden trendleri ve eğilimleri analiz edip, mevcut müşteri bilgileriyle harmanlayanlar; özele indirgeyip, duygusal analiz yaparak değerlendirenler mutlaka kazanacak”
Hayatımıza 90’lı yıllarda giren diğer teknolojik terimlerde olduğu gibi, büyük veri de bugüne kadar pek çok değişime uğradı. Büyük veri sadece toplanan verilerin saklanması ve daha sonra analizi ile bağdaştırılırken, bugün artık, anlık işlenmesi ve tepki verilmesi gibi kavramlarla birlikte anılıyor.
Günümüzde veriyi kıymetli hale getiren, geçmişi analiz etmek, eğilimleri belirlemek ve bu eğilimlere göre bir strateji oluşturmaktır. Kendi hızına yetişemeyen dijital dünya içerisinde 60 saniyede neler oluyor diye bakıldığında, Netflix’te 70.000 saatlik izlenme, WhatsApp’ta 16 milyon mesajlaşma, YouTube’da 4.1 milyon video izleme, Tinder’da yaklaşık 1 milyon kaydırma gibi sadece rakamlardan oluşan veriler görüyoruz. Fakat esas olan, rakamların da ötesine geçerek genel eğilimi özele indirgeyebilmektir. Sadece rakamlara dayalı veriyi analiz etmek yerine duruma ve kişiye özel aksiyonlar alınması son derece önemli, aksi halde eldeki veriyi de kaybetmek kaçınılmaz hale gelecektir.
Her geçen gün daha hızlı büyüyen veri için geleceğin petrolü benzetmesinin yapıldığına değinen TmaxSoft Türkiye Genel Müdürü İlker Saltoğlu, “Dijital dönüşüm, endüstri 4.0, IoT gibi günümüzün popüler paketlerinin hepsinin temelinde veri mevcuttur” diyerek hayatın içinden bir örnekle ilgili şunları söylüyor: “Bugün büyük veri diş fırçanızı kullanırken sizi takip ediyor, kaç dakika sürdüğünü belirliyor, ağız temizliğinizi analiz ediyor, buna göre puanlıyor ve dilerseniz dişçiniz ile paylaşıp sizin adınıza randevu alıyor. Yani genel eğilimi özele indirgiyor ve ortaya bir değer koyuyor” dedi.
Hedeflerinin, temelinde veri olan her türlü çözümde yer almak ve bu doğrultuda bir değer sunmak olduğunu belirten Saltoğlu, “Türkiye’de adına, Tmaxsoft Solution Hub dediğimiz bir strateji ile çalışıyoruz. Burada çözüm sahiplerini, bizim ürünlerimizle entegre etmeleri karşılığında, çözüm ortaklarımız üzerinden müşterilerle tanıştırıyoruz. Dolayısıyla çözüm sahiplerine bir satış kanalı yaratıyoruz. Tek ön şartımız, çözümün veritabanımız olan Tibero’yu da destekler noktaya gelmesidir” dedi.