Ramazan bayramında yaşanan şarj sıkıntısı, bu kez yaşanmadı. Şarj altyapısındaki artış ve sürücülerin randevulu sisteme uyumu, elektrikli araçları bu kez bayramda yolda bırakmadı.
Ramazan bayramında elektrikli araçların yaşadığı şarj sıkıntısı, bu kez yaşanmadı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre 9 günlük Kurban Bayram tatili süresince şarj hizmetine bağlı elektrik tüketimi yüzde 21 artarak rekor kırdı. Tüketimdeki bu artışa rağmen araç sahiplerinin yolda kalmadığına dikkat çeken Enyakıt Genel Müdürü Tayfun Şenses, bu durumu iki bayram arasında şarj altyapısındaki artışa ve tüketicilerin randevu sistemine uyum göstermesine bağladı.
Araç sahipleri mutluydu
Önceki bayramda ‘sorun yaşadım, yolda kaldım’ gibi şikayetler duyduklarını belirten Şenses “Bu bayram öyle olmadı. Elektrikli araç sahipleri mutluydu. Bayramda elektrikli araç sahipleri gönül rahatlığıyla seyahat etti. Bir anlamda ‘elektrikli araçların bayramı’ oldu” dedi. Şenses, Kurban Bayramı öncesi sürücülere özellikle tatil yörelerine yapılacak seyahatlerde rota üzerindeki şarj rezervasyonlarını iyi planlanması yönünde uyarılar yaptıklarını da hatırlattı.
Yüzde 20 paya ulaştık
Bayram döneminde Enyakıt olarak hem tüketim hem de müşteri sayısında artış yaşadıklarını da anlatan Şenses “Müşteri sayısında yüzde 10 artış yakaladık. Şu an trafikte 105 bin elektrikli araç var. Bizde de 20 bine yakın araç var. Yüzde 19-20 araç payına ulaştık” dedi. Yoğun bayram döneminde Enyakıt olarak kendilerini de test etme imkanı bulduklarını belirten Şenses “En çok nerelerde talep olduğunu gördük. Şimdi yatırım anlamında yoğunluk olan yerlere yöneleceğiz. O bölgelere yeni yatırım imkanına bakacağız” dedi. Şenses ayrıca müşteri hizmetleri alanında da kendilerini test etme imkanı bulduklarını belirterek “Bu bayram bizim geleceğe bakışımız için önemli bir veri imkanı doğurdu” dedi.
20 bine yakın şarj var
Yeni yatırımlarla geçen yıl Ocak ayında 3 bin 81 olan şarj noktası sayısı da Haziran ayı itibarıyla 19 bin 761’e yükseldi. Türkiye genelindeki şarj noktalarının 7 bin 122 tanesi hızlı (DC), 12 bin 639 tanesi yavaş (AC) nitelikte bulunuyor. Elektriğin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini gösteren YEK-G belgeli yeşil şarj noktası sayısı ise 7 bin 175’e ulaştı. Elektrikli araç pazarında yaşanan gelişmeye paralel olarak Türkiye’de şarj ağının coğrafi kapsayıcılığının daha da genişlemesi bekleniyor.