Uzmanlar, yurtdışında resesyon beklentisiyle beraber yazılım şirketlerinin olanaklarının kısırlaştığını ve Türkiye’de yazılım sektöründeki firmaların tecrübeli yazılımcıları ellerinde tutabilmeye başladığını açıkladı.
DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, yurtdışına açılan yazılımcıların yavaş yavaş azaldığını belirterek, “Geçtiğimiz yıl tecrübeli ve dil yeteneği olan yazılımcılar “Yurtdışına iş yapabilirim, gidebilirim” mantığıyla ilerledi. Pandemi sonrası yurtdışında borsalarda da büyük bir hareketlilik vardı ve yazılım şirketleri büyüyordu. Piyasa ve Türkiye’deki birçok tecrübeli yazılımcı da yurtdışında iş aramaya başladı. Uzaktan çalışma yöntemiyle veya direkt o ülkeye giderek çalışmaya başladılar. Ancak son bir yılda özellikle Amerika’daki Silikon Vadisi odaklı olarak resesyon beklentilerinin artması, enflasyonun hızlı yükselmesinden sonra FED’in faizleri daha fazla yükseltmesi ve ekonomiyi yavaşlatmaya çalışması, son 3-4 ay içinde tüm yazılım şirketlerini ve borsayı fazlasıyla etkiledi. Benzer bir durum da Avrupa’da Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan kaynaklı olarak yaşanıyor. Bunun sonucunda da yazılım şirketleri büyük işten çıkarmalar yapmak durumunda kaldılar. Türkiye’deki yazılım firmaları, tecrübeli yazılımcıların yurtdışına gidip iş bulmada sorunlar yaşamaya başlaması üzerine, tecrübeli yazılımcıları ellerinde tutabilmeye başladılar. Bu da Türkiye’deki yazılım firmalarını aslında pozitif yönde etkiledi.” dedi.
Türkiye’nin yazılımcı açığının 2023’te azalacağını öngördüğünü de sözlerine ekleyen Onay, “Türkiye’de yazılım şirketleri geçen senekinden daha rahat bir durumda. Türkiye’de enflasyonun artmasıyla yazılım şirketlerinde bir sıkıntı baş gösterdi. Ama yazılım şirketleri büyüdüler ve personel maliyetleri artsa da, elde ettikleri gelirlerle bunu da karşılayabilecek noktaya geldiler. Böylelikle yazılımcıları ellerinde tutmaya başladılar. Geçen seneye göre şu an durum normalleşmeye başladı. Çünkü yurtdışındaki olanaklar giderek kısırlaşmaya başladı.” şeklinde konuştu.