Huawei Gentle Monster Eyewear II: Göz Ucuyla Geleceğe Bakmak

Huawei’nin moda gözlük markası Gentle Monster ile işbirliğinin ürünü olan Huawei X Gentle Monster Eyewear II, yarının neler getireceğine dair işaret arayanlara ufak bir ipucu sunuyor.

Bundan önce başta Google olmak üzere birkaç markanın gözlükleri akıllandırmak için attığı adımlara şahit olduk. Bunlar ya gözlüğün önüne yerleştirilen bir ekran yardımıyla sanal dünyaya ait bilgileri görüş alanınıza taşımayı, ya da gördüklerinizi kaydetmeyi sağlamaya yarıyordu. Ama pek de başarılı olamadılar. Bunun bir sebebi teknolojinin henüz bu tarz uygulamaları pratik olarak hayata geçirecek kadar olgunlaşmaması, diğer sebebi toplumun bu tarz ürünlerin mahremiyeti ihlal edeceği yönündeki haklı endişesiydi.

Huawei kimi zaman tarz, kimi zaman zorunluluk olarak burnumuzun üzerine yerleşen ve toplumun önemli bir kesimi için gündelik hayatın ayrılmaz bir parçası olan bu objeyi akıllandırmak için farklı bir yol izlemiş. Gözünüzün önündeki camla uğraşmaktan vazgeçip, kulağınıza uzanan sapa vermiş dikkatini.

Güney Kore’nin ünlü moda gözlük markası Gentle Monster’dan tasarımı almış, sapın içine olanca hüneriyle teknolojisini doldurmuş ve ortaya Huawei X Gentle Monster Eyewear II çıkmış.

Tasarım

Huawei’nin global sitesine baktığınızda Huawei X Gentle Monster Eyewear II’nin 4 ayrı tasarımı olduğu görülüyor. Bunlardan ikisi güneş gözlüğü, ikisi numaralı cam takmak üzere şeffaf olarak dizayn edilmiş.

Türkiye’de sadece yuvarlak çerçeveli Smart Lang modeli güneş gözlüğü satışa sunuldu. Tarz olarak Psy’ın Gangnam Style klibinde taktığının neredeyse aynısı. Herhangi bir gözlükçüye girdiğinizde yüzünüze yakışabilecek yüzlerce model arasından seçim yapabiliyorken, böylesine pahalı bir ürünün sadece tek bir tasarımla sunulması ilk başta bana biraz tuhaf, hatta riskli geldi.

Ama Lang da artık nasıl bir modelse, gördüğüm diğer incelemeler dahil yakışmadığı birine neredeyse rastlamadım. Mesela benim yüzüme asla yuvarlak çerçeveli gözlük gitmez. Damla çerçeve Ray-Ban bile takamam, hep köşeli modellere yönelirim. Bana bile oldu.

İşin gözlük kısmını bir yana bırakırsak, asıl teknoloji kısmı sapında yer alıyor. Normal gözlük saplarına göre biraz daha etli olarak nitelendirebileceğimiz bir çift plastik sap esnek titanyum alaşımla gövdeye tutturulmuş. Gözlüğün üzerinde herhangi bir düğme yok. Sadece kulağa yakın yerde ses sistemine ait ızgaralar ve mikrofon delikleri yer alıyor. Tüm fonksiyonları parmağınızla dokunarak, sap boyunca gezdirerek veya sıkarak yönetiyorsunuz.

Gözlük karton bir kutuya yerleştirilmiş, sert ve köşeli bir deri kaplı kılıfın içinde sunuluyor. Açıkçası kılıf biraz büyük, esnek olmayan yapısı itibariyle taşıması da zor. Ama kılıf eşleştirme ve şarj fonksiyonlarını da barındırdığı için, gözlüğün akıllı tarafını kullanmaya devam etmek istiyorsanız bu zahmete katlanmak zorundasınız.

Fonksiyonlar

Huawei X Gentle Monster Eyewear II için belki de akıllı gözlük yerine sesli gözlük demek daha doğru. Gözlük, sapında yer alan ve sesi kulağa yönlendirecek şekilde yerleştirilmiş bir çift yarı açık stereo hoparlöre ve mikrofon setine sahip. Akıllı telefonunuzla eşleştirdiğinizde hoparlörleri müzik çalmak, telefon görüşmesi yapmak veya telefonunuzdaki akıllı asistanla konuşmak için kullanabiliyorsunuz. Temel olarak gözlüğün yapabildikleri bundan ibaret. Ne bir eksik, ne bir fazla.

Tabii önemli olan bunu nasıl yaptığı. Gözlük sapında yer alan yarı açık ses sistemi sesi kulağın içine değil, etrafına dağıtıyor. Bunun bazı avantajları var. Örneğin müzik dinlerken çevreyle ilişkinizin kopmaması gereken durumlarda, mesela bisiklet, motosiklet veya benim gibi elektrikli tekteker sürerken etraftaki uyarılardan ve tehlikelerden kendinizi soyutlamamış oluyorsunuz. Ayrıca gözlükle müzik dinlerken kulağınızın içine bir şey sokmanıza da gerek kalmıyor. Bu sayede kulak içi kulaklılardan rahatsız olanlar veya herhangi bir hastalık nedeniyle kulak içi kulaklık kullanamayanlar böyle bir çözümü tercih edebilir.

Kötü tarafı, deneyimin pek de kişiye özel olmaması. Mesela gözlük bisiklet sürerken etrafı rahatsız etmeden, dünyadan da kopmadan kendi müziğiyle takılmak isteyenler için ideal. Ama kalabalık bir ortamda veya toplu taşıma aracında ne dinlediğiniz herkes tarafından duyuluyor. Otobüste kulaklıkla yüksek sesle müzik dinleyen gencin daha can sıkan haline dönüşüyorsunuz, gerek yok. Ama mesela bağ bahçe işleriyle uğraşırken, geniş alanda yürüyüş yaparken, kısacası kendinize ait kişisel bir boşluk oluşturabildiğiniz ortamlarda kullanması oldukça pratik.

Gözlüğü eşlemek için önce kutusuna koymanız, daha sonra kutuyu şarja bağlamanız (burası önemli), son olarak da kutunun arka kısmında yer alan düğmeye basarak eşleme fonksiyonunu başlatmanız gerekiyor. Böylece gözlük telefonunuz ve diğer cihazlarınız tarafından bulunabilir hale geliyor. Telefonunuza Huawei App Gallery’den AI Life uygulamasını yüklerseniz, donanım güncellemesi ve fonksiyonların özelleştirilmesi gibi pek çok ince ayara ulaşabiliyorsunuz. Eşlemeyi yapıp gözlüğü taktığınızda günün saatine göre günaydın, iyi akşamlar gibi mesajlar eşliğinde gözlük size merhaba diyor.

Huawei X Gentle Monster Eyewear II, Bluetooth 5.2 bağlantı standardına sahip. Bu da uyumu cihazlarda çok daha hızlı bağlantı ve oyunlarda gecikmesiz ses aktarımı anlamına geliyor.

Gözlük sapının her iki tarafına farklı fonksiyonlar atayabiliyorsunuz. Örneğin sapın üzerine çift tıklıyorsunuz, müzik duruyor. Diğer sapa çift tıklıyorsunuz, akıllı asistan komut almak üzere dinlemeye geçiyor. Sapın üzerinde parmağınızı gezdiriyorsunuz, ses artıp azalıyor veya çalma listenizdeki bir önceki/sonraki parça çalmaya başlıyor. Aynı kontroller çağrı yanıtlarken de geçerli.

Gözlüğü çıkardıktan sonra 3 dakika içinde tekrar takarsanız, müziğiniz kaldığı yerden devam ediyor.

Ses ve Görüşme Kalitesi

Huawei X Gentle Monster Eyewear II’nin ses kalitesi benzer çözümler sunan cihazların ilerisinde. Dinamik ses aralığı oldukça geniş, baslar biraz zayıf olmakla birlikte melodik tonlarda neredeyse hiç kayıp yok. Ses seviyesi bana biraz düşük geldi ama bunca sesi çıkaran şeyin gözlük sapı olduğunu hatırlayınca beklentileri belli bir seviyede tutmak gerektiğine karar verdim. Belki de bir yazılım güncellemesiyle hallolacak bir şeydir.

Telefon görüşmeleri yaparken konuştuğunuz kişiye ses çok iyi gidiyor. Gözlük telefon görüşmelerinizin dışarıya sızmaması için özel bir gürültü engelleme filtresi kullanıyor. Bununla birlikte yaptığımız denemelerde muhtemelen bu filtre yüzünden açık alanda, özellikle rüzgarlı ortamlarda karşınızdaki kişiyi duymanın zor olduğunu fark ettik.

Gözlük tek şarjda 5 saat müzik dinleme, 3,5 saat telefon görüşmesi yapma imkanı sunuyor. Gözlük kılıfı şarj için kullanılsa da kendi üzerinde bir batarya mevcut değil. Yani gözlüğü kılıfına koyduğunuzda kılıf beslemeye takılı olmadığı sürece gözlüğü şarj etmiyor.

Sonuç

Huawei X Gentle Monster Eyewear II sıra dışı ve alışılmadık bir ürün. Daha önce fazla el atılmamış bir alanda, kendi anlayışı çerçevesinde çözüm üretmeye odaklanan kavramsal bir tasarım. Genellikle moda ikonlarının teknolojiyle yaptıkları işbirliklerinin podyumdan aşağı indiğini pek görmeyiz. Ama bu yarın gidip dükkandan satın alabileceğiniz bir şey.

Elbette ki geliştirilmesi gereken yönleri var. Örneğin gözlük kılıfının cihazı bir kez de olsa şarj edebilmesini beklerdik. Kılıf taşımak istemediğiniz durumlarda daha pratik bir şarj olanağı, belki mıknatıslı bir şarj yuvası daha ideal olabilirdi. Sesle ilgili yorumlarımı tekrarlamayacağım, çünkü alet zaten mevcut teknolojik gelişim eşliğinde elinden geleni ortaya koyduğunun sinyallerini veriyor. Şu an için daha iyisi mümkün olabilseydi muhtemelen yaparlardı.

Yine de sadece gözlük sapına dokunarak Spotify listesi açabilmek, hava durumu bilgisi veya yol tarifi alabilmek ilginç bir deneyim. 5 bin TL’lik fiyatıyla herkese göre olmadığı kesin, ama herkes için yapılmadığı da ortada. Daha çok moda ikonlarını önemseyen, teknolojinin uç noktalarında gezen, yenilikleri ilk elden deneyimlemek isteyenlere göz kırpan bir tarafı var.

Huawei X Gentle Monster Eyewear II, yarının neler getireceğine dair işaret arayanlara ufak bir ipucu sunuyor. İmkan bulursanız deneyin, bakarsınız size de hitap eder.