KOBIL, Türkiye’de 1 Temmuz 2020 ve 1 Ocak 2021 olmak üzere iki aşamada yürürlüğe girecek olan yeni BDDK Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Yönetmeliği kapsamında, dünyanın önde gelen bağımsız denetim şirketinden geçer not aldı. Yürütülen denetim sürecini başarıyla tamamlayan KOBIL, Türkiye’de bu kapsamda bir denetimden geçen ilk ve tek şirket oldu.
Dijital kimlik uygulamaları ile finansal kurumlar başta olmak üzere elektronik platformlardaki kritik müşteri ve işlem bilgilerini koruyan Avrupa’nın önde gelen teknoloji firmalarından KOBIL Grup, yeni BDDK Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Yönetmeliği (“Yönetmelik”) kapsamında, dünyanın önde gelen bağımsız denetim şirketlerinden birisiyle yürüttüğü denetim sürecini başarıyla tamamladı. Böylece, KOBIL müşterisi olan bankalar, herhangi bir işlem ya da değişiklik yapmalarına gerek kalmadan yeni yönetmeliğe hazır hale gelmiş oldu. Türkiye’de 1 Temmuz 2020 ve 1 Ocak 2021 olmak üzere iki aşamada yürürlüğe girecek olan yeniYönetmelik hükümlerine uyumlu olmayan bankaların, internet ve mobil uygulamalarında değişikliğe gitmesine neden olacak bu yeni düzenlemeyle birlikte; uygulama koruma kalkanı (app shielding) ile mobil bankacılık uygulamalarının korunması, internet şubelerinde iki faktörlü doğrulama sürecinin zorunlu kılınması, ilk aktivasyon dışında SMS ile tek kullanımlık şifre gönderilemeyecek olması ve riskli işlemlerde inkar edilemezlik esasına göre işlem imzalama yapılması gibi önemli değişiklikler hayata geçecek.
‘Sistemlerimizin denetlenmesi için yılsa 400 bin avro bütçe ayırıyoruz’
Bankacılık sektöründe önemli bir değişimi de beraberinde getirecek olan yeni düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan KOBIL Grup Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Koyun, “Hali hazırda müşterimiz olan bankalar yeni yönetmeliğe herhangi bir işlem ya da değişiklik yapmalarına gerek kalmadan bugünden hazırlar. Bankaların dijital kanalları için geçerli olan bu düzenlemenin yakın zamanda sigorta, ödeme kuruluşları gibi sektörlere de uyarlanacağını düşünüyorum” derken açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Dünyanın önde gelen denetim şirketlerinden biriyle yürüttüğümüz denetim çalışması müşterilerimize verdiğimiz değerin bir sonucudur. Çünkü biz KOBIL olarak tüm sistemimizi Avrupa’da dört tane laboratuvara üç ayda bir denetletiyoruz ve bu denetlemeye yılda 400 bin avro bütçe ayırıyoruz. Bu güvenceyi bağımsız şirketler aracılığıyla müşterilerimize vermeliyiz. Aldığımız bu güvence raporu ile müşterilerimizin mevzuata uyum konusundaki tüm sorunlarını çözmüş oluyoruz. Biz, kurumların güvenlik sistemlerini objektif laboratuvarlarda test ettirmeleri gerektiğine inanıyoruz”
KOBIL Grup, 1986’dan bugüne kripto teknolojisi ile çok faktörlü müşteri ve işlem doğrulama çözümleri sunmakla birlikte, dünyaca ünlü bir denetim şirketi ile yürütülen denetim sonucu pazarda yeni BDDK Yönetmeliğine uyum denetimi kapsamında ISAE3000 Güvence Raporu alarak, öncü çözüm sağlayıcı oldu.Pazarda SOFT OTP olarak tanımlanan, uygulama bazlı tek kullanımlık şifre çözümlerine karşın KOBIL, dijital kanallarda tek kullanımlık şifre ihtiyacını da ortadan kaldıran “tek dokunuşla onay” mekanizması ile müşteri deneyimini de en üst seviyeye çıkararak farklılaşıyor.