Zyxel, Aydın Üniversitesi’nde Geleceğin Mesleklerini Anlattı

Aydın Üniversitesi’nde mühendis, bilgisayar programcısı ve iletişim uzmanı adayları ile bir araya gelen Zyxel yöneticileri, yeni nesil iş kolları hakkında gençleri bilgilendirdi. Üniversite ile stratejik işbirliğine giden ve kariyer koçluğu programı kapsamında öğrencilere destek olan Zyxel Channel Head Tuğba Şişik, önümüzdeki yıllarda sektörde yeni nesil ağ mühendislerine, yapay zeka pazarlamacılığı ve teknoloji iletişimcilerine olan ilginin artacağına dikkat çekti.

Zyxel, “Türkiye’nin Yeni Nesil Ağ Mühendis Kızları Sosyal Sorumluluk Projesi” kapsamında Aydın Üniversitesi öğrencileri ile buluştu.

Aydın Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı, Mühendislik Fakültesi ve İletişim Fakültesi öğrencilerle bir araya gelen Zyxel Türkiye Channel Head Tuğba Şişik, gençlere yeni nesil meslekler hakkında bilgi verdi. Şişik, dünya genelinde ağ teknolojileri ve teknoloji iletişim uzmanlığı alanında yetişmiş işgücü açığını olduğunun altını çizerek, gençlere bu alanda kariyer yapmaları yönünde çağrıda bulundu.

Bilişimci Kızlarımızın Sayısı Artsın

Bilişim sektöründe ciddi anlamda kadın istihdamı sorunu olduğuna da dikkat çeken Şişik, “Türkiye’de özelikle yazılım mühendisliği alanında çalışan kadın sayısı oldukça az. Oysa bu sektörün daha çok bayan mühendise ve daha çok bilişimci kızımıza ihtiyacı var” dedi.

“Teknik eğitim veren ve mühendis yetiştiren üniversitelerimize de bu konuda çok büyük görevler düşüyor” şeklinde konuşan Şişik konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Zyxel Türkiye olarak bu projeye gönül verdik. İstanbul’daki çeşitli devlet ve özel üniversitelere ek olarak liseler ile irtibata geçtik. Kariyer koçluğu programımız ve sosyal sorumluluk projemiz kapsamında sene sonuna kadar seminer vermeye ve gençlerle buluşmaya devam edeceğiz. Bugün Aydın Üniversitesi olarak bizi okulunuzda ağırladığınız için teşekkür ederim. Amacımız gençleri hem yeni meslekler hakkında bilgilendirmek hem de sektördeki cesur yürekli kadın mühendislerin ve bilişimci kızlarımızın sayısını artırmak.”

Yapay Zeka Mühendisleri En az Yılda 300 bin Dolar Kazanıyor

“Çinli Teknoloji devi Tencent tarafından hazırlanan bir rapor, önümüzdeki yıllarda yapay zeka alanındaki iş gücü ihtiyacındaki artışın altını çiziyor” diyen Şişik, Tencent Araştırma Enstitüsü tarafından derlenen araştırmaya verilerini şu sözlerle özetledi:

“Dünya genelinde sadece 300.000 yapay zeka araştırmacı ve uygulayıcısı var. Ancak sektör milyonlarca uzmana ihtiyaç duyuyor. Dünyanın dört bir yanındaki teknoloji devleri, yapay zeka mühendisi pozisyonu için yüksek maaş taleplerinden şikayet ediyor. New York Times gazetesinin haberine göre, yapay zeka alanında sadece birkaç yıllık tecrübesi bulunan kişilerin yıllık maaş beklentisi minimum 300,000 dolardan başlıyor. Tecrübeli uzmanlarının maaşları ise yıllık, milyon dolarlar ile ölçülüyor.”

Geleceğin mesleklerinin teknolojide saklı olduğunun altını çizen Tuğba şişik, iş ve yaşam koşullarımızdaki değişimi şekillendirecek teknolojiler hakkında şu bilgileri verdi:

“Büyük veri, bulut bilişimi, nesnelerin interneti, 3 boyutlu baskı, sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik, giyilebilir teknoloji, hologram teknoloji, insansız araçlar, kısa kod uygulamaları alanında gelişmeler iş dünyasını ve hayatımızı çok farklı bir noktaya taşıyacak.”

Yeni Teknolojiler ile PR ve Gazeteciliğin Dinamikleri Değişiyor

Gelişen yeni teknolojiler ile beraber pazarlama ve pr dünyasının dinamikleri de kökten değiştiğini söyleyen Şişik, sözlerine şöyle devam etti:

“Yeni iş kolları yeni fırsatları beraberinde getiriyor.Sizler bu okuldan mezun olana kadar bugün hiç adını bile duymadığınız iletişim alanında yeni iş unvanları ortaya çıkabilir. Buna ne kadar hazırsınız? Bu nedenle genç iletişimci arkadaşlarımızın okulda okurken bile kendini sürekli geliştirmesi gerekiyor. Video ile ilgili işler, beş duyu reklam tasarımcılığı, sosyal medya, dijital pazarlama, dijital reklamcılık, internet pazarlama uzmanları, yapay zeka pazarlamacılığı, dijital iletişim gibi dijital olan her şey size yeni yeni fırsatlar sunacak. Türkiye’de kaç tane yapay zeka pazarlama uzmanı var. Bunlardan biri neden siz olmayasınız?

Bu etkinlikte hem mühendislik öğrencileri hem de iletişim danışmanları ile buluşmak bizler için çok anlamlı. Çünkü gelecekte bu iş kolu birbirine çok daha yakın çalışacak. Ortak dili konuşmanız çok önemli.

Mühendislik ve bilgisayar programcılığı alanında lisans eğitimi alan öğrencilerimiz de Yapay Zeka İş Geliştirme Uzmanlığı, Yapay Zeka Eğitmeni, Değişim Yöneticiliği, İnternet Mühendisliği, Siber Teknoloji Mühendisliği, Yeni Nesil Ağ Mühendisliği gibi iş kollarına yönelebilir. Çünkü bunlar gelecekte en çok ihtiyaç duyulacak iş kolları olacak.”

Yeni Nesil Tüketicinin Beklentisi Hız ve Self Servis Hizmetler

Zyxel Türkiye’nin 10 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyette bulunduğunu hatırlatan Şişik, iş dünyasının çok hızlı değiştiğinin altını çizdi. Geçişten hayal olarak gördüğümüz birçok iş uygulamasının bugün gerçek olduğunu belirten Şişik,

“Başarılı olabilmek için bu hızlı değişime ayak uydurmamız gerekiyor. Bundan 10 sene önce pazarlama ve PR faaliyetlerimiz çok daha farklı idi ancak son yıllarda dijital kanallara ağırlık verdik. Pazarı analiz edip ona göre hızlıca aksiyon almak gerekiyor. Geleceğin iş dünyasında hız çok daha önem kazanacak. Bugün Türkiye’nin birçok etkin markası geleceğin yeni nesil tüketicileri hakkında araştırma yapıyor. Yeni neslin beklentisi, hız, kişiselleştirilmiş self servis hizmetler ve mobil iş çözümleri üzerine. Sizler de kariyerinize yön verirken bu yeni trendleri göz ardı etmeyin.” dedi.