Yeni Araştırma: Ebeveynlerin Bilmesi Gereken 3 Dolandırıcılık

Çocuklar okula döndükçe, yeni bir araştırma Amerika’daki gençlerin geçen yıl çevrimiçi dolandırıcılık nedeniyle rekor 210 milyon dolar kaybettiğini ortaya çıkardı; bu, 2017’den bu yana yüzde 2.500 artışla, tüm yaş grupları arasında en büyük artış.

Pek çok yetişkine çocukluğunda “yabancı tehlike” öğretildi ve asla rastgele bir minibüse binmemeleri söylendi. Günümüzün teknolojik dünyasında çevrimiçi saldırganların çocuklarımıza erişimi çok daha kolay. Gençlerin güvensizliğinden ve saflığından beslenen dolandırıcılıklar maddi kayıplara, fiziksel zarara ve intihara yol açabiliyor.

Tersine arama teknolojisi şirketi Social Catfish, FBI IC3 ve FTC’den alınan 2023 verilerini kullanarak İnternet Dolandırıcılıklarının Durumu 2023 hakkında bir çalışma yayınladı.

Social Catfish Kurucu Ortağı David McClellan, “Gençlerin dolandırılma oranı endişe verici” dedi. “İki çocuklu bir baba olarak, çocukları çevrimiçi ortamda güvende tutma konusunda tutkuluyum ve ebeveynlerin çocuklarıyla çevrimiçi güvenliği tartışmaya daha fazla zaman ayırması gerekiyor” dedi.

Ebeveynlerin Bilmesi Gereken 3 Çevrimiçi Dolandırıcılık

1. Çevrimiçi Oyunlar ve Uygulama İçi Satın Alma Dolandırıcılığı: Birçok çevrimiçi oyun ve mobil uygulama, oyun içi satın alma olanağı sunar. Bir çocuk sanal dünyada gerçek para harcamayı tam olarak anlayamayabilir. Tek bir tıklamayla önemli miktarda yetkisiz satın alma işlemi gerçekleştirebilirler ve kandırılarak ebeveynlerinin kredi kartı bilgilerini paylaşabilirler.

Nasıl Önlenir: Ebeveynler, uygulama içi satın alma işlemlerini kendi onayları olmadan durdurmak için ebeveyn denetimlerini etkinleştirmelidir.

2. Romantik Dolandırıcılıklar ve Seks şantajı: Çevrimiçi avcılar, sosyal medyada yalnız gençleri hedef alıyor ve onları ‘aşk bombalamaya’ başlıyor. Benlik saygısı düşük olan gençler aşık olmaya daha yatkındır. Dolandırıcılar kimlik hırsızlığı yapmak için para veya kişisel bilgi isteyeceklerdir. Gerçek hayatta buluşmak isteyebilirler, bu da fiziksel saldırıya yol açabilir veya seksi bir selfie isteyip ardından fidye ödenmezse fotoğrafı yayınlamakla tehdit ederek “seks şantajına” girişebilirler.

Nasıl Önlenir: Kişinin gerçek kimliğini doğrulamak için ters görsel araması yapın. Tanımadığınız hiç kimseye asla para veya fotoğraf göndermeyin.

3. Sosyal Medya Etkileyici Yarışmaları: Sahte sporcu veya ünlülerin Instagram hesapları, çocuklara ücretsiz ürünler veya biletler için bir yarışma kazandıklarını bildiren mesajlar gönderiyor. Çocuklardan ödülü almak için bir bağlantıya tıklamaları istenir. Bunlar, dolandırıcıya kimlik hırsızlığı yapmak için ihtiyaç duyduğu tüm kişisel bilgileri ve oturum açma bilgilerini veren kimlik avı bağlantılarıdır.

Nasıl Önlenir: Sahte sosyal medya hesaplarının çok az takipçisi vardır. Asla rastgele bağlantılara tıklamayın veya bir ünlüye çevrimiçi olarak para veya kişisel bilgi göndermeyin.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?