Xiaomi 13T Pro İncelemesi: Geçmişin Gözü, Geleceğin Üzerinde

Xiaomi 13T Pro göz alıcı ekranı, akıcı performansı ve Leica’nın ruh üflediği kamera sistemiyle kendi stilini ortaya koyuyor.

205 gram ağırlığındaki gövdeyi saran cam yüzey, düğmesine basıp çalıştırana kadar modern teknolojinin tüm olanaklarını içinde saklayan obsidyen bir sunak gibi parlıyor. Çalıştırdığınızda 2600 nit seviyesine kadar çıkabilen, 2712 x 1220’lik sıra dışı çözünürlüğe ve 446ppi piksel yoğunluğuna sahip CrystalRes ekran karşılıyor sizi. Parmaklarınızı üzerinde gezdiriyorsunuz, 144Hz yenileme hızı sayesinde görüntüler yağ gibi akmaya başlıyor.

Xiaomi 13T Pro’nun derinlerine indikçe, teknoloji adına güneşin altında ne varsa bu cihazın içine sığdırıldığı hissine kapılıyorsunuz. 4 nanometre üretim teknolojine sahip MediaTek Dimensity 9200+ ana işlemci ve Arm Immortalis-G715 grafik işlemcisi, bugün için bir mobil cihazda sahip olabileceğiniz en yüksek performansı sunmak üzere tasarlanmış. 5G, Bluetooh 5.4, hatta Wi-Fi 7 dahil kablosuz bağlantı teknolojileri adına yeni ne varsa içine yerleştirmişler. Telefon tüm Google servislerine erişebiliyor. Yani diğer Çinli markada olduğu gibi telefonunuza Whatsapp, Instagram, Spotify kurmak için virüslü olup olmadığından dahi emin olamadığınız, kaynağı belirsiz APK dosyalarının peşinden koşmak, türlü türlü uyumsuzluklarla baş etmek zorunda kalmıyorsunuz.

Eğlence derseniz, 512 GB depolama belleği, çift hoparlör, Dolby Vision ve HDR10+ desteğine sahip HDR Pro ekran gerek oyunlarla gerek filmlerle olsun yolculuklarınızda size eşlik etmeye hazır. Kutusundan çıkan 120 Watt şarj cihazıyla 5 bin miliamperlik pili doldurmak sadece 19 dakika sürüyor. Siz kahvenizi içene kadar, telefon bir sonraki günü çıkarmaya hazır hale geliyor.

Aslında bunların çoğu üst uç olarak nitelendirdiğimiz, bütçenizi yeterince esnettiğiniz sürece diğer markalarda da yaşayabileceğiniz türden konforlar.

Telefonun arkasını çevirdiğinizde ise, sizi tanıdık bir logo eşliğinde farkı bir hikaye karşılıyor.

Geleneksel Yaklaşımı Geleceğin Teknolojisiyle Harmanlamak

Xiaomi 13T Pro’nun arkasında markanın Leica ile birlikte tasarladığı Vario-Summicron lenslere sahip üçlü kamera konfigürasyonu yer alıyor. Bu üçlü sistem 24 milimetreye eşdeğer odak uzaklığına sahip 50 MP geniş açılı kamera, yüksek dinamik aralıklı çekimi destekleyen, daha fazla ışık yakalamak üzere tasarlanmış 7P asferik lens ve 50 mm’ye eşdeğer odak uzaklığına sahip 50 MP telefoto lensten oluşuyor.

Xiaomi 13T Serisi, Leica Authentic Look ve Leica Vibrant Look olmak üzere iki orijinal Leica fotoğraf stili sunuyor. Altı Leica filtresi, LeicaM-Typ240 Film Modundan uyarlanan en yeni Leica Sepia ve Leica Blue dahil olmak üzere Leica’nın geçmişten gelen karakteristik görüntüleme özelliklerini ortaya çıkarıyor. Cihaz ayrıca çektiği fotoğrafları etiketlemek isteyenler için iki yeni Leica filigranına da sahip.

Hazır bu kadar Leica demişken, Leica markasının üzerinde biraz durmak lazım. Leica markasının modern teknolojiyle birlikteliğinin ne anlama geldiğini yılların fotoğrafçısı ve Fotoğraf Dergisi Yayın Yönetmeni Ömer Serkan Bakır’a sorduğumda, Leica markasının analog fotoğrafçılık dünyasının en çok bilinen, en prestijli markalarından biri olduğundan bahsetti Bakır. Dünyanın en iyi objektiflerini tasarladığını, savaşlarda bile tercih edilebilecek kadar sağlam ve kolay taşınabilir gövde tasarımlarına imza attığını anlattı.

Bu özellikleri sayesinde zaman içinde dünya tarihinde kendine yer bulmuş pek çok fotoğraf karesinin altında Leica imzası yer almaya başlamış. Kırmızı Leica logosu, Ferrari’nin otomotivdeki algısına benzer şekilde fotoğraf dünyasında üst seviye bir kitlenin, kalitede belli bir çıtanın simgesi haline gelmiş.

Peki böylesine köklü bir markanın Xiaomi gibi bir teknoloji öncüsüyle birlikteliği ne anlama geliyor? “Bu iş sadece marka bilinirliğinin ve prestijinin pazarlanmasından ibaret değil” diyor Bakır. “Cihaz fotoğraf severlerin ilgisini çekebilecek yeteneklere sahip. RAW formatında fotoğraf çekebiliyor. Portre modunda 35, 50 ve 90 milimetre kadraj seçenekleri sunuyor. Leica filtrelerini, Leica filigranlarını kullanmaya izin veriyor.”

Profesyonel bir fotoğrafçı olarak sen çekilen görüntülere markanın ruhunun aktığını hissediyor musun, bir fark görüyor musun diye soruyorum. “Görüyorum” diye cevaplıyor.

Bu sayfada yer alan, kendi gözüyle, kendi profesyonel bakışıyla ortaya koyduğu örnekler de bunu kanıtlar nitelikte.

Xiaomi 13T Pro: Sonuç

Xiaomi 13T Pro, akıllı cihazlarda üst düzey konfigürasyonu ve deneyimi fotoğrafçılığın üst seviyesiyle bir araya getiren çok başarılı bir cihaz. Üstelik tüm bunları kendi sınıfında kabul edilebilir bir fiyat seviyesinde sunması, 120 Watt’lık hızlı şarj cihazının ve koruma kılıfının kutudan çıkması günümüzde son derece takdir edilesi özellikler.

Cihazı kullandığım süre boyunca eksikliğini hissettiğim tek şey kablosuz şarj özelliği oldu. Uzun yolda navigasyon açık araç kullanırken araç kitinin kablosuz şarj özelliğinden faydalanmak güzel olurdu.

Xiaomi 13T Pro, 35 bin lira bandında gezen fiyatıyla ucuz bir telefon değil. Fakat tasarımıyla, konfigürasyonuyla, göz alıcı ekranıyla, kullanımdaki akıcılığıyla, Leica’nın el verdiği kamera sistemiyle kendi ruhunu, stilini yansıtabilen, elde olsun masada olsun kendini belli eden bir cihaz.

Hem belki cebinizde bununla gezerken tarihe mal olacak birkaç kare de siz çekersiniz. Kim bilir?

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?