Ödeme dünyasındaki son gelişmeler, regülasyonlar, inovasyon ve iş birliği ihtiyaçlarına dair bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı TÜSİAD “Fintech Buluşması” 27 Mayıs’da gerçekleşti.
Toplantının açılış konuşmalarını TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masa Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, TÜSİAD Veri Koruma ve Teknoloji Hukuku Çalışma Grubu Başkanı Çiğdem Ayözger Öngün ve TÜSİAD Fintech Hukuk ve Regülasyon Görev Gücü Başkanı Hande Sarıdal yaptı.
Fatih Kemal Ebiçlioğlu: Türkiye’nin bölgesel bir merkez haline geleceğine inanıyoruz.
Konuşmasında iş yapış biçimlerini değiştiren pandeminin dijital yetkinlikler ve teknolojik altyapı ihtiyacının önemini de çok net ortaya koyduğuna değinen, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masa Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“ Tüketici davranışlarının önemli ölçüde değişerek, çevrimiçi alışverişin yaygınlaştığı bu süreçte, ülkemizin potansiyelinin ortaya çıkabilmesi için dijital teknolojilerin ve fintech ekosisteminin nedenli önemli olduğunu hep birlikte tecrübe ettik. Genç nüfusa sahip ülkemizde fintech alanında büyük bir avantaja sahip olduğumuz aşikar. Dijitalleşme yolculuğunda atılan adımlar da dikkate alındığında ülkemiz fintech ekosisteminin büyümesi için gerekli önemli fırsatlar sunuyor. Bu nedenle her geçen gün daha da büyüyen finansal teknolojiler alanında Türkiye’nin bölgesel bir merkez haline geleceğine inanıyoruz.”
Çiğdem Ayözger Öngün: Finansal teknolojilerin düzenlenmesinde bazı noktalarda mevcut hukuk düzeni eksik kalıyor.
Hem hükümetler hem de kanun koyucuların fintechleri finansal hizmetlerin evrimi olarak kabul ettiğini ve onları proaktif olarak desteklediğini hatırlatan TÜSİAD Veri Koruma ve Teknoloji Hukuku Çalışma Grubu Başkanı Çiğdem Ayözger Öngün; “Esasında finansal teknolojiler hiç düzenlenmemiş ve düzenlenmiyor olan bir alan değil. Ancak bazı noktalarda mevcut hukuk düzeninin eksik kaldığını, bu eksikliklerin bazılarının, bazı ülkeler tarafından hızla giderilmeye çalışıldığını ve de gelişime çok açık bir alan olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bu bakımdan özellikle Avrupa’da düzenleyici kurumlar, kontrollü bir şekilde onay verilen fintech girişimlerine odaklanmış durumda. Amerika’da ise hem teknoloji firmaları hem de finansal teknoloji üreten firmalar küresel büyüme konusunda destekleniyor. Türkiye’de ise bu yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan Ekonomi Reformları Eylem Planı ile bu alandaki hukuki düzenlemelerinin çoğunun 2021 içerisinde hayata geçeceği görülüyor. İstanbul Finans Merkezi’nin küresel fintek merkezi olarak konumunu güçlendirmek amacıyla ödemeler alanında düzenleme deney alanı (Sandbox), 2022’nin ikinci yarısına kadar kurulacak. Bunun yanı sıra İstanbul Finans Merkezi’nde kurulacak olan finans ve teknoloji üssü ile fintek girişimleri desteklenecek” dedi.
Hande Sarıdal: Bundan sonraki unicorn neden bir fintech şirketimiz olmasın?
Etkinliğin diğer konuşmacısı TÜSİAD Fintech Hukuk ve Regülasyon Görev Gücü Başkanı Hande Sarıdal ise fintech şirketlerinin geleceğin şirketleri arasında en üst sıralarda yer alacaklarını vurgulayarak kullanıcıların ve iş ortaklarının hayatını kolaylaştırdıklarını ifade etti. TÜSİAD Fintech Görev Gücü olarak fintechleri desteklemek üzere bu etkinliği düzenlediklerinin altını çizen Sarıdal sözlerine şöyle devam etti:
“Sektörümüzün geldiği noktadan bahsetmek isterim; Startups.watch’ın verilerine göre 2020 yılında Türkiye’de toplam 31 yeni fintech girişimi kuruldu. Hazırlanan rapora göre 2020’de fintech angel & vc yatırım anlaşmaları toplam 15 anlaşmayla 19,2 milyon dolar değerine çıktı. 2019’da ise bu rakamlar toplam 17 anlaşma olmasına rağmen 4,7 milyon dolar seviyesindeydi. Hâlihazırda var olan 441 fintech girişiminden 140 tanesi ödemeler alanında faaliyet gösterirken 56 tanesi kripto para birimi ve blockchain, 48 tanesi ise bankacılık dikeyinde faaliyetlerini sürdürüyor. 2020 yılında çıkış yapan 5 fintech girişiminin çıkış değeri toplam 95,6 milyon dolar. Tüm bu rakamlar fintech sektörünün hem ülkemiz hem de dünya ekonomisi açısından ne kadar önemli bir noktaya ulaştığını gözler önüne seriyor. Pandemi ile birlikte tüm ezberler değişmiş olsa da önemli yatırım, satın alma haberleri duymaya devam ediyoruz. Bundan sonraki unicorn neden bir fintech şirketimiz olmasın?”
Açılışın ardından gerçekleştirilen panellerde ise fintechler için mevzuat tarafındaki gelişmelere, sektördeki rekaberlik örneklerine ve ilham veren fikirlere yer verildi.