Türkiye’nin Doğuştan Elektrikli Akıllı Cihazı T10X

Enterprise Next olarak Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) davetiyle Togg Gemlik Teknoloji Yerleşkesi’ni ziyaret ettik.

Togg, Türkiye’nin doğuştan elektrikli ilk akıllı cihazı T10X’i kullanıcılarla buluşturmaya devam ediyor. Model adındaki ‘T’ Türkiye ve Togg’u, ‘10’ cihazın üzerine inşa edildiği platformunu, ‘X’ ise SUV gövde tipini ifade ediyor. ‘Doğuştan elektrikli’, ‘doğuştan sürdürülebilir’, ‘doğuştan dijital’ ve ‘doğuştan yeşil’ olan T10X, iki farklı donanım ve iki batarya seçeneğiyle kullanıcılara sunuldu.

160 kW / 218 Beygir güç ve 350 Nm tork üreten T10X RWD (arkadan itiş), iki farklı batarya seçeneğiyle 314 ve 523 kilometrelik menzillere sahip. T10X’in 52,4 kWh kapasiteye sahip batarya seçeneği 16,7 kWh/100 km (WLTP) enerji tüketimi değeri sunarken, 88,5 kWh kapasiteye sahip batarya seçeneğinin tüketim değeri ise 16,9 kWh/100 km (WLTP).

T10X, hızlı şarj ile 30 dakikadan daha kısa sürede yüzde 20’den yüzde 80 batarya doluluk seviyesine ulaşabiliyor.

12,3 inç gösterge ekranı ve 29 inç bilgi-eğlence ekranından oluşan 41,3 inç uçtan uca ekran deneyimi, 8 inç dokunmatik kontrol ekranı, araç içi sosyal kamera, yüksek hızlı mobil internet ve wifi hot spot özelliğiyle Snapdragon işlemcili dijital kokpit, T10X’de standart olarak sunuluyor.

T10X standart olarak sunduğu 7 adet hava yastığı, dayanıklı ve sağlam altyapıyı destekleyen ileri seviye sürüş asistan sistemleriyle her türlü yol koşulunda güvenli bir sürüş sağlıyor. Aynı zamanda uzaktan güncellemeler (OTA: over-the-air) ile sürekli kendini yenileyebilen sürücü destek sistemleri sayesinde sürüş güvenliği ve konforunu en üst seviyeye yükseltiyor.

T10X’in hem dış hem iç tasarımında “duygusal” Doğu ile “rasyonel” Batı kültürünün ögeleri bir arada yer alıyor. Akıllı cihazın modern ve özgün tasarımında Anadolu topraklarının köklü simgelerinden biri olan lale figürü öne çıkıyor.

T10X’in dış renkleri, Türkiye’nin güzelliklerinden ilham alıyor. 29 Mart’ta tamamlanan ön sipariş döneminde kullanıcılar, “Gemlik”, “Anadolu”, “Oltu”, “Kula”, “Kapadokya” ve “Pamukkale” renkleri arasından bir seçim yaptı.

• Trumore

Togg, akıllı yaşam çözümlerini Trumore dijital platformu üzerinden kullanıcılara sunuyor. Trumore platformunu oluşturan Earn.more (Kazan), Go.more (Gez), Play.more (Eğlen) ve Scale.more (Geliştir) başlıklarında mobilite ekosisteminin tüm fırsatları kullanıcılarla buluşuyor.

Trumore’da bulut temelli, kullanıma hazır, talep anında hizmet veren bir teknoloji kullanım altyapısı mevcut. Platform, dünyada herhangi bir lokasyonda, herhangi bir bulutta çalışacak şekilde tasarlanmış durumda.

• Teslimat / Üretim

Bu yıl için 28 bin cihaz taahhüt eden Togg, bunun 20 binini nihai kullanıcılar için ayırdı. Togg, kaliteden ödün vermeden üretim adetlerini adım adım artırarak gerçekleştiriyor.

Teslimatlarda kesinlikle çekişle belirlenen teslimat sıra numaralarına riayet ediliyor. Ama şöyle bir durum olabiliyor. Örneğin bir kullanıcı V2 uzun menzil ve tüm opsiyonların olduğu bir içerikle sipariş geçip, Pamukkale rengini seçebiliyor. Bu kullanıcının çekiliş sırası aynı özelliklerdeki diğer renklerde sipariş edilen T10X’lerin çok önünde olsa bile teslimatı Pamukkale renginin üretimine başlamasından sonra gerçekleşiyor.

Bunun dışında birebir aynı konfigürasyon ve renk olanlar arasında da kalite kontrolleri için kenara alınmalardan ya da kullanıcıların ödeme süreçlerinden kaynaklanan birkaç günlük (en fazla 4 gün) teslim sırası farklılıkları olabiliyor. Bunun dışında aynı konfigürasyon ve renkteki siparişler için sıraya muhakkak riayet ediliyor ve kimse diğerinin önüne geçemiyor, zaten sistem buna izin vermiyor. Kullanıcının teslim alacağı lokasyona bağlı olarak sevkiyat planlaması ve yol süresi de küçük zaman farkları yaratabiliyor.

Togg Teknoloji Kampüsü’nün kapasitesi yılda 175 bin. 2030 sonu itibarıyla 1 milyon üretim hedefi bulunuyor. 2023 yılında 28 bin adet üretim olacak ve 2026 yılında yeni akıllı cihazların aile katılmasıyla birlikte kapasite yıllık 100 bin adede ulaşacak.

• Deneyim Merkezleri -Servis Noktaları

Her adımında kullanıcıyı merkeze alan Togg, satış stratejisinde de kullanıcılara doğrudan temasla ulaşıyor. Togg, kullanıcılara daha hızlı, etkin, kesintisiz ve verimli bir deneyim yaşatmak hedefiyle Türkiye’nin 7 bölgesinde deneyim merkezleri, servis ve teslimat noktaları açmayı sürdürüyor.

Togg şimdiye kadar İstanbul Zorlu Center, Ankara Söğütözü, İzmir Agora AVM, İzmir Bornova, M1 Adana AVM, İstanbul Zeytinburnu Yedi Mavi, Mall of İstanbul ve Gemlik’te deneyim merkezlerini açtı. Bu sabit deneyim merkezlerinin sayısını yıl sonuna kadar 10’a çıkaracak.

Ayrıca Togg, kullanıcı deneyimini tüm Türkiye sathında gerçekleştirmek için 8 mobil deneyim merkeziyle de Türkiye’nin farklı şehirlerinde kullanıcılarla buluşuyor. Bu merkezlerde kullanıcılar hem Togg ekosisteminin sağladığı faydaları görüyor hem de T10X’i yakından inceleme şansı buluyor.

Kendi servis altyapısını oluşturan ve aynı zamanda Bosch Car Service ile iş ortaklığı da yapan Togg, şu anda 7 bölgede 28 noktada yer alıyor. Togg’a ait, Togg ekiplerinin görev aldığı servis merkezlerinin yanı sıra Bosch Car Service’lerin anlaşmalı noktaları da Togg akıllı cihazlarına servis sunabilecek şekilde TSE’den yeterlilik belgelerini almış durumda. Togg, bu noktaların 7 adedinde gövde onarım hizmeti de sunuyor. Togg, bir yandan da halihazırda 8 adet mobil servis noktasıyla kullanıcıların adreslerine servis hizmeti veriyor.

Kullanıcılar Togg’un web sitesi, mobil uygulaması Trumore ve çağrı merkezi Togg Care’den (Kullanıcı İlgi Merkezi) her türlü sorununu çözebiliyor.

• Togg Teknoloji Kampüsü

29 Ekim 2022’de resmi açılışı yapılan Togg Teknoloji Kampüsü, Gövde, Boya ve Montaj tesislerinin yanı sıra Ar-Ge Merkezi, Stil Tasarım Merkezi, Prototip Geliştirme ve Test Merkezi, Strateji ve Yönetim Merkezi ile Kullanıcı Deneyim Parkı birimlerini de barındırıyor.

• Kampüsün zemin güçlendirmesi için 44 bin beton kolon kullanıldı. Bu rakam 1500 metrekare tabanlı 7 tane 50 katlı gökdelene karşılık geliyor.
• Üretim hatlarında toplam 250 robot var.
• 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilen kampüs, 230 bin metrekare kapalı alana sahip.
• Avrupa’nın en temiz boyahanesi kampüste. 5 gr/m2’den az “uçucu organik bileşen” salımı ile Türkiye’deki yasal sınırın 9’da 1’i, Avrupa’daki yasal sınırın ise 7’de 1’i bir değerle Avrupa’nın en temizi.
• Kağıtsız, dijital çalışma prensiplerine göre dizayn edilen kampüs, yüksek otomasyona sahip.
• Gövde atölyesinde yüzde 90 otomasyon.
• Test pisti 1.6 kilometre uzunluğunda.

Togg Teknoloji Kampüsü inşaatında 9 bin kişi görev aldı, 3 milyon saatlik çalışma gerçekleştirildi. Kampüs, üretim kapasitesi 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlayacak. Togg’da 2660’ı aşkın çalışan var. Toplam çalışanların yüzde 26’sı kadın. Togg bu oranı yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyor.

Togg Gemlik Teknoloji Yerleşkesi ile ilgili görüşlerimizi aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?