Türkiye, Veri İhlali Mağdurları Açısından 20. Sırada

Surfshark’ın araştırması, Türkiye’nin ihlal edilen hesaplar açısından dünyadaki tüm ülkeler arasında yirminci sırada olduğunu gösteriyor. Toplam 5,94 milyon Türk kullanıcısı, bu yıl gerçekleşen bir veya birkaç ihlal sırasında verilerini kaybetti, bu rakam 2020 yılına göre yüzde 72.1 oranında düşüş gösterdi.

Surfshark Alert’in veritabanının analizi, 2021’in veri ihlali vakaları açısından bir öncekinden biraz daha kötü olduğunu belirledi. 2021’in ilk 11 ayında 952,8 milyon hesap ihlal edildi, bu da küresel olarak her 5 kişiden 1’inin etkilendiği anlamına geliyor. Buna karşılık, aynı dönemde 2020’de 921,8 milyon ihlal meydana geldi ve bu da yüzde 3,4’lük bir büyüme ve 31 milyon daha fazla güvenliği ihlal edilmiş internet kullanıcısına işaret ediyor. Küresel eğilimlere rağmen, Türkiye’de bu rakam yüzde 72.1 oranında gerileyerek 21,28 milyondan 5,94 milyon kullanıcı sayısına geldi.

“İhlal edilen kullanıcılardaki artış, bir kişinin özel verileri çalındığında veya sızdırıldığında yapılabilecek itibar ve mali zarar göz önüne alındığında endişe verici. Suçlular bunu kimlik avı e-postaları, sahte banka aramaları ve hatta kimlik hırsızlığı gibi çeşitli yasa dışı planlarda kullanabilir” diye açıklıyor Surfshark CEO’su Vytautas Kaziukonis. “Ne yazık ki bu eğilim hiçbir yere gitmiyor. Bu nedenle tüm internet kullanıcıları çevrimiçi gizlilik konusunda kendilerini eğitmeli ve kendilerini korumak için önleyici tedbirler almalıdır.”

Surfshark’ın analizi, en fazla veri ihlaline sahip ilk beş ülkenin 2021’deki tüm sızıntıların yarısından fazlasını oluşturduğunun altını çiziyor. ABD, toplam 214,4 milyon Amerikalı kullanıcı ihlaliyle dünyada birinci oldu. İkinci sırada yer alan İran, 156,1 milyon ihlalli kullanıcı sayısına sahipken, onu Hindistan (86.6 milyon), Rusya (27 milyon) ve Fransa (24.6 milyon) izledi.

Orta Doğu, özellikle ihlal açısından en çok büyüyen ülkeler arasında öne çıktı. İran, esas olarak ülkenin en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olan 2021 Raychat.io ihlali nedeniyle, yıllık yüzde 10842 (1,4 milyondan 156,1 milyona) ile en yüksek yıllık büyümeye sahipti. Sudan yüzde 4178’lik bir artışla ikinci olurken, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Hindistan büyüme açısından ilk beşi tamamladı.

Bu yılın en çok ihlal edilen 20 ülkesi artan sırada: ABD, İran, Hindistan, Rusya, Fransa, İngiltere, Irak, Güney Kore, Çin, Kanada, İtalya, Almanya, İspanya, Avustralya, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, Karadağ ve Türkiye.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.