Spor Sektörü de Teknoloji ile Dönüşüyor

Teknoloji, salgın dönemiyle birlikte her alanda ciddi bir dönüşüm yaşanmasını sağladı.

Dijital dönüşümün en görünür şekilde yaşandığı alanlardan biri de spor oldu. Spor dünyasının önemli isimlerinden Spor Fütüristi ve Yönetim Danışmanı Hakan Demiray konuğumuz oldu.

Salgın tüm dünyada sektörlere daha önce hiç yaşamadıkları bir deneyimi yaşatırken özellikle ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlayan spor kültürünün aldığı darbe çok büyük oldu. Çünkü insanların büyük bir bölümü haberler yayılmaya başladığı andan itibaren salonlardaki üyeliklerini dondurdu ya da sona erdirdi. Mart ayının başlarından itibaren yükselen bir ivme ile devam eden süreçte spor salonlarına giden sayısı neredeyse yok denecek kadar azalmıştı. Bu süre içinde de spor salonları hijyen tedbirlerini artırmasına karşın yine de yeterli güven ortamını oluşturamadı. Dolayısıyla risk almak istemeyenler spor salonlarına gitmemeyi tercih ettiler. Salgının başlamasından kısa süre sonra İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile de birçok spor salonu geçici de olsa hizmetlerini durdurdu.

İnsanların salgın öncesinde telefonlarında kayıtlı olan spor içerikli telefon uygulama kullanma oranı yüzde 0 iken salgın döneminde bu oranın yüzde 75’lere kadar çıktığını belirten Demiray, “Kısacası dijitalleşme sürecinin en önemli tetikleyicisi salgın süreci oldu. Evinde oturmak, işini evinden devam ettirmek, sosyalleşmeyi çevrimiçi platformlardan yapmak zorunda kalan insanlar egzersizlerini de elbette dijital dünyanın onlara sundukları ile yapmayı tercih ettiler. Bu sürecin bir benzerinin yaşanması durumunda insanların bir kısmının spor salonlarına gitme konusunda ayak diretmelerinin artacağını ve bu kitlenin daha da büyüyeceğini öngörebiliriz. Sportif yaşama, evlerinde egzersiz yaparak başlayanların talebinin yine bu alışkanlıklarını devam ettirmek olacağını ve dolayısı ile dijital fitness sektörünün onlara sundukları imkânları sonuna kadar kullanacaklarını söyleyebilirim” dedi.

Mobil uygulamalar öne çıktı

İnsanların telefonlarındaki spor temelli mobil uygulamaları kullanma oranı yüzde 50 oranında artmışken bu uygulamaların geleceğinin çok parlak olduğunun altını çizen Hakan Demiray, bu konuda ise şunları söyledi:
“Yapılan araştırmalarda; egzersiz yaparken evde müzik dinleme oranı yüzde 70, film veya dizi izleme oranı yüzde 21, mobil cihazlarından oyun oynayanların oranı yüzde 21, sosyal medyada zaman geçirenlerin oranı ise yüzde 19 olarak istatistiklere yansıdı. Son dönemde çıkan popüler fitness uygulamalarına baktığımızda sosyalleşme kavramı üzerine yeni hizmetleri ürünlerine eklediklerini ve yakın zamanda çıkacak yeni mobil uygulamaların da bu kapsamda olacağını öngörmek mümkün. Kısacası sizi tanıyan ve ne istediğinizi iyi anlayan mobil uygulamaların gün geçtikçe artacağını düşünüyorum.”

Tüm bunları ve daha fazlasını bulacağınız, Hakan Demiray gerçekleştirdiğimiz keyifli sohbeti aşağıdan izleyebilirsiniz.

Etiketler: