Güneş enerji santrali (GES) kurulumu yapan firmalar, bankalar ve sigorta şirketleri için özelleştirilebilen Müşteri Kazanımı ve Yönetimi yazılımları geliştiren solarVis, şirketlerin müşteri edinme maliyetini 10’da bire kadar düşürüp karlılıklarını artırıyor.
Türkiye yenilenebilir enerji yatırımlarında büyük bir yatırım hamlesi başlattı. 2053’te net sıfır emisyona ulaşma hedefi belirleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu kapsamda güneş enerjisi kapasitesini 2035’e kadar bu kapsamda güneş enerjisi kapasitesini 2035’e kadar her yıl 3.5 GW artırmayı planlıyor. Bu kapsamda şirketlere de büyük sorumluluklar düşüyor. Özellikle Paris İklim Anlaşması kapsamında hayata geçirilen Sınırda Karbon Düzenlemesi, şirketlerin yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırmasını da zorunlu kılıyor. 2019 yılında Samet Yıldırım ve Enes Berk Karahançer tarafından kurulan Ankara merkezli solarVis, güneş enerjisi sektörü için dijitalleşme çözümleri ile şirketlerin imdadına yetişiyor. Güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren GES üreticileri, mühendislik şirketleri (EPC), bankalar, sigorta şirketleri için özel yazılımla modüller geliştiren solarVis, güneş enerji santrali (GES) maliyeti, güneş enerjisi üretimi, yatırımın geri dönüş süresi, önlenen karbon salınımı gibi önemli parametreleri hızlıca analiz ederek satış süreçlerini güçlendiriyor. Şirketlerin satış süreçlerini A’dan Z’ye dijitalleştirerek operasyonel maliyeti 10’da bire kadar düşürüp karlılıklarını artıran solarVis, güneş enerjisine geçiş sürecini hızlandırıyor.
Operasyonel maliyet düşüyor
SolarVis Kurucu Ortağı ve CEO’su Samet Yıldırım, güneş enerjisi sektöründe iki misyonu başarmak için yazılımlar geliştirdiklerini söyledi. Yıldırım, “Güneş enerjisinin ne kadar mantıklı olduğunu vatandaşa doğru bir şekilde göstermeyi, yaptığımız Ar-Ge faaliyetleriyle mühendislik gerektiren süreçleri minimuma indirerek operasyonel maliyetlerini düşürmeyi ve GES satışını firmalar için kolay hale getirmeyi misyon edindik. SolarVis kullanan bir firmanın operasyonel maliyetleri 10’da bir oranında düşüyor” dedi.
ABD ve Almanya’ya açıldı
Geçtiğimiz günlerde bir yatırım turuna çıktıklarını anlatan Yıldırım, “İlk yatırım turunu 3.3 milyon dolar değerleme ile tamamladık. 2024 sonunda 10 milyon dolar değerlemeyle tohum yatırım turunu kapatmayı hedefliyoruz. Artık start-up olmaktan çıkıp scale-up olma yolunda ilerliyoruz” diye konuştu. Aldıkları yatırımla yurtdışında büyümelerini hızlandırdıklarını aktaran Yıldırım, “Özellikle, ABD ve Almanya pazarında tıpkı Türkiye’de olduğu gibi emin adımlarla, hızlı ve güçlü bir büyüme elde edeceğiz” ifadelerini kullandı. Yabancı pazarlara açılmanın yanı sıra elektrikli araç istasyonu gibi sürdürülebilir enerji alanında farklı ürünlerin de satışını kolaylaştırmak için yazılım geliştirme çalışmaları olduğunu anlatan Yıldırım, “Şu anki yazılım altyapımızla satış süreci meşakkatli olan herhangi bir ürün/hizmet satılabileceğinden kendimize uzun vadede satış motoru olma vizyonu koymuş bulunmaktayız” şeklinde konuştu.
Birkaç tıkla teklif alıyorlar
SolarVis’in web tabanlı bir yazılım olduğunu aktaran Kurucu Ortak ve CTO Enes Berk Karahançer de “Mevcutta güçlü bir yazılım mimarimiz var. Bunu geliştirmek için Ankara’daki teknoloji yetenek havuzunun avantajını yoğun bir şekilde kullanıyoruz” dedi. Hali hazırda en büyük müşterilerinin kurumsal güneş enerjisi firmaları ve bankalar olduğunu aktaran Karahançer, bu kapsamdaki çalışmalarını şöyle özetledi:
“Müşteri Kazanımı, Müşteri Yönetim Portalı ve Kredi/Ödeme olmak üzere üç ana modülümüz bulunuyor. Müşteri Kazanımı modülümüzde müşterilerimizin web sitesine giren kullanıcılar, kurulum alanını uydu görüntüsü üzerinden işaretleyip enerji tüketimleriyle ilgili bilgi veriyor ve saniyeler içerisinde yerel mevzuata tam uyumlu ön fizibilite analizi yapılıyor. Ön fizibilite analizi sonucunda kullanıcılar; güneş enerji santrali (GES) maliyeti, güneş enerjisi üretimi, yatırımın geri dönüş süresi, önlenen karbon salınımı gibi önemli parametreleri hızlıca öğrenebiliyor, birkaç tıklama ile teklif alabiliyorlar. Müşteri Yönetim Portalı Modülü’nde firmalar, ön fizibilite yapan son kullanıcıları görüntüleme, fizibilite raporu ve teklif oluşturabilme işlemlerini yönetmenin yanı sıra bayi ve saha yönetimini de yapabiliyor. Bu sayede, bütün satış süreçlerini dijitalleştirip tek platform üzerinden yönetebiliyorlar. Kredi/Ödeme Modülü’nde ise firmalar, online ödeme kabul edebiliyor; son kullanıcıların anlaşmalı bankalar kanalıyla kredi kullanmasını sağlayabiliyor” ifadelerini kullandı.
Anahtar teslim hizmet
Şirketin her geçen gün yeni modüller ekleyerek kendini geliştirdiğini vurgulayan Karahançer, kasım ayı içinde sigorta ve tekliflendirme modüllerini hayata geçireceklerini kaydetti. Karahançer, bu çalışmaları ise şöyle özetledi:
“Sigorta Modülü sayesinde güneş enerji santrali kurulumu yapan firmaların kurulum sürecindeki risklerinin tamamen dijital bir şekilde sigortalanmasını sağlayarak kendilerine hız kazandıracağız. Tekliflendirme Modülü’nde ise yine bu firmalar; uydu üzerinden çatı modellemesi, panel yerleşimi, proje tasarımı, malzeme listesinin oluşturulması, elektrik tüketim analizi, finansal analizler yaparak tekliflendirme süreçlerini çok hızlı bir şekilde platformumuz üzerinden gerçekleştirebilecek.”