Şehir Dönüşümü İçin İstanbul’a Bir Sanal İstanbul Projesi Gerekiyor

Türkiye’deki büyük şehirler ve özellikle İstanbul, büyük kentsel dönüşüm projeleriyle önemli bir dönüşüme uğruyor. Bu dönüşüm kuşkusuz son derece yenilikçi bir teknoloji bakış açısıyla bütüncül bir vizyon gerektiriyor. 3D teknolojileri, bu vizyonun ve yatırımların kalbinde olabilir. Dassault Systèmes’in 3D teknolojisi, 3DEXPERIENCE platformunu temel alan Sanal Şehir projeleriyle şehir karar alıcılarına birçok avantaj sağlıyor.

Yazar: Dassault Systèmes Türkiye Ülke Müdürü Elif Gürdal

Türkiye, deprem açısından riskli ülkelerden biri. İstanbul ve Kocaeli’de 1999’da yaşanan büyük felaketin ardından ülkemiz, büyük şehirler başta olmak üzere tüm şehirleri yenilemeye ve kentsel dönüşüm projelerine başlamaya karar verdi. Bugün, yüksek riskli deprem bölgesinde yer alan Türkiye çapında 7,5 milyon binanın, gelecekteki potansiyel depremlere karşı daha dayanıklı hale getirilmesi için derhal yenilenmesi gerektiği belirtiliyor. Dönüşümlerin tamamlanması beş ila on yıl süreceği için Türkiye’nin önünde uzun bir yol olduğu kesin. Türkiye, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olan 2023 yılına kadar bu dönüşümü tamamlamak için hızla çalışıyor. Bunun için devletimiz, yenilenme süreçlerinin farklı seviyelerinde mükemmel sonuçları almak amacıyla en doğru çözümleri bulmaya çalışıyor.

20 milyona yakın baş döndürücü nüfusuyla ülkemizin en büyük şehri olan İstanbul, şu anda en büyük ve en karmaşık dönüşüm sürecini yaşayan şehir konumunda. Şimdiden en önemli güçlüğün şehrin karmaşıklığı ile mücadele etmek olduğunu görüyoruz. Bu noktada teknoloji yatırımları devreye girmeli ve sıfır hataya odaklanmalıdır.

Bölgesel Karmaşıklığı Yönetmek İçin Oyun Değiştiren Yenilikçilik

Bu hedefe ulaşmak ve sürdürülebilir kentsel planlamayı desteklemek için 3D teknolojisi, simülasyon ve dijital platform yaklaşımı kritik ve kilit bir rol oynayabilir. 3D teknolojisinde dünya lideri olan Dassault Systèmes, sanal şehir projeleri için 3DEXPERIENCity ile Bölge ve Şehirler (Cities & Territories) endüstrisini de içeren birçok sektöre katma değer sağlıyor. Bölgesel ve kentsel projelerin yöneticileri için 3DEXPERIENCity, bölgesel karmaşıklığı yönetmek, çok paydaşlı işbirliği süreçlerinin zorluklarını aşmak ve verilerin hızlı ve güvenli yollarla paylaşımını optimum hale getirmek için çığır açan bir yenilikçilik sunuyor. 3DEXPERIENCity kullanan projelerin temel hedefi, şehir planlamacılarının fikirler ve kaynaklarla ilgili sorunları dijital olarak incelemesine, planlamasına, test etmesine ve çözmesine olanak sağlayan bütüncül sanal modeller oluşturmak.

Kent ve Altyapı Planları İçin Optimum Çözümler

3DEXPERIENCity, Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE platformunun gücünden faydalanıyor. Çok çeşitli bölgesel verileri bir araya getiriyor ve sektör lideri analitik, modelleme, simülasyon ve yaşam döngüsü yönetimi özellikleri içeriyor. 3DEXPERIENCity, yeni projeler planlamak ve test etmek, kent ve altyapı planlama, lojistik ve bölgesel yönetim ve çevresel uyum için optimum hale getirilmiş çözümlere yönelik araştırmaları destekleyen ‘what if-nasıl olurdu’ senaryoları oluşturmak için veri açısından zengin semantik 3D model kullanıyor.

Sanal şehir projelerinin faydaları iki örnekle vurgulanabilir; Virtual Singapore ve Virtual Rennes projeleri. Bu projeler, 3DEXPERIENCity’nin devletler, şehir karar alıcıları, vatandaşlar, şirketler ve topluluklar arasında akıllı ve sürdürülebilir şehirler oluşturmaya yönelik işbirliğini nasıl desteklediğini göstermekte.

Akıllı Ulustan Akıllı Şehirlere: Sanal Singapur

Singapur, finans, sağlık hizmetleri, turizm, teknoloji ve diğer birçok endüstri için global bir merkez. Dassault Systèmes ve National Research Foundation, 2018 yılının sonunda tamamlanması beklenen Virtual Singapore (Sanal Singapur) platformunu geliştirmek için beraber çalışıyorlar. Bu projenin önemli parçalarından biri, Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE platformunu temel alan altyapısıdır. Proje, Singapur’un “akıllı bir ulus” oluşturma konusundaki ulusal vizyonunu destekleyecek.

Bu proje tüm kullanıcıların, kentin zaman içinde nüfus artışı, yeni yapılaşma ve diğer önemli olaylara yanıt olarak nasıl gelişeceğini ve değişeceğini 3D olarak görselleştirmesine olanak sağlayacaktır. Yaşlı insanların nerede yaşadığı, işletmeler, alışveriş merkezleri veya restoranların nerede bulunduğu ve ulaşım programlarının neler olduğu hakkında demografik veriler içerecek. Tüm vatandaşlar ne zaman isterlerse bu bilgilere erişim sağlayabilecekler.

Sanal Singapur, akıllı telefonlar, kameralar ve sokak sensörlerinden gerçek zamanlı olarak toplanan yeni verilerle düzinelerce resmi ajansın halihazırda sahip olduğu verileri bir araya getirecek ve analiz edecek. Şehir planlamacılarının nüfus artışı ve kaynak yönetiminden halka açık etkinlikler ve bina modellerine kadar her şeye verdikleri yanıtları test etmelerine ve en güvenli ve en olumlu deneyimleri uygulamalarına olanak tanıyacak. Sanal Singapur konsepti, büyük veri, IoT, 3D modelleme ve analitikleri içeren bazı önemli teknoloji trendlerinin bir birleşimidir.

Şehrin Dijital Modeli: Sanal Rennes

Yaklaşık 450.000 nüfusuyla Fransa’nın ikinci en hızlı büyüyen metropol alanı olan Rennes, bir sanal şehir projesine sahip olan diğer şehirdir. Rennes, şehrin “Virtual Rennes-Sanal Rennes” adı verilen dijital modelini geliştirmek için 3DEXPERIENCITY kullanacak. Bu proje, sistemli modelleme yoluyla farklı veri kaynaklarını, yeni veriler elde edildikçe güncellenen tek bir referansta birleştiriyor. Gerçek şehrin doğru ve güvenilir bir sanal eşdeğeri ile Rennes’in yetkilileri, sakinleri, işletmeler, kalkınma ortakları, servis sağlayıcıları ve diğerler paydaşlar kentin evriminin bütüncül bir görünümünü simüle edebilir, sanal olarak tecrübe edebilir ve görselleştirebilir. Ayrıca, yeni sosyal ve kentsel sorunlarla mücadele edecek sürdürülebilir kentsel çözümler üzerinde de işbirliği yapabilmekte.
Şimdi, bu iki proje gibi İstanbul’da da bir “Sanal İstanbul” projesi olduğunu hayal edin. 3DEXPERIENCity, şehirlerdeki insanların yaşam kalitesini arttıracak olanaklar ve seçimleri planlamak, yönetmek ve anlamak için yeni yollar ve fırsatlar sunuyor. Asya ve Avrupa arasında bir köprü olan İstanbul gibi bir şehir, ihtiyacı olan bu projeyi kesinlikle hak ediyor.