Dijital iş ve kültür dergisi Digital Age tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenecek Digital Age Summit 2019 öncesinde Poltio iş birliğiyle düzenlenen araştırmada “Nasıl Bir Gelecek?” başlığı altında geleceğe yönelik soruların cevapları araştırıldı. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yarısından fazlası “Önemli bir ameliyat konusunda bir insanın kontrolündeki robota güvenebilirim.” dedi.
Vakıfbank ana sponsorluğunda Uniq İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Digital Age Summit 2019 öncesinde sosyal anket platformu Poltio ile iş birliği yaparak özel bir araştırma yaptırıldı. 500’e yakın kişinin katıldığı araştırmada “Nasıl Bir Gelecek? -Teknolojiye Entegrasyon ve Beklentiler” başlığı altında teknolojinin geleceğine dair önemli sorulara cevap arandı. Verilen cevaplardan ise ortaya, teknolojinin bizi hem endişelendirdiği hem de hayatımızı kolaylaştırdığı ölçüde takdir edildiği ortaya çıktı.
“Önemli bir ameliyat olmanız gerekseydi cerrah bir robota mı güvenirsiniz, insana mı?” sorusuna araştırmaya katılanların yarısından fazlası “Bir insanın kontrolündeki robota güvenebilirim” cevabını verdi. Kadınların yüzde 55’i, erkeklerin yüzde 59’u robotikle insanın iş birliğine yani bir insanın kontrolündeki robota güvenebileceğini belirtti. Katılımcıların yüzde 23’ü ise “Canımı bir robota emanet edemem insana güvenirim” dedi.
Uzay Kolonileri ve Yapay Zekâ Kadınları Erkeklerden Daha Çok Heyecanlandırıyor
“Geleceğe dair teknolojik öngörüler arasında sizi en heyecanlandıran hangisi?” sorusuna erkeklerin yüzde 43’ü, kadınların ise yüzde 37’si “Yapay organlar ve sağlık teknolojileri” cevabını verdi. Araştırmada yüzde 24 ile uzay kolonileri ikinci sırada yer aldı. Araştırmaya göre uzay kolonileri ve yapay zekâ kadınları erkeklerden daha çok heyecanlandıran teknolojik öngörüler olarak öne çıktı. Kadınların yüzde 24’ü, erkeklerin ise yüzde 14’ü ‘Uzay kolonileri ve yapay zekâ’ dedi.
Yapay Zekâ… Hem “Tehlikeli” Hem “Heyecan Verici”
Teknolojik gelişmeler konusunda gösterilen genel tavır yapay zekâda da değişmiyor. Her 10 kişiden 3’ü yapay zekâyı aynı oranda tehlikeli ve heyecan verici olarak yorumluyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 36’sı, erkeklerin ise yüzde 31’i yapay zekâyı tehlikeli bulduğunu söylerken; kadınların yüzde 30’u, erkeklerin ise yüzde 29’u heyecan verici olarak nitelendirdi.
Özel Hayat Konusunda Kadınlar Daha Korumacı
“Gelişen teknoloji sizce iş hayatında nasıl bir değişim getiriyor?” sorusuna kadınların yüzde 29’u “İş hayatı ile özel hayat arasındaki sınırı kaldırıyor” şeklinde cevap verirken, erkeklerin yüzde 26’sı ise “İş hayatını her geçen gün kolaylaştırıyor” dedi. Gelişen teknolojinin iş hayatındaki değişimleri konusunda yapay zekânın ve robot teknolojisinin insanlar için tehdit oluşturduğunu düşünenler ile iş hayatını her geçen gün kolaylaştırdığını düşünenlerin oranı ise aynı.
Kripto Paralar; Hem Var Hem Yok
Kripto paraların asla gerçek bir finansal aktör olamayacağını düşünenler ile önemli bir yeri olacağını ancak büyük bir değişim yaratmayacağını düşünenlerin oranı aynı ve yüzde 21’dir. “Kripto paraların geleceği konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusuna, kadınların yüzde 25’i “Finanslar ürünler arasında önemli bir yeri olacak ancak büyük bir değişim yaratmayacak” dedi. Erkeklerin ise yüzde 26’sı “tek gerçek para birimi haline gelecek” cevabını verdi. Her 5 kişiden biri ise kripto paraların devletlerin ekonomik gücünü zayıflatıp bireyi güçlendireceğini belirtti.
Veri Güvenliği Konusunda Atılması Gereken Çok Adım Var
“Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ardından markaların/şirketlerin bu konuda daha duyarlı hale geldiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna ise kadınların yüzde 48’i, erkeklerin de yüzde 42’si “daha dikkatli davranıyorlar ancak yeterli değil” şeklinde cevap verdi. Azımsanamayacak oranda bir kesim ise (yüzde 22) “Hiçbir değişim olmadı” diye belirtti.