Qualcomm, NXP satın almasıyla akıllı evde otomobile ve akıllı telefonlara kadar birçok alanda uçtan uca hizmet verebilecek bir yapı haline geldi.
Geçtiğimiz hafta Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan ile bir araya geldik. Keyifli sohbet sırasında şirketin Türkiye ayağını, akıllı dünyanın hangi yöne doğru evrildiğini konuştuk. Sohbetin ekseni akıllı dünya üzerinden geçse de geçtiğimiz Kasım ayında sonuçlanan NXP satın alım süreci de önemliydi.
Dell’in EMC’yi satın almasından sonra sektördeki en büyük satın almalardan biri olan bu satın alma 47 milyar dolara gerçekleştirildi. Qualcomm, bu satın alma sonucunda en büyük rakiplerinden bir tanesini satın alarak işlemci pazarındaki konumunu da bir hayli güçlendirmiş oldu. NXP’yi satın alma sürecinin çok önemli olduğuna değinen Barış Ruacan, “Bu sayede mobil işlemci üretme pazarındaki gücü artırmış olduk. NXP, otomobil dünyasına yönelik özel ürünleri olan bir yapı. Biz de bu sayede akıllı evden otomobile kadar birçok alanda ürün sunabilir hale geldik ki bu da uçtan uca ürün sunabilme vizyonumuzun önemli bir parçasıydı” dedi.
Android Things OS için Google ile işbirliği
Qualcomm; hızlı, ölçeklenebilir, güvenlik odaklı IoT geliştirmelerini mümkün hale getirecek Android Things işletim sistemi için Google ile işbirliğine gidiyor. Bu sayede Android ve Qualcomm Snapdragon alanındaki deneyimlerini kullanabilecek olan geliştiriciler, nesnelerin interneti ile ilgili çözümleri daha hızlı geliştirebilecek. TRuacan bu konuda şunları söyledi:
“Android Things, Android’in nesnelerin interneti (IoT) için tasarlanmış dikey işletim sistemi versiyonu. Snapdragon işlemciler ve Android alanındaki deneyimlerin bir araya gelmesi sayesinde hem tüketiciler hem de endüstriyel uygulamalar için tasarlanmış birçok bağlantılı cihazın geliştirilmesi desteklenecek. Böylece çok sayıda geliştiricinin IoT fırsatlarından faydalanması mümkün hale gelecek.”
Qualcomm’dan veri merkezleri için 48 çekirdekli işlemci
Dünyanın ilk 10nm sunucu işlemcisinin ticari üretimine başlayan Qualcomm, veri merkezlerindeki işlemlerin geleceğini yeniden şekillendirmeyi hedefliyor. Qualcomm Centriq ürün ailesinin ilk üyesi olan Qualcomm Centriq 2400 serisinin en gelişmiş 10nm FinFET işlemci teknolojisi üzerine inşa edildiğine dikkat çeken Ruacan, “Qualcomm Centriq 2400 serisine güç veren Qualcomm Falkor CPU, Qualcomm Datacenter Technologies’in özel ARMv8 uyumlu çekirdeklerini kullanıyor. Hem yüksek performans hem de güç verimliliğini en yüksek seviyede sunacak şekilde optimize edilmiş bu çekirdekler, veri merkezlerinin genel iş yükleri ile başa çıkmalarını sağlayacak şekilde tasarlandı” şeklinde görüş belirtti.
2017, 5G’nin yılı olacak
İçinde bulunduğumuz yıl içinde mobil tarafta ana gündem maddesinin 5G olacağını ifade eden Barıl Ruacan, sözlerine şu şekilde son verdi:
“Ülkemizde de kullanılmaya başlanan 4.5G sisteminn hemen ardından artık dünyada 5G konuşuluyor. Operatörlerin, altyapı sağlatıcıların ve mobil cihaz üreticilerinin ana gündemini 5G oluşturuyor. Biz de bu aladan önemli çalışmalara imza atıyoruz. Yeni 5G spektrum paylaşım prototip sistemimiz, mevcutta var olan 5G NR 6 GHz altı ve milimetrik dalga prototip sistemimize dahil olacak ve 5G R’nin 3GPP standardizasyonu konusunda öncülük yapma kararlığımızı gösterecek. Bu sistem, yeni spektrum paylaşım teknolojililerini destekleyecek şekilde tasarlanıyor. 5G NR spektrum paylaşım inovasyonları, yeni spektrum paylaşım paradigmalarını da mümkün kılıyor. Bu teknoloji operatörlere lisanslı spektrumun faydalarını getireceği gibi lisanslı spektrumu olmayanlara da yeni kapılar açacak. Böylece kablolu yayın operatörleri, kurumlar veya IoT dikeyleri, 5G NR teknolojilerinin sunduğu avantajlardan yararlanabilecek.”