Proline ve Cisco ile hayata geçirilen proje sayesinde SASKİ, yaklaşık 1 milyon kullanıcıya 7/24 kaliteli ve kesintisiz hizmet sunabileceği güçlü bir iletişim altyapısına sahip olurken giderlerini de minimum seviyeye indirdi.
Yaklaşık 1 milyon kullanıcıya hizmet veren Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), Proline ve Cisco ile işbirliğine giderek kendi uzaktan erişim altyapısını kurdu.
Bu kadar büyük bir yapıyı 7/24 kontrol ve takip edebilmek için gelişen teknolojik imkânlardan faydalanmak isteyen SASKİ; sahadaki yaklaşık 800 terfi merkezi, depo, kuyu ve arıtma tesisi arasındaki iletişim için uzaktan yönetilebilir bir altyapıya geçme kararı aldı.
Proline ve Cisco ile hayata geçirilen proje sayesinde kablosuz iletişimin de sağlanabildiği yeni altyapıda 70 adet istasyon kulesi kurulumu gerçekleştirildi. Proje sonucunda SASKİ, kuleler ve iletişim noktaları arasındaki verilere gerçek zamanlı ulaşabilir duruma geldi. Aynı zamanda kablosuz erişim sistemine entegre olabilen 4G/LTE destekli routerlar ve endüstriyel switchler ile öncelikle Nesnelerin İnterneti (IoT) ve yüksek çözünürlüklü video görüntüleme operasyonları için kesintisiz iletişimin gücünden de faydalanmaya başladı. Bu sayede yaşanabilecek önemli bir olay veya herhangi bir felaket durumunda ana iletişim hatları kesilse dahi SASKİ kendi özel iletişim ağı üzerinden sunduğu hizmetlere devam edebilir duruma geldi.
Kesintisiz kaliteli hizmet altyapısı
Konuyla ilgili açıklama yapan SASKİ Sistem ve Network Şube Müdürü Hikmet Arslan, “Buradaki amacımız tesislerimizin ve saha varlıklarımızın uzaktan kesintisiz ve sürdürülebilir bir altyapı ile yönetilebilir olması idi. Çünkü coğrafi açıdan sahip olduğumuz tesislerin hepsinde personel barındırmamız mümkün değil. Buna ek olarak bazı tesislerimizin çevresindeki coğrafi koşullar sebebiyle telekom şirketlerinin altyapıları da yetersiz kalıyordu. Başta Genel Müdürümüz Dr. Rüstem Keleş olmak üzere üst yönetimin projeye geniş desteğini alarak Proline ve Cisco ile gerçekleştirdiğimiz bu proje, bizlere maliyet açısından da birçok fayda sağladı. Oluşturduğumuz altyapı üzerinden ses verilerinin de taşınabiliyor olması, telekom tarafındaki hatların azaltılmasına ve birimler arasındaki iletişimin yoğun bir şekilde kendi sistemimiz üzerinde gerçekleştirilmesine katkı sağladı. Geldiğimiz noktada herhangi bir operatöre bağlı kalmadan kendi kablosuz ağımız üzerinden 130 noktaya erişim sağlayabiliyoruz. Hizmet sunduğumuz Sakarya halkının gerçekleştirdiği işlemlerde kesinti yaşamaması bizler için en güzel ödül. Sunduğumuz hizmetin kalitesi ve sorunların en aza indirilmesi için yeni teknolojiler kullanarak tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Rekabette büyük avantaj
Proline Satış Yöneticisi Kayhan Terzi ise yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Proline olarak Nesnelerin İnterneti konusunda çalışmalarımıza devam ederken müşterilerimize bu yönde çözümler de sunuyoruz. Şirketler çözümlerimiz sayesinde depoladıkları verileri, hedeflerine uygun olarak seçilen veri ambarı çözümleri ile çok boyutlu analiz edebilmeyi sağlayacak biçimde paylaşabiliyor, bilgiyi verimli bir şekilde yönetebiliyor ve rekabette proaktif davranabilme avantajı elde edebiliyor. Bu sayede kurumlar; analize, denetlemeye, raporlamaya, modellemeye ve dolayısıyla iş sonuçlarını daha iyi, hızlı, kolay anlamaya ve ileriye dönük verimli tahminler yapmaya odaklanabiliyor. SASKİ’nin gerçekleştirmek istediği uzaktan erişim altyapı projesini mühendis arkadaşlarımızla değerlendirirken kurumun ihtiyaçlarına karşılık gelecek en iyi çözümü, en iyi fiyatla sunmak için çalıştık. Hem müşteri memnuniyeti hem de proje ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilecek Cisco ürünlerinin altyapıya entegrasyon çözümünü SASKİ‘ye sunduk. Şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında sunduğumuz çözümlerin SASKİ’ye büyük avantajlar sağladığını görmekten memnuniyet duyuyoruz.”
Giderler minimuma indirildi
Cisco Satış Müdürü Gökhan Egehan açıklamasında şunları söyledi: “SASKİ uzaktan erişim altyapı projesi çerçevesinde müşterimizin hangi ihtiyaçlarının olduğunu ve bu ihtiyaçlarına hangi ürünlerimizin nasıl adapte olacağını Proline ile birlikte analiz ederek yola çıktık. Öncelikle buradaki hedefimiz iş sürekliliğini artırmak, veri yedekliliğini sağlamak, erişim hızını yükseltmek ve mevcutta kullanılan sistemleri optimal seviyeye çekerek müşterimizin maliyetlerini de azaltarak stabil bir altyapı kurmaktı. Bu konuda çözüm sağlayıcılarımız arasında bulunan Proline firmasının deneyimi işimizi oldukça rahatlattı. Kurulumu gerçekleştirirken altyapının omurgası olan ağ bölümünün optimizasyonunu da sağladık. Port maliyetlerinden sistemdeki cihazların yenilenmesine kadar birçok durumun analizini gerçekleştirdik. Hali hazırda kullanılan sayısal tabanlı santralden IP tabanlı santrale geçişi sağladık. Dolayısıyla sesi ve veriyi aynı ağ üzerinden kontrol ederek takibi ve yönetimi kolay, aynı zamanda uygun maliyetli bir çözüm sunmaya çalıştık. Bu projedeki en büyük avantajımız Cisco olarak kullanılacak teknolojileri tek bir marka olarak sunabilmemiz oldu. Böylelikle hem müşterimize büyük bir kolaylık sağlamış olduk hem de kurumun giderlerini minimuma indirdik.”