Türkiye’nin öncü inovasyon ve dijital dönüşüm şirketi Netaş, 2021 yılının dokuz aylık sonuçlarını açıkladı. Buna göre, dokuz ayda şirketin satış gelirleri yüzde 31 artarak 1.46 milyar TL’ye ulaştı, aldığı sipariş miktarı yüzde 29 yükselerek 1.3 milyar TL’ye çıktı. Toplam kayıtlı siparişleri ise yüzde 35 artarak 1.25 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.
Söz konusu dönemde elde edilen sipariş ve satış gelirleri içinde en büyük pay sistem entegrasyonu segmentinden (SI) sağlandı. SI segmentini takip eden telekom sektörü ve BDH da dolar bazında yüzde 23 sipariş artış tutarı ile en büyük sipariş artışının gerçekleştiği segmentler oldu.
Dijital Dönüşümü “beş sütun stratejimiz” üzerine inşa ediyoruz
Netaş CEO’su Sinan Dumlu, Netaş olarak dijital dönüşümü 5 ana başlık altında ele aldıklarını ifade etti. Uygulama dönüşümü, IT altyapılarının dönüşümü, network dönüşümü, siber güvenlik dönüşümü ve uç cihazların dönüşümü olarak kurguladıkları model ile şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerinde sağladıkları katma değeri artırmaya devam edeceklerinin altını çizdi.
Dumlu, üçüncü çeyrek ile ilgili olarak şunları kaydetti: “Sayısı 60’ı bulan akıllı stat projelerimize devam ederken, network dönüşümü altında sağlık, finans ve gıda alanlarında yeni projeler üstlenerek büyümemizi sürdürdük. Şirketlerden gelen yoğun talep üzerine uzaktan çalışmayı destekleyen iş yeri uygulamalarının geliştirilmesine yönelik ihtiyaçlara en hızlı şekilde yanıt verdik. İnşaat, enerji, turizm, altyapı ve sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren bir firmanın 29 şirketindeki 3 bin kullanıcısının ofis iletişim uygulamalarını daha esnek ve güvenli bir ortama taşıdık. Benzer şekilde, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen e-ticaret sitelerinden birinin de son kullanıcıya yönelik ihtiyacını adresleyerek yüksek kapasiteli iletişim uygulaması tasarladık.”
Operatörleri 5G’ye hazırlıyoruz
Sinan Dumlu, Netaş’ın 54 yıllık telekomünikasyon teknolojileri bilgi birikimini ana hissedarı ZTE’nin dünyaya yön veren çözümleri ve ürünleriyle birleştirerek operatörler tarafında büyümeye devam ettiklerini vurguladı. Mobil şebekeler 5G’ye hazırlanırken tüm operatörlerin senkronizasyon çözümlerinin Netaş tarafından sağlandığını belirten Dumlu, “VDSL modem, WTTX, Home Gateway gibi telekom alanındaki kullanıcı uç cihazlarına (CPE) olan talep devam ediyor. ZTE’nin optik transmisyon çözümlerinin pazar hacmi büyürken, IP şebeke ürünleri de bir operatör tarafından kullanılmaya başladı. IPTV ile ilgili uç kullanıcı cihazları ile de pazara hızlı bir giriş yapmaya hazırlanıyoruz” dedi.
Ar-Ge’miz ile yeni projelere imza atmaya devam ettik, mevcut müşterilerimizde derinleştik
Sözkonusu dönemde Türkiye’nin ilk yerli metro otomatik tren denetimi projesini üstlendiklerini belirten Dumlu; “İstanbul’da inşaat çalışmaları devam eden Halkalı-İstanbul Yeni Havalimanı metro hattı için “Otomatik Tren Denetimi (ATS)” projesini yürütüyoruz. 31 km’lik, 7 istasyondan oluşan proje, geliştirme çalışmalarına 2020 yılında başladığımız Gayrettepe-İstanbul Yeni Havalimanı metro hattı ATS projesinin 2. fazı olarak hayata geçirilecek” dedi.
“Farklı sektörlerdeki şirketlerin uygulama geliştirme süreçlerinde ihtiyaç duydukları test hizmet taleplerine cevap veren Test Merkezimiz de büyümeye devam ediyor” diyen Sinan Dumlu, şunları kaydetti: “Yazılım kalitesi ile ilgili tüm manuel, otomasyon, yük ve performans testlerini sağladığımız Mapfre Sigorta ve Aksigorta; mobil uygulamaların farklı cihazlarda test edilmesini sağlayan Visium Farm ürünümüzü de kullanmaya başladı. Akbank, İş Bankası, Ziraat Teknoloji ve Garanti Teknoloji’den sonra yazılım danışmanlığı alanında Türkiye’nin önde gelen bir bankasını daha müşteri portföyümüze ekledik.”
BDH, yeni anlaşmalar ile iş hacmini büyütmeyi sürdürüyor
Sinan Dumlu, sahip olduğu güçlü yetkinlikler ve coğrafi yaygınlığıyla bugün birçok şirkete, yönetilen hizmetlerden servis, bakım ve onarım hizmetlerine kadar geniş kapsamda hizmet veren grup şirketi BDH (Bilişim Destek Hizmetleri) ile de büyümeye devam ettiklerinin altını çizdi. Bu kapsamda müşteri portföyünü genişlettiklerini belirten Dumlu; “Vakıfbank’ın teknolojideki iş ortağı olarak projelerde derinleşmeye devam ettik ve bakım-onarım hizmet anlaşması imzaladık. Anlaşma ile 16 binden fazla çalışanı bulunan Türkiye’nin en büyük bankalarından Vakıfbank’a, genel müdürlükleri ve 934 şubesinde yer alan yaklaşık 91.500 bilgi teknolojileri envanteri için 3 yıl boyunca bakım ve onarım hizmeti vereceğiz.”
“BDH ile dünya önemli akıllı telefon markaları OPPO, Realme ve OnePlus’ın akıllı telefon modellerinin de onarım hizmetini üstlendik” diyen Dumlu, bu yıl Türkiye’deki ilk üretim tesisini açan vivo’nun da BDH portföyüne katıldığını söyledi ve “İmzalanan sözleşme ile birlikte, tüm Türkiye’den gelebilecek vivo markalı cihazlara onarım hizmeti veriyoruz” dedi.
Böylece yetkili servis olarak hizmeti verdiği global akıllı cihaz markalarına yenilerini ekleyen BDH ayrıca Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından verilen “Yenileme Yetki Belgesi”ni almaya hak kazandı. Bu sayede “Yenileme Merkezi” statüsü de kazanan BDH, mevcut faaliyetlerine ek olarak Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) belirlediği standartlarda cep telefonu ve tabletleri yenileyecek, garantili ve sertifikalı bir şekilde “Yenilenmiş Ürün” olarak tekrar satışa sunabilecek.
Diğer yandan, kritik sektörlerin önde gelen markalarına hizmet sağladığımız yönetilen hizmetler müşteri sayımız geçen yıla göre yüzde 50’ye yakın artış gösterdi. Yönetilen Hizmetler alanında katma değerli hizmetlerimizle müşteri kazanımlarına devam ediyoruz” dedi.
Sistem Entegratörü yetkinliklerimizi ödüller ile tescillendirdik
“Sistem entegratörü kimliğimiz ile Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojilerinin referans araştırması olan Bilişim 500 kapsamında bu yıl toplam yedi kategoride ödüle layık görüldük” diyen Sinan Dumlu; “Sistem Entegratörü ve İş Ortağı kategorisinde “Yazılım”, “Telekomünikasyon, Altyapı Donanımı”, “Veri Yedekleme ve Depolama Donanımı” ve “Sanallaştırma Yazılımı” ödüllerini aldık. Sistem entegratörü ve iş ortağı kategorisinin “Hizmet” başlığı altında; “Bulut Hizmeti”, “Türkiye Ekonomisine Özel Katkı Ödülleri” kategorisinde “İhracat Ödülleri” başlığında “Hizmet İhracatı” ödülünü, “Bilişim 500+” kategorisinde ise “IoT ve M2M” ödülünün sahibi olduk” açıklamasında bulundu.