Mükerrer Yatırıma Karşıyız, Yatırımda İş Birliğine Hazırız

Türk Telekom yöneticileri, Türkiye’nin her köşesini yenilikçi teknolojilerle buluşturma vizyonu kapsamında İstanbul’daki Tarihi Yarımadada gerçekleştirdiği fiber altyapı çalışmalarını paylaştığı basın toplantısında ortak altyapıya dair görüşlerini aktardı.

Toplantıda fiber hane kapsamasını, Türkiye’nin yüzde 92’sini kapsayacak şekilde 30,6 milyona yükselttiklerini söyleyen Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Ülkemizin dört bir yanını fiberleştirmek için yüksek motivasyonla çalışıyoruz. Köklü geçmişiyle nice uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Tarihi Yarımada ve İstanbul’un cazibe merkezi Kapalıçarşı’nın tamamını fiberleştirdik” dedi.

Önal, “2022 birinci çeyrek sonuçlarına göre Türkiye’deki hanelerin yüzde 92’sinin sokağında fiberle varız. Fiberin binaya kadar götürülmesi konusunda stratejik planlarımızı ve yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Fiberleşmede kat edilmesi gereken mesafenin çok büyük bir kısmını Türk Telekom tek başına almış durumda” dedi.

Türkiye’nin ve sektörün gelişimi için kilit noktanın 5G ve ötesindeki yeni nesil teknolojileri destekleyecek altyapıyı inşa etmek olduğunu söyleyen Önal, “Biz kurduğumuz ve büyüttüğümüz sabit internet altyapısı için attığımız her adımda bu sorumlulukla hareket ediyor, halkımızın internet erişimini sürekli geliştirerek daha da ileri taşıyoruz. Teknolojik olarak kendi kendine yeten ve diğer ülkelere teknoloji ihraç eden bir Türkiye hedefiyle yol alıyoruz” dedi.

Türk Telekom’un kullanıcılarına 1 Haziran itibarıyla 1.000 Mbps (1 Gbps) hız sağlamaya başladığını ifade eden Önal, “Önümüzdeki dönemde birçok müşterimizin yaygın altyapımızda yüksek hızları deneyimlemesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Türk Telekom ve Ortak Altyapı

Ortak altyapıya dair de açıklamalarda bulunan Ümit Önal, “Henüz altyapı gitmemiş, yeni gidilecek bütün alanlara birlikte yatırım yapmayı hedef alan bir ortak altyapı oluşumuna her zaman evet dedik. Şimdi de diyoruz. Mükerrer yatırıma karşıyız ama yeni yatırıma gidecek her türlü iş birliğine hazırız.” dedi.

Yeni yerleşim bölgelerine, yapım aşamasında iken fiberi götürmenin işin doğasında bulunduğuna işaret eden Önal, şunları kaydetti:

“Bu çerçevede iki temel sorumluluğumuz var. Biri Türkiye’nin ve sektörün gelişimi için, tüm hanelerimizi, tüm vatandaşlarımızı fiber ile buluşturmak, 5G ve ötesi yeni nesil teknolojileri destekleyecek güçlü altyapıyı inşa etmek. Diğeri, bu altyapı üzerinde çalışacak ve milletimizin temel ihtiyaçlarına cevap verecek üst yapı ürünlerini geliştirmek ve hizmete sunmak. Biz aynı zamanda Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösteren 300’ü aşkın internet servis sağlayıcısına sunduğumuz altyapıyla sektörün büyümesine hizmet ediyoruz.”

Fiber altyapının, aynı zamanda 5G ve ötesi mobil teknolojilerin ihtiyaç duyduğu yüksek hızı ve bant genişliğini de sağladığına işaret eden Önal, fiber altyapılarını 2000’li yıllardan beri mobil operatörlerin kullanımına açtıklarını hatırlattı.

Fiber 5G’nin Temelini Oluşturuyor

Fiber bağlantının 5G teknolojisinin temelini oluşturduğuna vurgu yapan Önal, “5G ile artacak kapasite ihtiyaçlarını gözeterek, ülkemizde mobil altyapının ve 5G’nin gelişimini desteklemek için geçtiğimiz sonbaharda fiber ürünlerimizde yüzde 67’ye varan oranlarda indirimler yaptık ve işletmecilerin kullanımına sunduk. Ayrıca müşterilerimize 1 Haziran itibarıyla 1.000 Mbps (1 Gbps) hız sağlamaya başlamış bulunmaktayız. Önümüzdeki dönemde birçok müşterimizin yaygın altyapımızda 100 Mbps üstü hızlara geçmesini bekliyoruz. Sadece geçen sene 1,5 milyona varan haneye 1 Gbps hız verecek kapasitede eve kadar fiber yatırımı yaptık. 5G baz istasyonlarının kurulacağı lokasyonlarda oluşacak fiber gereksinimini karşılayabilecek durumdayız. GSMA tarafından yapılan çalışmalar da fiber omurganın 5G’deki kullanım oranının 2027 yılında yüzde 42 seviyelerinde olacağını gösteriyor. Bizim şu anda fibere bağlı LTE baz istasyonu oranımız ise halihazırda yüzde 43’lerde” dedi.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?