Markanızı Yorum Saldırısından ve Ciro Kaybından Koruyun

Tüketiciler ürün ve hizmet satın almadan önce onu Google’da aratıyor. Fiyatı kadar yorumunu da dikkate alıyor. Markalar şirket içi ekipler kurarak, internette haklarında yapılan tüm yorumları kayıt altına almaya ve yanıt vermeye çalışıyor.

Dünya, salgının etkisiyle birlikte önü alınamaz bir hızla dijitalleşiyor. Kendini değişime hazırlayan markalar online altyapılarını oluşturarak satış sitelerini kurdu ya da global e-ticaret ve e-ihracat şirketlerindeki pazar yerlerini açtı. Cafe, restoran ve turizm grupları da rezervasyonlarının çoğunu online olarak alırken, menülerini, hizmetlerini ve olanaklarını online fotoğraf, video ve influencer marketing yöntemini kullanarak tüketiciye anlatma yoluna gitti. Türkiye’de her 10 kişiden 7’si internet kullanıcısı; internette geçirilen süre ise 8 saatten fazla. Ülkede sosyal medya kullanıcı sayısı da 60 milyon bandında. Tüketici her türlü fiyat, performans ve memnuniyet araştırmasını internetten gerçekleştiriyor. Son dönemde tüketici ve kullanıcı yorumlarının alışveriş kararını yüzde 80’in üzerinde etkilediği yönündeki araştırmalarla birlikte, markalar da yoğun bir biçimde kurumsal iletişim ve sosyal medya uzmanı istihdam ederek markalarının yorumlardaki algısını tüketici ve kullanıcı nezdinde itibarlı tutmaya çalışıyor.

Kurum İçi Personelle Yönetmek Mümkün Değil

Peki, internetin uçsuz bucaksız dünyasında çok şirketli bir holdingin ya da onlarca şubeye sahip restoran ve tatil zincirinin internet mecralarındaki tüm yorumları izlemesi, yanıtlaması ve yönetmesi şirket çalışanlarının çabasıyla mümkün mü? Entegre dijital pazarlama alanının lider kuruluşu Setrow Yönetici Ortağı Turgut Taneli, “Günümüzde bir marka 50’yi aşkın platformda yapılan yorumları takip etmiyor, yanıtlamıyor ve sorunları çözmüyorsa, bu dijital rekabet ortamında büyümesi, cirosunu ve bilinirliğini artırması hayli güç. Markaların kurumsal iletişim ya da sosyal medya uzmanları bu sorunları çözebilmeleri çok çok zor” dedi. Markaların bu çalışmayı kendi ekipleriyle yapmaya çalıştığını ama başarılı olmadığını belirten Taneli, “Yorum konusuna köklü bir çözüm için Web&SEO Optimizer ürününü geliştirdik. Böylece 50’yi aşkın platformda yorumları izlemeyi, yanıtlamayı mümkün kıldık” diye konuştu.

Sahte Yorum ile Markaya Savaş Açılıyor

Dünyada markalar arasında bir yorum savaşı olduğunu belirten Taneli, şöyle konuştu:
“Bir ürün ve hizmet hakkında iki şekilde yorum yapılır: Birinci yorumu o ürün ve hizmeti alan gerçek tüketici yapar. Deneyimine göre alışveriş sitesine ya da Google’un yorumlar bölümüne bir mesaj bırakır. İkinci yorum türü ise, markaların rakiplerine yönelik yazdığı mesajlardan oluşuyor. Bir marka, rakibi markanın ürünü, hizmetini karalayan, kötüleyen ve bir tüketici tarafından yazılmış izlenimi veren yorum yazma yoluna gidiyor. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kıtada alınan hizmet ve ürünlere ilişkin internet yorumlarının 3’te 2’sinin ‘sahte’ olduğuna dönük araştırması da bunu açıkça ortaya koyuyor. Bir şekilde sahte yorumlarla markalara savaş açılıyor. Böyle bir rekabet ortamında da markaların kendini tıpkı siber saldırıdan korur gibi, bu yorumlardan da koruması gerekiyor.”

Tek Bir Platformda Tüm Yorumlar Görünüyor

Markaların hem müşterilerin yorumlarının tamamını görmek ve yanıtlamak hem de, rakiplerinin olumsuz yorum algısını ortadan kaldırmak için kendi imkanlarıyla ilerlediğini kaydeden Taneli, “Setrow olarak Web & SEO Optimizer ürünümüzün yorum bölümü ile 50’yi aşkın platformda yapılan tüm yorumları markanın görmesini sağlıyor, onları tek bir platformda bir araya getiriyoruz. Yorumlara yanıt veriyor, dilek ve talepleri alıyor ve geri dönüş yapıyoruz. Böylece marka ile tüketici arasındaki sağlıklı iletişimi tesis ederek, müşteri memnuniyetini oluşturuyoruz” sözlerini kullandı.

Ürün ve Hizmet Kategorize Ediliyor

Web &SEO Optimizer ürünündeki yorum çözümü ile beraber markaların hangi ürün ve hizmetlerine dönük ne tür yorumlar geldiğini akıllı algoritma sayesinde kategorize edebildiğini ve ekranda filtrelendirdiğini belirten Setrow Yönetici Ortağı Turgut Taneli, “Böylece marka hangi ürüne ve hizmete yoğunlaşıp bunu iyileştirmesi ya da geliştirmesi gerektiğini biliyor. Parasını, insan kaynağını ve zamanını doğru kullanmış oluyor” dedi.

Markalar arası Rekabet Ortaya Konuyor

Çözülen sorunların ve müşterilere verilen yanıtların markalar arasında bir dijital yarışı da beraberinde getirdiğini ifade eden Taneli, “Değerlendirmelere yönelik veriler markaların arasındaki çözüm ve ilgi rekabetini de ortaya koyuyor. Web & SEO Optimizer çözümü ile şirketler, yöneldikleri yorumlar noktasında rakipleriyle hangi aşamada rekabette olduklarını görebiliyorlar. Çevrim içi puanlarını hesaplıyor ve müşteri memnuniyetinin skorunu izleyebiliyorlar” dedi.

Tüketiciden Yorum İsteyen Marka Özgürleşiyor

Müşterilerin ve ziyaretçilerin yorum yapmasının bir markanın değerini artıran en önemli özelliklerin başında geldiğini de belirten Taneli, “Web & SEO Optimizer ürünün yorum çözümü ile ziyaretçilerden rahatça yorum yapmasını istemek böylece çevrimiçi alanlarda isminizin geçtiği yorumları görmek ve onlarla etkileşim içinde olmak, markaların itibarını artıran bir başka unsuru oluşturuyor. Müşterilerden yorum isteyen şirketler bir şekilde daha çok özgürleşiyor” ifadelerini kullandı.

Etiketler: ,

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?