Kolay İK, Türkiye’nin ilk bulut tabanlı insan kaynakları ve personel yönetim sistemi. Kısa bir süre önce kurulan şirket büyümenin ipuçlarını Enterprise Next ile paylaştı.
Kolay İK, bulut üzerinde çalışan bir sistem olarak insan kaynakları alanında çalışanların iş yükünü en aza indirerek, katma değerli işlere odaklanmasına olanak tanıyor. Personel yönetimine dair tüm süreçleri dijitalleştirerek tek çatı altından yürütülmesini sağlıyor, verimliliği artırıyor, hataları azaltıyor. İzinler, eğitimler, bordro, yemek, harcamalar, zimmet ve özlük bilgileri, performans yönetimi gibi birçok konuda çözümler sunuyor.
Uygun fiyatlı paket seçenekleriyle, şirket bütçesi için ekstra yük oluşturmadıklarını dikkat çeken Kolay İK Kurucu Ortaklarından Efecan Erdur, “Kolaylıklar dünyasına kapı aralayan bir şirket olarak, kullanıcılardan gelen geri bildirimlerle gelişerek, sektörünün en verimli ve ulaşılabilir insan kaynakları ve personel yönetim aracı olmayı hedefliyoruz. Ayrıca Kolay İK olarak kurulduğumuz günden bu yana hızla büyüyoruz. Bu aralıksız büyümeyi sağlayan üç faktör var: Doğru ekip, uyumlu çalışma ortamı ve mutlu kullanıcılar. Hem kurucu ekibi oluştururken hem de ekibimizi genişletirken, ihtiyaçlarımız üzerine çokça düşünüp yatırımcılarımız ve mentorlarımızdan da fikir alarak olabildiğince uyumlu ve uzman bir ekip kurduk” dedi.
Büyümenin Sırrı Ekipte Saklı
Oluşturulan ekibin en verimli şekilde çalışabilmesi için uyumlu bir çalışma ortamı oluşturduklarına dikkat çeken Erdur,“Bu noktada önceliğimizi kullanıcı memnuniyeti olarak belirleyerek çalışmalarımızı başlattık. İnsan kaynakları alanında çalışanların en temel ihtiyaçlarına çözümler sunarak, yüzde 90’ın üzerinde kullanıcı memnuniyetine ulaştık. Bu da bize daha fazla kullanıcı ve tabii ki daha fazla ciro olarak döndü. Bu anlamda ektiğimiz fidanların meyvesini toplamaya başladık. Bu yıl 2. kez açıklanan, girişimcilik ekosistemini desteklemek, başarılı örnekleri öne çıkarmak ve yenilerini teşvik etmek amacıyla hazırlanan Startup 100 Listesi’ne 10. sıradan girerek, ülkemizin en başarılı startup’ları arasında yer aldık” şeklinde konuştu.
Efecan Erdur’dan Başarı Tavsiyeleri
Efecan Erdur, kısa bir sürede başarılı biri girişim olma tavsiyelerini ise şöyle özetledi:
“Bir girişimin kâr eden başarılı bir şirkete dönüşmesi, kısa zamanda tamamlanan bir süreç değil. Sabırlı olmak ve çok çalışmak gerekiyor. Ürünü iyi tanımak, uygun bir yol haritası çizmek, bunu yaparken de gerçekçi bir iş planı ve ücretlendirme modeli oluşturmak şart. Ancak tüm bunlardan daha da önemli bir konu var ki o da kullanıcılarla etkileşime girmek. Onların ihtiyaçlarını, yaşadıkları sıkıntıları, beklentilerini, hatta hayallerini dinlemek, anlamak ve hayata geçirebilmek. Özellikle bizim iş modelimiz gibi SaaS bir projeniz varsa dirayetli olmanız, kullanıcılarınızla çok yakın bir ilişki kurmanız şart. Bunu da az önce bahsettiğimiz gibi çok iyi bir ekip ve uyumlu bir çalışma ortamıyla sağlamalısınız.”
Öncelikli planları arasında, Türkiye’de büyümek ve daha fazla şirkete hizmet vermek bulunduğunu kaydeden Erdur, şirketin gelecek vizyonunu ise şu şekilde çizdi:
“Hedefimiz, büyüyen Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’lerin, İK ve personel yönetiminde hayatını kolaylaştıran çözüm ortağı olmak. Ve bunu uygun maliyetlerle yapmak. Ardından sistemimizi globalde yaygınlaştırmak için gereken iş geliştirme sürecini tamamlayacak ve Kolay İK’yı odak ülkelerde de hizmet sunan bir sisteme dönüştüreceğiz. 2017 planlarımızda çokdilli hizmet vermek var. Globale açılma stratejimizi uluslararası danışmanlık hizmeti veren bir şirketle birlikte yürütüyoruz. Dünyanın farklı bölgelerinden 3 pilot ülke belirledik. İnsan kaynakları ve personel yönetimi, her ülkeye göre farklılık gösteren, yerelleştirilmesi gereken birçok noktayı barındırıyor. Bu çerçevede farklı ülkelerin süreçlerini izliyoruz. 2020 yılına kadar, Türkiye’nin dışında 3 ülkede daha İK çalışanlarının işini kolaylaştırmak istiyoruz.”
Kolay İK Hakkında Kısa Kısa
- Kolay İK’da kayıtlı 3.500’den fazla şirketin 60 binin üzerinde çalışanı bulunuyor.
- Her ay 900 yeni şirket sisteme kayıt oluyor.
- Kuruluşundan bu yana, kayıt ve ciro açısından her ay yüzde 30 büyüyor.
- 2015 ve 2016’da 2 tur yatırım aldı. İlk turda 2 milyon TL olan değerlemesi, 2. turda 3,5 kat büyüdü ve 2 milyon dolara ulaştı.
- New York merkezli yatırım analizleri platformu CB Insights tarafından yapılan “İnsan Kaynakları Teknolojilerini Destekleyen Aktif Yatırımcılar” araştırmasının sonuçları kapsamında İK teknolojilerine en fazla yatırım yapan 10 şirketin ilk sırasında 500 Startups yer alırken, dünyanın önde gelen sermaye grubunun 2016’da portföyüne kattığı Kolay İK da portföyde Türkiye’yi temsil etti.
- Webrazzi Ödülleri 2016 ödüllerinde “Yılın En İyi SaaS Girişimi” oylamasında 2. sırada yer aldı.
- 2017 yılı itibarıyla Startup 100 Listesi’ne 10. sıradan girerek Türkiye’nin en başarılı startup’ları arasında yer aldı.