Web3 altyapılarına ve projelerine, NFT, metaverse, token, dApp ve blockchain projeleri ile şirketlerine yatırım yaparak, büyüyen yeni sektörde kuluçka merkezi görevini yürüten New York merkezli Meta Venture Fund, Türk girişimcileri globale taşıyor. Yıl sonunda 7 projeyi daha hayata geçirmeyi planlayan Meta Venture Fund, İstanbul’u bölgenin web3 teknolojileri merkezi haline getirmeyi hedefliyor.
NFT, metaverse ve blockchain projeleri üreten insanları desteklemek amacıyla kurulan Meta Venture Fund, Türk gelişimlerinin küresel piyasalara atılmasını sağlamaya devam ediyor. Kuruluşundan bu yana 8 projeye destek veren veya birebir içinde yer alan Meta Venture Fund yıl sonunda bu sayıyı 15’e çıkarmayı hedefliyor.
Meta Venture Fund, Ethereum, Fantom, Moonbeam ile entegre çalışan, dünyanın çoklu zincire uyumlu ilk Layer2 ölçeklendirme ve geliştirme platformu (OR-Optimistic Roll Up) Boba Network ile iş birliğinde bulunma ve ilişkilerini derinleştirme kararı aldı. Bu iş birliği kapsamında ilk etapta Dex ve NFT pazar yerlerinden olan Yetiswap’ın ve De-Fi projesi Aerospace’in Boba Network ile entegre olması sağlanacak. Akabinde P2E kart oyunu olan Roboclash’in ve Türkiye’den çok farklı projenin de bu platformla entegre olması amaçlanıyor. Ayrıca Meta Venture Fund ve Boba Network, Türkiye’deki projelerin global piyasalara açılması için farklı alanlarda da projeler üretmeyi ve kalıcı yapılar oluşturmayı hedefliyor.
Meta Venture Fund’un çalışmaları hakkında bilgi veren Meta Venture Fund Kurucu Ortağı Tolga Yücel, “Kuruluş sürecinde ilk başta kendi sermayemiz ile yatırıma başladık. İlk iş birliklerimizi kurmanın yanında kendi projelerimizi de ürettik. Kendi ekibimizi kurduk; Doğrudan ve dolaylı dünyanın farklı bölgelerinden 8 kişilik bir ekip oluşturduk. Bir Metaverse tasarım stüdyosu, bir NFT ajansı ve etkinlik şirketi ile iş birliği sözleşmeleri imzaladık. Portföyümüzde şu anda 8 proje yer alıyor, yıl sonu hedefimiz ise bu sayıyı 15’e taşımak. Mayıs ayında Türkiye’nin ve bölgenin kapsamlı ilk ve en büyük etkinliği NFT Summit İstanbul’u gerçekleştirdik. Sektörde bilgi alışverişinin sağlandığı ve inovasyonun teşvik edildiği etkinliğe 27 farklı ülkeden 947 kayıtlı katılımcı bir araya geldi. NFT Summit İstanbul, iki gün boyunca dünyanın önde gelen teknoloji uzmanlarını, girişimcileri ve sanatçıları tek çatı altında buluşturdu. Web3 sektöründe bol bol bilgi alışverişinin sağlandığı, inovasyonun teşvik edildiği etkinlik, katılımcılara yeni fikirlerin hayata geçirilmesi ve iş birliklerinin kurulmasını hedefleyen keyifli etkinliklerle dolu bir platform sundu” dedi.
“Hedefimiz İstanbul’u Bölgenin Web3 Teknolojileri Merkezi Yapmak”
Geleceğe dönük hedefleri hakkında de bilgi veren Yücel şunları söyledi:
“Teknolojinin sunduğu yeni imkanlarla, kolektif iş yapma, son kullanıcının da üretim sürecine dahil olması, küçük yapıların birleşerek büyük bir yapı oluşturması anlayışı ile karşı karşıya kalacağız. Bu markalar için, şirketler için yeni bir yapı ve uyum sağlayamayanlar ise yok olup gidecekler. Gelirini paylaşan, kullanıcının da gelirine ve karar sürecine ortak olduğu (DAO diye adlandırılan, merkezi olmayan otonom organizasyonlar) yapılar gündemimizde olacak. Bu, internet dönüşümü gibi büyük bir dönüşüm. Şu anda ülkemizde, metaverse içinde yer almak, NFT projesi yapmak çok önemli bir gereklilik gibi görünürken, aslında bu büyük dönüşüm gözden kaçırılıyor. Bizim hedefimiz, Türkiye’deki oyuncuların bu anlamda da farkındalık sahibi olmasını sağlamak. Bu sebeple, Türkiye’de bu alandaki sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin ilgili bölümleri ile konuşuyoruz. Yeni istihdam alanları açmak için projeler üretiyoruz. Bu yeni dönüşümden olumlu bir şekilde Türkiye olarak faydalanmamız gerekiyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde, 5 trilyon dolara, kimilerine göre de 10 trilyon dolara varacak ve halen yeni oluşmakta olan bir ekonomik hacimden, Türkiye’nin de pay almasını sağlamayı ve İstanbul’u merkez haline getirmeyi amaçlıyoruz.”