İlk 3 Ayda 2 Kat Büyüyen Diginak.com 2. Tohum Yatırımını Aldı

Diginak.com, çok kısa zamanda önemli büyüme oranları yakalayarak yatırımcısının yüzünü güldürdü. Firma, bu yılın ilk 3 ayında bir önceki yıla oranla cirosunu 2 kat artırdı. Türkiye’de yüksek bir büyüme oranı yakalayan Diginak.com, aldığı yeni yatırım ile iç pazarda hedeflerini daha da büyüttü. Diginak.com Kurucusu Oğuzhan Karaca, Enterprise Next’e yaptığı özel açıklamalarda Diginak’ın pazardaki yeni hedeflerini, aldığı yatırımları ve lojistik sektöründe dijitalleşmeyi aktardı.
Bize aldığınız yatırımdan ve bu yatırımı nasıl kullanacağınızdan bahseder misiniz?

Diginak | Dijital Nakliye Platformu olarak, idacapital ile güzel bir sentez yakaladığımıza ve sinerji oluşturduğumuza inanıyorum. Amacımız, ülkemize bu alanda ayakları yere basan , çevik ve sürdürülebilir bir dijital nakliye platformu kazandırmak ve ardından küresel pazarlara açılmak. 2022 yılında ciro bazında ortalama 6 kat büyümeyle sektörde tüm dikkatleri üzerimize çektik. 5,25 milyon dolar değerleme üzerinden aldığımız yeni yatırımla iç pazardaki pozisyonumuzu güçlendirmek için emin adımlarla ilerliyoruz.

Yakın zaman önce Diginak.com, idacapital tarafından yürütülen innovate21st hızlandırma yatırım programı kapsamında 2,5 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım almıştı. Geçtiğimiz hafta yatırımcımız ile yılın ilk üç ayını değerlendirdik. Yılın ilk çeyreğinde büyümemizi 2 kat artırmamız neticesinde 5,25 Milyon dolar yeni değerleme ile ikinci kez yatırım aldık. Yatırımcılarımızın firmamıza ve iş modelimizin potansiyeline olan inancı ve bizi ekosistemde yukarılara taşıma iddiası, bizleri çok gururlandırdı. Kısa-orta vadede iç pazarda KOBİ lerin en çok tercih ettiği bir numaralı dijital nakliye platformu olmak hedefimize ulaşmak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.

Yeni yatırım ile ajandamız daha da yoğun bir hale geldi. Sürdürülebilir büyüme trendimizi korumak, yapay zeka altyapımızı güçlendirmek ve insan kaynaklarımızı geliştirmek ana hedeflerimiz arasında. Özellikle Amerika pazarında faaliyete başlama konusunda istekliyiz ve en doğru zamanı belirlemeye çalışıyoruz. Elde ettiğimiz yatırımlarla kısa vadede Türkiye’nin her noktasındaki KOBİ müşterilerimize verimli ve sürdürülebilir operasyon sunma, orta vadede ise Amerika pazarındaki yerimizi almak istiyoruz.

Yatırımımızı ağırlıklı olarak üç alanda değerlendirmeyi planlıyoruz. Öncelikle büyüme hızımızı korumak istiyoruz. Biz kurulduğundan beri kar eden bir şirketiz, hiçbir zaman büyümek için zarar etmeyi tercih etmedik, bu özelliğimizden ödün vermek istemiyoruz. Hem büyüyen hem de kar eden ender dijital lojistik platformlarından birisiyiz. Tabi ki teknolojik altyapımızı daha da iyileştireceğiz, yeni teknolojileri bünyemize entegre edeceğiz. Özellikle yapay zekaya odaklanmış durumdayız. Yatırımı değerlendireceğimiz üçüncü alan ise insan kaynağı olacak. Lojistik alanında katma değer üreterek fark yaratmak ve sektör lideri olmayı hedefliyoruz. Dijital nakliye sektöründe teknoloji kadar insan kaynağı da önemli. Bunun farkındayız.

Son olarak, yatırımı hizmet verdiğimiz ülke sayısını artırmaya hazırlanmak için kullanmayı tercih ediyoruz. Diginak.com bugün sadece Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteriyoruz. Ancak hizmet sunduğumuz ülke sayısını artırmak istiyoruz. Özelikle Amerika kıtasını yakın markaja aldık. Özetle yeni yatırımı global hedeflerimize ulaşmak için de değerlendireceğiz.

Öte yandan ve kurumsal sosyal sorumluluk projelerimiz ile sektörde fark yaratacak ve ülke ekonomine katkı sağlayacağız.

Türkiye’de lojistik pazarı hızla dijitalleşiyor. Sektöre dair güncel verileri sizden alabilir miyiz?

Türkiye’de yaklaşık 1 Milyon TIR/Kamyon yollarda ticari taşımacılık yapıyor . Her ortalama iç pazarda gün 400-450 bin kamyon yük alıyor. Ulaştırma ve depolama pazarının yıllık hacmi 90 Milyar Dolarlar seviyesinde. Türkiye Gayri Safi Milli Hasılasının 900 Milyar Dolar seviyesinde olduğunu göz önüne alırsak milli hasılanın yüzde 10 unun Ulaştırma ve depolama sektöründen geldiğini söyleyebiliriz.

Bu oran çok ciddi bir rakam ve üzerinde düşünmeye değer. Türkiyenin en büyük “Top 10” Lojistik firmasının Türkiye’de ki taşımacılık ihtiyacının yaklaşık yüzde 5’ini karşılamakta. Türkiye’de irili ufaklı yaklaşık 8 bine yakın Lojistik firması bulunuyor bu firmalarda taşımacılık ihtiyacının yüzde 15 ini karşılıyor diyebiliriz. Geriye kalan yüzde 80’i ise bireysel nakliyeciler dediğimiz kamyoncu esnafı tarafından karşılanmakta. Bu da Türkiye taşımacılık omurgasını bireysel nakliyeciler yani kamyoncu esnafı oluşturuyor.

İşte biz Diginak.com olarak kamyoncu esnafının işini ileriye taşıyacak şekilde iş modellerimiz ile iç pazarda hızlı bir büyüme gösteriyoruz.

Lojistikte Anahtar Kelime Olarak Sürdürülebilirliği Önemsediğinizi her fırsatta belirtiyorsunuz. Bu konuyu biraz açabilir miyiz?

Sürdürülebilirliği “daimi olma yeteneği” olarak adlandırılabiliriz. Aynı zamanda, kaynakların sömürülmesi, yatırımların yönü, teknolojik gelişmenin yönlendirilmesi ve kurumsal değişimin uyum içinde olduğu ve insan ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayabilme potansiyelinin hem günümüzde hem de gelecek için korunduğu dengeli bir ortamda değişimin sağlanması olarak tanımlanabiliriz.

Diginak olarak biz nakliye sektörüne kazandırdığımız iki önemli kavramla sürdürülebilirliği destekliyoruz. Birincisi kapasite kullanımındaki artış, yani verimlilik. Aynı seferde daha fazla ürün taşınmasını sağlayarak, sefer sayısını azaltarak karbon salınımını önemli ölçüde azaltıyoruz. İkincisi, optimizasyon ile araçların boş kilometre sürüşünü azaltarak katma değersiz sürüşü yok ederek yine karbon salınımına olumlu katkı sağlıyoruz.

Yani kısacası verimlilik ve optimizasyon Diginak’ın teknolojisini geliştirirken öncelediği iki önemli kavram.

Diginak neyi farklı yapıyor?

DIGINAK | Dijital Nakliye Platformun da taşımacılık sektörünün tüm paydaşları kendileri için bir yer bulabilirler. DIGINAK, yıkıcı (Disruptive) değil yapıcı/onarıcı bir iş modeline sahip. Firma olarak; sektörün tüm paydaşlarını kucaklayarak, sektörün gelişime açık yönlerini tespit edip iyileştirmeye odaklandık. Taşımacılık B2B (Business to Business) modelinin hibrit çözümlerden geçtiğini düşünüyoruz. Zamanla sektörün komple dijitalleşmesinin gerçekleşeceğine inanıyoruz. Ancak bu süre zarfında dar boğazlar hibrit modellerle aşılabilir kanaatindeyiz.

Bizim en önemli farkımız, sektörün tüm paydaşlarının kendileri adına bir şeyler bulabileceği bir platform olmamız diyebiliriz. Öte yandan navlun ödemesi konusunda banka dışı finans kuruluşlarıyla olan entegrasyonumuz çok güçlü. Bu sayede navlun ödemelerini çok hızlı yapabiliyoruz.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?