Huawei Türkiye’de Pazarı Geri Almaya Geliyor

Enterprise Next röportajlarında bu kez de sorularımızı Huawei Türkiye Tüketici Elektroniği Grubu Ülke Müdürü Allen Yao cevapladı.

Uygulanan çeşitli ambargolara rağmen dik duruşunu bozmayan ve Ar-Ge üzerine yoğunlaşarak kendi ekosistemini oluşturan Huawei, teknoloji yarışında biraz zaman ve pazar kaybetse de Brand Finance rakamlarına göre hala dünyanın en büyük üçüncü teknoloji şirketi konumunda yer alıyor. Huawei’nin bu başarısının sırrını ve gelecek planlarını Huawei Türkiye Tüketici Elektroniği Grubu Ülke Müdürü Allen Yao‘ya sorduk.

Enterprise Next: Huawei, Brand Finance 2022 rakamlarına göre dünyanın en büyük 3. teknoloji şirketi olmayı başardı ve yüzde 29’luk büyüme oranı devam ederse ikincilik için de önü çok açık. Bu büyümeyi neye bağlıyorsunuz, Türkiye için benzer şeyler söylenebilir mi?

Allen Yao: Türkiye pazarı, tüm Huawei küresel stratejisi için en önemli pazarlardan biri. Uzun yıllardır Türkiye’ye yatırım yapıyoruz, geçtiğimiz 12 yılda Türkiye’de 214 milyon dolar Ar-Ge yatırımı yaptık. Sonuç olarak marka bilinirliği, Türk tüketicilerinin Huawei algısı çok arttı. 2019’dan beri zorluklarla karşılaşsak da Huawei büyümeye devam etti, Brand Finance 2022 rakamları da bu büyümeyi temsil ediyor. Huawei’nin büyümesine destek olmak için Türkiye’de dizüstü bilgisayar, akıllı saat ve giyilebilir kategorileri ile TWS ürün gruplarını tanıttık. Türkiye, Huawei markası için PC satışlarında en iyi performans gösteren ülkelerden biri. Bu performansı 2022 ve sonraki yıllarda da sürdürmek istiyoruz.

Enterprise Next: Son dönemde en çok konuştuğumuz konuların başında “ekosistem” başlığı yer alıyor. Giyilebilir cihazlardan, monitörlere, cep telefonlarından tablet ve dizüstülere kadar çok geniş bir yelpazede Huawei ürününden bahsediyoruz. Gelecekte bir otomobil bile bu ürünler arasında kendisine yer buluyor. Nedir Huawei’nin ekosistem stratejisi, hala eklenecek ürünler olduğunu düşünüyor musunuz? Evet ise bu ürünler neler?

Allen Yao: Huawei, ekosistem deneyimini daha önce hiç yaşamadığımız daha yüksek seviyelere taşımayı hedefliyor. 1+8+N uzun vadeli stratejimiz bu fikre dayanıyor. Sadece Huawei markalı ürünlerle bir ekosistem oluşturmak istemiyoruz. Uzun vadeli stratejimizdeki “N” terimi, ekosistem deneyimimize Huawei olmayan markaları getirmeyi amaçlıyor. Bu bir kahve makinesi, buzdolabı, scooter, otomobil olabilir. Kısacası, Huawei Hilink ile güçlendirilebilecek herhangi bir marka veya ürün, Huawei’nin en yeni ekosistem çağının bir üyesi olabilir. Çin’de büyük iş birlikleri yapıyoruz ve planımız bu imkanları Çin dışına da genişletmek.

Enterprise Next: Biraz da HarmonyOS üzerine konuşmak isterim. Akıllı saat ve MatePad Pro’da deneyimleme şansı bulduğum HarmonyOS oldukça iyi bir son kullanıcı deneyimi sunuyor. Sizin HarmonyOS için gelecek strateji ve planlarınız neler?

Allen Yao: HarmonyOS, yeni bir akıllı cihaz deneyimi çağı getiriyor. Şimdiye kadar akıllı cihaz işletim sistemleri sadece sınırlı işlevlerle iletişim kurmak içindi. Amacımız Huawei cihazları ve hatta Huawei olmayan ürünler arasında yeni bir bağlantılı cihaz deneyimi yaratmak. HarmonyOS, amiral gemisi akıllı telefonlara ve tabletlere, çok küçük RAM ve CPU yüklü cihazlarla hizmet verme yeteneğine sahip. Böylece internete bağlı her cihaza HarmonyOS kurulabilecek. Sonuç olarak akıllı ev, akıllı ofis ve akıllı yaşam konseptleri HarmonyOS ile karşımıza çıkacak.

Enterprise Next: Son amiral geminiz Huawei P50 Pro’da Leica lensler artık yok. Ancak yine de DXOMARK’ta en üst sıraları kaptırmadınız. Huawei telefonları birer fotoğraf makinesi ve kameraya dönüştüren bu işin sırrı nedir?

Allen Yao: Şimdiye kadarki iş birlikleri için Leica’ya teşekkür etmek istiyorum. Huawei için kendi teknolojilerini inşa etmek ve geliştirmek Huawei’yi bu günlere getiren en önemli faktör. Huawei kendi kamera ve fotoğrafçılık teknolojilerini geliştirdi ve çok yatırım yaptı. P50 Pro ayrıca Leica iş birliğine sahip ancak XD Optics ve yeni görüntü sensörü teknolojilerini de dahil ettik. Bu yüzden en iyi fotoğrafçılık deneyimini P50 serisi ile getiriyoruz. Yaklaşan modeller için akıllı telefonların arkasında Leica logosu olmayabilir ancak kamera fonksiyonlarımız ile performansı ve deneyimi artırmaya devam edeceğiz.

Enterprise Next: Türkiye pazarı ile ilgili beklenti ve görüşlerinizi alabilir miyiz?

Allen Yao: 2020 ve 2021’de PC, tablet ve giyilebilir kategorilere çok yatırım yaptık. Son 2 yılda akıllı telefon işimiz azaldı ama 2022’nin başıyla birlikte Nova serisi ile akıllı telefon işine geri dönmeyi hedefliyoruz. Pazar payımızı geri almak için çok çalışırken PC, giyilebilir ürünler ve TWS pazarlarındaki gücümüzü artıracağız. Tüm ürün gruplarımıza güveniyoruz ve Türkiye’deki tüketicilerin kendilerine harika bir kullanıcı deneyimi sağlayacağımıza dair güvene sahip olmalarını istiyoruz.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?