Günün Üçte Biri İnternette Geçiyor

Günümüzde en hızlı tüketilenlerden biri içerik. Sosyal medyada bir içeriğin tüketilme hızı webde 2,5 saniye kadar kısayken, bu süre mobilde 1,7 saniyeye kadar inebiliyor. Araştırmalara göre günün 470 dakikası internet ortamında geçiyor bu da günün üçte birlik bir zamanına denk geliyor..

Web ve sosyal medyada içeriğin hedef kitleye hitap etmesi için kanalların doğru seçilmesi gerektiğinin altını çizen Cool Digital Solutions kurucu ortağı Ercan Gümüş, “Görünürlük için sosyal medyaya ek olarak, en az onun kadar önemli bazı farkındalık yaratma kanalları mevcut. İnternet ortamında sağlam bir yer edinmek için yapılan çalışmaların en az 3 ay kararlı şekilde sürdürülmesi gerekiyor. Sonrasında da rutine bağlanması gereken optimizasyonlarla süreç devam ediyor. Yeni kanalları ve güncel teknolojileri takip ederek bilinirliği verimli şekilde artırmak mümkün.” dedi.

Müşteri edinme maliyetlerinin, reklam maliyetleri hedef kitlesine, edinmek istenilen müşteri büyüklüğüne ve hedef pazara göre değişiklik gösterdiğini de vurgulayan Gümüş, “Alanınıza göre değişmekle birlikte, aylık 1.000TL’den başlayan bir bütçe belirleyip, ne kadar talep geliyor, bu taleplerin kaç tanesi müşteriye dönüyor gibi sorular sorarak 3-5 farklı pazar ve hedef müşteri kitlesinde test edip, buna göre bir aksiyon alınması en doğru yol olacaktır.” şeklinde konuştu.

Gümüş, mobil ve webde farkındalık yaratma kanalları hakkında da bilgiler verdi:

Arama motorları;
Müşterilerinizin sunduğunuz ürün ve hizmeti ilk aradığı yerlerden biri arama motorları olacaktır. Yapılan sorgulara uygun ücretli reklam vermeden önce anahtar kelime araştırmasını hedef kitlenize ve şirketinizin hedeflerine uygun şekilde yapmalısınız. Web siteniz için SEO’ya yatırım yaparak web sitenize, uygulamalarınıza ve diğer iletişim kanallarına organik trafik sağlamak faydalı olacaktır.

Basılı ve dijital medya;
Günümüzün büyük kısmını -yaklaşık 470 dakika- geçirdiğimiz internet ortamında bazen bilerek bazen de farkında olmadan haber kaynaklarından sıklıkla faydalanıyoruz. Bu nedenle özellikle internet ortamında görünür olmak isteyen şirketler, özellikle kendi iş alanlarındaki dijital medya kanallarında görünür olmalı. Basılı medyaya olan ilginin dijital medyaya oranla az olduğu doğru, fakat hala göz ardı edilemeyecek düzeyde. Statista 2021 araştırmasına göre günümüzün yaklaşık 350 dakikasını basılı medyaları inceleyerek geçiriyoruz.

Değerlendirme platformları;
Tüketiciler birbirlerinin fikirlerine oldukça fazla değer veriyor. Sunduğunuz ürün ve hizmetlerle ilgili değerlendirme yapılan platformlarda bulunmak ve burada müşterilerinizin gerçek yorumlarını sergilemek görünürlüğünüzü ciddi anlamda arttıracaktır.

Pazaryerleri;
Özellikle e-ticaret alanında, satılan ürünlerin kategorilere ve markalara göre ayrılabildiği, hepsinin bir arada bulunduğu ve yorumların yapılabildiği pazaryerlerinde bulunmak gerekir. Yalnızca fiziksel ürünlerin değil, hizmetlerin de pazaryerleri var. Şirketinizin amaçlarına ve kitlesine en uygun kanalda bir profil edinmek görünürlüğünüzü 2-3 katına kadar artıracaktır.

Girişimcilere ve kurumsal müşterilerine web ve mobil dünyasında daha görünür olmaları için projelerinde destek olan, tasarlayıp yazan, geliştiren ve yol gösteren Cool Digital Solutions, dijitalleşme yolculuğunda ekiplerin yanlarında yürüyecek bir partner olarak konumlanıyor. Cool Digital Solutions projenin amacına uygun iş modelleri yaratmayı, fikir aşamasından müşteri memnuniyetine kadar uzanan bir yol çizmeyi ve başarıya giden yolda projelerin önünü açmayı amaçlıyor.