Bu yıl ikinci kez düzenlenen ve büyük izdihama yol açan GIST, Türkiye’nin küresel anlamda bir başarı hikayesi olmaya hazırlanıyor.
Gazetecilik hayatımda dünyadaki teknoloji etkinliklerinin yüzde 90’ına gittim, haberlerini yaptım benzerlerinin Türkiye için önemini köşe yazılarımda yazdım hatta videolarda anlatmaya çalıştım. Türkiye’den çıkmış bilişim fuarının Almanlar tarafından alınıp nasıl yok edildiğini de gördü bu gözler. Hatta o süreci yazdığım yazıma “CeBITTI” gibi hiç de yaratıcı olmayan bir başlık atmıştım sırf kızgınlığımdan.
Şimdiki BTK başkanı diyor ya MWC’yi Türkiye’ye getirmeye çalışıyoruz. O iş öyle değil, o girişimleri ilk kez kim, ne zaman, kimlerle yapmış bir araştırsın isterse adaşım başkan da sonra bir daha üzerinden geçelim. Neyse zaten konu MWC’yi Türkiye’ye getirme meselesi değil Türkiye’nin kendi MWC’sini yapma meselesi.
Nasıl olacak dediğinizi duyar gibiyim. Peki, hemen yazayım. Bunun adımları çoktan atıldı ve Türkiye’nin çok yakında bölgesel bir fuarı olacak. GIST daha açık adıyla Gaming Istanbul, geçen haftaya damga vuran bir etkinlik oldu. “Oyun oynarken öldü” haberlerini yazan gazetecilere laf anlatarak ömür geçirmiş 35 yıllık oyuncu, yirmi küsur yıllık teknoloji yazarı gazeteci ben bu fuarın fikrini ilk duyduğumda nasıl heyecanlanmıştım anlatamam.
İlgili dostlarıma söylediğim ilk yıl çok kanlı geçecek her yerinizi kesecekler, kanınızı dökecekler ve sizde hiç “healing potion” olmayacak deyişim hala aklımda. Gerçekten de öyle oldu. Yine de ilk yıl beklentilerin çok üzerine çıktı. Fuar, “bu bitli oyuncular için fuar yapsan nea yapmasan nea” zihniyetine inatla direndi. GIST 2017, Pazar akşamı kapılarını kapattığında numaratörde yaklaşık 83 bin ziyaretçi yazıyordu. Bakanlı, başkanlı açılış olmadan Taksim’de fuar ve 83 bin kişi aloo sesim geliyor mu?
Tabii bu başarının iki güzel sahibi dostum var. İsimlerini buraya yazmayacağım ama o kadar çok onlarla ilgili mesaj var ki yazıda gülümseyerek okuyacaklar bu yazıyı eminim. Şaka bir yana iki yılda gelinen nokta, Turkcell’in sponsorluğu, dünya devi Tencent’in oyun tanıtımı, Sony PlayStation VR lansmanı gerçekleşti. Ayrıca yazamadığımız onlarca aktivite, eğlence, yarışma, yüzlerce gönüllü cosplay etkinliğe damga vurdu. İnanın bundan fazlasını hayal edemezdiniz. Edemediğiniz gibi İstanbul Kongre Merkezi’nin yetersizliği yüzünden fuar dışında kalan firmaların yerinde olmak da istemezdiniz.
Evet, Gaming Istanbul, 2017’de yeni bir başarı hikayesine imza attı. Bu büyümeye oranıyla belki de önümüzdeki yıl başka bir alanda gerçekleştirilecek. Bu kadar “belki” içinde bildiğim tek şey, kalpleri bu iş için çarpan, ter akıtan, emek veren kim varsa fena halde dua alıyorlar. Emeğinize sağlık dostlar tam da Türkiye’nin ihtiyacı olan bir işe imza attınız.
Yolunuz açık olsun…