2024 trendleri yapay zeka ve blockchain teknolojilerini kullanmak olacak.
Girişimcilerin hem var olan, hem de gelişen işletme trendlerini kapsayan bütüncül bir yaklaşım sergileyerek çalışması gerektiğini belirten DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “2024 yılında girişimciler, artan yapay zeka ve blockchain teknolojilerinden, tüketici davranışlarındaki değişikliklere kadar tüm süreçlere uyum sağlamakla kalmamalı, aynı zamanda sorumluluk da üstlenmeli. Bu sorumluluklar da; dijital pazarlama stratejilerini uygulamak, uzaktan çalışmayı teşvik etmek, finansal direnç oluşturmak ve çevresel, sosyal sorumluluğu vurgulamak olmalı. Girişimciler bu trendleri takip ederek, sürekli büyüyen girişim ekosistemi içerisinde başarılı olabilir. Çevik, müşteri odaklı, sosyal sorumluluk sahibi olmak, büyümeyi hızlandırır ve sadık müşteriler yaratma noktasında olumlu katkı sağlar” dedi.
2024 trendleri ve dikkat edilmesi gereken kriterler hakkında da bilgiler veren Onay, girişimcilerin odak noktalarının gelişen teknoloji, değişen tüketici davranışları, dijital pazarlama, finansal stratejiler ve çevresel sosyal sorumluluk gibi başlıklar olması gerektiğini ifade etti.
Markalaşma ve özgünlüğün önemi artıyor
Onay, “Yapay zeka, müşteri deneyimini iyileştirebilir, tedarik zinciri yönetimini kolaylaştırabilir ve veriye dayalı seçimler yapabilir. Talebi tahmin etmek, envanter seviyelerini ayarlamak ve lojistik süreçlerini organize etmek, biraz otomasyon ve biraz da yapay zeka ile mümkün. Ayrıca blockchain teknolojisinin girişimlere oldukça önemli etkileri var. Otomasyon ve işlem şeffaflığını sağlayarak tedarik zincirinde uçtan uca izlenebilirliği kolaylaştırabilir. Yeni girişimcilerin 2024 yılında değişen tüketici davranışlarına muhakkak uyum sağlaması gerekiyor. E-ticaretin hakimiyeti eline alması, sürdürülebilirlik kaygıları, yerel ve toplumsal değerlere daha fazla odaklanma, markalaşma ve özgünlüğün önemi 2024 yılında dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor.
Sorunsuz bir e-ticaret deneyimi sunmak başlıca öncelikler arasında olmalı
İşletmeler tüketicilerin e-ticarete doğru giderek artan ilgisini takip etmeli ve dijital varlığını olabildiğince artırmalı. Müşterilerine sorunsuz geçecek e-ticaret deneyimi sunmak başlıca öncelikler arasında olmalı. Olumlu bir müşteri deneyimi, hizmete, verilere bağlı kişiselleştirmelere, birden fazla kanalın kullanıldığı iletişime, teknoloji kullanımına ve esnekliğe dayanır. KOBİ’ler, çalışan eğitimine yatırım yaparak, tüketici verilerini etik bir şekilde kullanarak ve çevrimiçi ile fiziksel kanalları birbirine bağlayarak bütünsel bir marka deneyimi sunabilir.
Sosyal medya trendlerine ayak uydurulmak zorunda
Öte yandan 2024 yılında dijital pazarlama alanında var olmak isteyen girişimciler, gelişen sosyal medya trendlerine ayak uydurmak zorunda. Özellikle video içeriklerin sosyal medyadaki hakimiyeti gözden kaçırılmamalı. Influencer pazarlaması da bir diğer kritik öneme sahip konu. Girişimcilerin, kendi marka değerine uygun influencerlarla işbirliği yapması gerekiyor. Kendi topluluğu olan bir sosyal medya fenomeni, topluluğunu girişime yönlendirmede başarılı olabilir.
Bir diğer önemli nokta da finansal stratejiler. 2024 yılında finansal istikrar ve gelişimi sağlamak için küçük işletmelerin başka finansman kaynaklarını göz önünde bulundurması gerekiyor. Kitlesel fonlama platformları, peer-to-peer krediler (geleneksel bankacılık anlayışından farklı olarak taraflar arası borçlanma sistemi), risk sermayesi, melek yatırımcılar, devlet teşvikleri ve gelire dayalı finansman gibi çeşitli seçenekler işletmelere destek olabilir. Çünkü öngörülemeyen ekonomik koşullarda, küçük işletmelerin nakit akışı yönetimine dikkat etmeleri ve finansal senaryolar oluşturmaları çok önemli.
Dünya genelinde çevresel sorumluluğa verilen önemin artmasıyla birlikte, girişimciler sürdürülebilir uygulamaları da benimsemeye daha fazla yöneliyor. Bu stratejiler arasında çevre dostu tedarik zincirleri, enerji tasarrufu, geri dönüşüm, ürün yaşam döngüsü değerlendirmeleri ve sosyal bilinçli işletmelere olan tüketici talebini karşılamak yer alıyor.” şeklinde konuştu. Onay sözlerini, “Türkiye’nin en gelişmiş bulut ERP programı olarak, şirketler için verimlilik, maliyet avantajı ve veri güvenliği sağlıyor ve hem yeni girişimcilere hem de tecrübeli KOBİ’lerimize A’dan Z’ye çözümler sunuyoruz. Eğer bir girişimci 2024 yılında hangi trendler öne çıkıyor diye merak ediyor ve araştırıyorsa, tüm bu trendlerin temelinde bulut teknolojisinin yatıyor olduğunu bilmelidir. Dolayısıyla girişimin kullanacağı ERP yazılımının bulut altyapısıyla hizmet veriyor olması oldukça önemli” diyerek tamamladı.