Geleceğin Teknolojilerini Güvenlik Belirleyecek

Geçtiğimiz hafta 27-31 Ocak tarihleri arasında Barselona’da geçekleştirilen Cisco Live etkinliğinde bir kez daha gördük ki gelecekteki tüm teknolojilerin olmazsa olmazı güvenlik.

Cisco Live ABD’den sonra Avrupa’da düzenlenen en büyük Cisco etkinliği ve eğer yanılmıyorsam Barselona’da bir şirket tarafından düzenlenen en geniş katılımlı teknoloji etkinliği. Bu yıl da 18 bin civarında bilişim profesyoneli etkinliği takip etti. Bu hem yeni teknolojilerin konuşulması anlamında hem de tüm paydaşların bir arada olması anlamında önemliydi.

Cisco Live özel haberimizde de yazdığımız üzere etkinlikte birçok ürün ve çözüm tanıtıldı. Ancak ben bugün açılış gününde basına yapılan özel bilgilendirmeden ve Cisco Live sırasında gerçekleştirdiğim kısa röportajlardan bahsetmek istiyorum.

Geleceği inşa etmek

Bence ilk günün en ilgi çeken konuşmacısı Cisco İngiltere CTO’su Chintan Patel‘di. Oldukça etkinli bir sunum yapan Patel, özetle şunları söyledi:
“Geçtiğimiz günlerde internetin 50. yaşını kutladık. WiFi teknolojisi geçen yıl 20. yılına girdi. Bunun gibi aya gidilişinin, Susam Sokağı gibi kült programların da 50. yılıydı. Teknolojik dönüşüm de bunların sonucunda karşımıza çıkan gerçeklerden biri. Birçoğunuz evleriniz kapı zilini parmaklarınızla çaldınız. Ancak bugünün çocukları uygulamalar üzerine bu işlemi yapabiliyor. İnternet artık yiyecek, su ve hava kadar önemli bir ihtiyaç haline geldi. Cisco’nun Yıllık internet raporuna göre 2018’de 1.9 milyar olan internet kullanıcı sayısı 2023’te 5.3 milyara çıkacak. Bağlı cihazlar ve kullanılan uygulamalar da bu minvalde artış gösterecek. İçinde bulunduğumuz Zetabayt çağında ya film kahramanı Ralph gerçekten interneti bozsaydı? Tabii ki bu bir varsayım ve şaka ancak internetin nasıl bir ihtiyaç olduğun da gösteriyor.

Çoklu bağlantılar geleceğin petrolü

Artık her şeyin internete ve birbirine bağlandığı çağdayız. Abonelik kavramının yenilendiği bir dönemden geçiyoruz. Bağlantılı otomobillerden akıllı içecek otomatlarına bu bağlı cihazlar güvenli olmak zorunda. Tabii ki gelecekteki çoklu bağlantı oranlarını ölçekleyemeyiz ancak işletmeler için bugünden bir şeyler söylemek mümkün. Onlarca ya da yüzlerce cihazı tek başınıza yönetemezsiniz. Bunun için makinelere ihtiyacınız var. Bu da güvenliğin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Cisco tarafından birkaç hafta önce yayınlanan Dijitale Hazır Olma Endeksinde ülkelerin bu konudaki durumları değerlendirildi. Türkiye de bu anlamdan dijital geleceğe en hazır ülkeler arasında yer alıyor.

Güvenli dünyaya hazır mıyız?

Etkinlikte üç kısa röportaj yaptığımı söylemiştim hızla kimler olduğunu yazayım isterseniz. Cisco EMEAR Bölgesi Kurumsal Network ve Altyapı Direktörü Ivan Duggan, Cisco Ürün Yönetimi ve Kurumsal Kablosuz Çözümleri Kıdemli Direktörü Anupam Upadhyaya ile Cisco Bulut Çözüm Pazarlama Kıdemli Direktörü Fabio Gori.

Ivan Duggan

Kısaca özetlemem gerekirse Ivan Duggan 1999 yılından bu yana Cisco’da çalışan konusunda en uzman olan isimlerden bir tanesi. Zaten röportaj da daha çok sohbet niteliğinde geçti. Duggan’a göre işletmeler için iş süreçleri tarafında yönetilebilir değerler ön plana çıkıyor. Bu etkinlikte tanıtılan yeni araçlarla işletmelerdeki mevcut networkün ne kadar etkili ve verimli olduğunu ölçebildiklerini belirten Duggan, “Ağınızın nasıl çalışacağına dair kriterleriniz olmalı. Bu kriterler çerçevesinde ağınızı daha iyi yönetilebilir ve verimli bir hale getirebilirsiniz. Bu Cisso tarafında da geçerli. ki bu da işletmeler için güvenlik kadar önemli bir hale geldi” dedi.

Bir sonraki görüşmemi yaptığım Anupam Upadhyaya ile ise son dönemin önemli konularından biri olan WiFi 6 konuştuk.  Cisco’nun bu alandaki ürünü Meraki ve Meraki ağ ürünleri serisinin ardındaki konsept, buluttaki her şeyi yönetmek olarak özetleniyor. Bu seri ise diğer kurumsal ağ ürünlerine çok benzeyen, ancak bulutla yönetilen normal Meraki ürün serisinden oluşuyor.

Anupam Upadhyaya, Wi-Fi 6 ile yakın gelecekte yaşanacak değişimler hakkında şunları söyledi:
“Wi-Fi sayesinde internet, kablo altyapısı kurmanın mümkün olmadığı ya da çok maliyetli olduğu yerlere ulaştırılabiliyor. İnternet artık çok daha geniş bir yelpazede, genellikle daha önce kullanılamadığı alanlarda, yeni bir seviyede mobilite ve üretkenlik sunuyor. WiFi ağları; yaşam, çalışma, öğrenme ve hatta oyun tarzımızı tümüyle değiştirdi. Yeni kablosuz standardı WiFi 6 da tam anlamıyla yaşamı kolaylaştırıcı bir teknoloji. Sosyal ağlara bağlanmak, video izlemek, oyun oynamak ya da işinizi dijitalleştirmek gibi hayatın farklı alanlarında WiFi 6, 5G gibi teknolojilerle birlikte ‘bağlantının geleceğini’ şekillendirecek.”

Firewalls Forever

Son görüşmemi gerçekleştirdiğim Fabio Gori ile de güvenlik özelinde bir görüşme yaptık. Güvenliğin işletmeler için her zaman ön planda olacağını ve bunun da firewalları çok önemli bir noktaya getirdiğini belirten Gori, “Firewalls Forewer-Sonsuza kadar güvenlik duvarları” diyerek de aslında bizim de başlığımız vermiş oldu.