Gamecell ile Turkcell “100 Milyar Dolarlık Oyunda Ben de Varım” Dedi

Turkcell, Gamecell adını verdiği yeni oyun platformunun detaylarını düzenlediği basın toplantısıyla paylaştı. Turkcell, Gamecell ile sadece oyun satış platformunun ötesine geçerek e-spor tutkunlarını bir araya getiren, oyunseverleri içerikle buluşturan ve Türkiye’deki oyun geliştiricilerin tanınmasını sağlayan bir platform kurgulamayı ve Türkiye’de 30 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyor.

Turkcell, Gamecell adını verdiği entegre oyun platformunun tanıtımını büyük bir sahne ve renkli cosplay sanatçıları eşliğinde düzenlediği basın toplantısıyla gerçekleştirdi.

Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, yaptığı sunumda “Oyun oynayanların sayısı 2,1 milyar ile dünya nüfusunun üçte birine ulaştı. Türkiye’de 30 milyon kişi oyun oynuyor. Gamecell ile Türkiye’deki bu geniş kesime ulaşmayı ve sektörün hak ettiği yere gelmesine yardımcı olmayı hedefliyoruz” dedi.

Gamecell

Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün

İlk aşamada platform üzerinden 2 binden fazla oyunun satışa sunulduğunu söyleyen Bütün, “Dünyada her üç kişiden birinin, Türkiye’de ise 30 milyon kişinin oyun oynadığı bir dönemdeyiz. BigKazan işbirliği ile hayata geçirdiğimiz Gamecell ile hedefimiz Türkiye’de 30 milyon oyuncuya ulaşmak. Bu platformun oyunseverlerin sadece oyun satın aldıkları değil turnuvalara katıldıkları, takım kurdukları, oyun dünyasından en son gelişmeleri takip ettikleri bir platform olmasını arzuluyoruz” diye konuştu.

Dünyada İştah Kabartan Oyun Sektörü Türkiye’de Daha da Büyümeye Müsait

Newzoo verilerine göre dünyada toplam 2,1 milyar oyuncu olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Bütün, bunların 700 milyondan fazlasının çevrimiçi oyuncu olduğu bilgisini paylaştı. Bütün’ün verdiği bilgilere göre 2016 yılında dünya oyun pazarının 99,6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması beklenirken, 100 milyar dolarlık pazarda mobil oyun kategorisinin büyüklüğü 36,9 milyar dolara ulaştı. Böylece mobil oyun gelirleri bu yıl ilk defa 26,7 milyar dolarda kalan PC oyun gelirlerini geçmiş oldu.

2019 yılında küresel oyun pazarının 118 milyar dolar, mobil oyun pazarının da 52 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Bu da oyun sektörünün tamamında yüzde 30, sadece mobil kategori göz önüne alındığında ise yüzde 72 büyüme beklentisine karşılık geliyor.

Diğer yandan Türkiye, 30 milyondan fazla olduğu tahmin edilen oyuncu sayısına karşılık toplam pazarda sadece binde 7 oranıyla temsil ediliyor. Bütün, 30 milyon oyuncunun 18 milyonunun para ödediğini ve kişi başına düşen yıllık harcamanın 110 TL civarında olduğunu belirtti. Bu da Türkiye için 2 milyar TL’nin, yani 755 milyon doların biraz üzerinde bir pazar büyüklüğüne karşılık geliyor. Türkiye bu haliyle oyun gelirlerine kıyasla dünyadaki en büyük pazarlar arasında 16. sırada yer alıyor. Neredeyse dünya ekonomimizdeki sıralamayla aynı.

Entegre Oyun Hizmetini 5 Ayrı Kategoride Sunacaklar

Turkcell, bu pazarda yer almak için Gamecell’i kurgularken HIVE, BUZZ, ePIN, MARKET ve APP adıyla oyuncuların farklı ihtiyaçlarını gözetecek 5 ayrı hizmet kategorisi başlığı belirlemiş. Aynı zamanda hizmet çerçevesini de belirleyen bu kategorilerin detayları şu şekilde:

HIVE: E-Spor etkinlikleri ve turnuvalar ile ilgili tüm bilgiler burada olacak. Dünyadan ve Türkiye’de devam eden turnuvalar ve takımların sıralamaları, oyuncularla ilgili bilgiler de bu kategori altında yer alacak. Dileyen kullanıcılar bu başlık altında turnuva düzenleyebilecekler veya turnuvalara başvurabilecekler.
BUZZ: Oyun sektörü ile ilgili tüm haberlerin toplandığı bir kategori olacak. Aslında bir anlamda Turkcell oyun medyasına giriyor diyebiliriz.
ePİN: Free-to Play oyunlar için PIN satışının yapıldığı alan olacak. Kullanıcılar dilerlerse taksitle oyun alabilecekler, oyun bedelini Turkcell veya Superonline faturalarına yansıtabilecekler.
MARKET: Bilgisayar ve konsol oyunlarının satıldığı bölüm olacak. Kullanıcılar için özel indirimlerin olduğu, en son çıkan oyunların hemen satışa sunulduğu kategori altından alınan oyunlar için de taksitle ödeme yapabilecekler.
APP: Yerli oyun geliştiricilerin ihtiyaç duydukları tüm bilgiler burada yer alacak. Oyun geliştirmek için yardıma ihtiyacı olan Gamecell’lilere de bu kategori altında destek verilecek.

İsmail Bütün, konuşmasında amaçlarının sadece oyun satmak olmadığını, bu alanda farkındalık yaratarak ve ürün bedelini hizmet faturasına taksitle yansıtmak gibi uygun ödeme koşulları eşliğinde pazarı daha da büyütmek olduğunu belirtti.

Türkiye’deki Oyun Geliştiricilere Gamecell’den Destek Geliyor

Yukarıdaki kategorilerde APP kategorisi aslında oldukça önemli. Zira bahsettiğimiz pazar payları ve oyuna akan paralar ezici bir çoğunlukla aslında yurtdışı stüdyoların hayal gücü ve becerisiyle beslenen ürünlere aktarılıyor. Yani oyun harcanan paranın çok büyük kısmı aslında uluslararası yayıncıların ve dağıtımcıların cebine gidiyor.

Dolayısıyla pazarı büyütmekten daha önemli bir şey varsa, o da pazarı oluşturan, dünya genelinde beğenilerek hatta ihraç eden ürünler ortaya koymak. Yani kendi oyunlarımızı geliştirmek. Ankaralı oyun şirketi TaleWorlds‘ün Mount and Blade ile başardığı gibi.

İşte Gamecell’in APP bölümü de bu iş için ayrılmış. Amacı Türkiye’deki üniversitelerle de çeşitli programlarla işbirlikleri geliştirerek oyun ekosistemine destek vermek henüz şirketleşmemiş bağımsız geliştiricilerin pazara açılmasına olanak sağlamak. Platformun hayata geçirilmesinde Turkcell’e destek veren BigKazan Genel Müdürü Furkan Faruk Akıncı, bu alanda her türlü işbirliğine açık olduklarını ve yetenekli bağımsız geliştiricilere destek olmak için bir başvuru kriteri aramayacaklarını açıkladı. Akıncı, Türkiye’de inkübasyon ve şirketleşme aşamasındaki girişimlerin de yine farklı ve avantajlı modellerle bu platformda yer alabileceklerini belirtti.

Hediye Turbo Butonuyla Adil Kullanım Kotası Sürprizi

3457696479_10334f4d59_o

Malum, günümüzde artık dijital yoldan pazarlanan çoğu oyun artık onlarca gigabyte büyüklüğe ulaşan paketlerle geliyor. Bunun da kullanıcıların adil kullanım kotasını hızla doldurması ve ayın geri kalanında daha yavaş internete mahkum etmesi gibi bir durum var. Gamecell’de bunun için şöyle bir şey yapmışlar: Eğer Superonline fiber internet abonesiyseniz ve platformdan 20 TL’lik alışveriş yaparsanız, size bir “Turbo Butonu” hediye ediliyor.

Turbo Butonu denilen şey aslında Superonline aboneleri için sunulan ve parayla satın aldığınız bir servis. Aktif hale getirdiğinizde 24 saat boyunca hattınızın bütün kota ve hız sınırlamalarını ortadan kaldırıyor. Böylece aldığınız oyunu hızlıca indirebiliyorsunuz. “Sadece indirilmesi söz konusu olan oyun için mi geçerli” dedik, “Hayır süresi bitene kadar son hızı istediğiniz şekilde doya doya kullanabilirsiniz” dediler. (ed: hmm…)

Peki satın alma nasıl olacak? Türkiye’de oyunseverlerin yarısın satın aldıkları oyunun ücretini mobil ödemeyle, yüzde 38’i de kredi kartıyla ödüyormuş. Gamecell’de ise satın aldığınız oyunun ücretini Turkcell veya Superonline faturalarınıza yansıtarak taksitle de ödeyebileceksiniz. Ayrıca Gamecell’in açılışına özel olarak portalde bulunan tüm oyunların bir hafta boyunca yüzde 25 indirimli olacağı da söylendi.

Gençlerin Yeni Tutkusu E-spora Özel İlgi

İsmail Bütün, Gamecell’in dünyada son yıllarda hızla büyüyen e-Spor kategorisinde de oldukça iddialı olduğunu dile getirdi. E-Spor organizasyonlarını 2015’te 188 milyon kişinin izlediğinin altını çizen İsmail Bütün, “Bu maçları dünyanın en fazla seyirci çeken ligi NBA’den bile daha fazla kişi seyrediyor. Dünyada 14 binden fazla amatör takım, 60 binden fazla e-Spor oyuncusu var. Bunların 4 binden fazlası lisanslı e-Spor oyuncusu. O nedenle e-Spor turnuvalarını Türkiye’de de gerçekleştirmeyi çok istiyoruz. Bizim takımlarımızın büyük ödüllü global turnuvalarda başarıya ulaşmaları için de her türlü desteği vermeye hazırız. Bu noktada BigKazan’ın deneyiminin de çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bütün, son olarak şunları söyledi:

“Oyun dünyasında ürün kavramı ortadan kalkıyor ve yerini servis odaklı bir iş modelinin alıyor. Gamecell, yaşayan ve soluk alıp veren bir platform olarak sürekli güncellenmeye devam edecek.”

Son olarak sizi toplantıda paylaşılan bir infografikle baş başa bırakalım.

Gamecell