Bilişim Zirvesi 2019’a Verinin Gücü Damgasını Vurdu

Teknoloji, iş dünyası ve “Dijital Türkiye” çalışmalarını gerçekleştiren kamu yöneticilerinin yoğun katılımıyla başlayan 19. Bilişim Zirvesi, “Veri Konuşur – Data Talks” ana teması ve “Veri Kimdeyse Güç Onda” mottosuyla kapılarını açtı. Cisco, SAP Türkiye, HP, Hitachi Vantara, Software AG, Google, Turkcell gibi uluslararası ve yerli teknoloji şirketlerinin sponsorluğunda düzenlenen Bilişim Zirvesi, verinin gücü ile rekabette avantaj elde etmek isteyenler şirketlerle, bilişim sektörünü buluşturdu. Zirve, 20 – 21 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.

Bilişim Zirvesi’19 “Veri Konuşur – Data Talks” ana teması ile İstanbul Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Bu yıl 20-21 Kasım tarihlerinde düzenlenmekte olan zirve, 12 farklı tema kapsamında paralel oturumlarda sunum yapacak 120 uzman konuşmacı, 100’ün üzerinde destekleyici lider kurum ve 50’nin üzerinde stant ile binlerce ziyaretçiyi “Verinin Gücü” ile tanıştırıyor.

Bilişim Zirvesi’19, yapay zekâ ve robotlarla birlikte kurgulanacak yeni yaşamı ve insanın bu gelecekteki rolünü, farklı sektörlerden uzmanların ve fikir liderlerinin görüşleriyle zenginleşecek bir düzlemde masaya yatırıyor. Türkiye’nin dijitalleşme süreçlerinin oluşmasına katkıda bulunuyor. Nesnelerin interneti, güvenlik, bulut, büyük veri analitiği, Endüstri 4.0, yapay zekâ, artırılmış sanal gerçeklik, robot teknolojileri gibi güncel konular, zirve süresince düzenlenecek konuşma, seminer ve panellerde katılımcılarla paylaşılacak.

Zirvenin ilk gününe dair Murat Göçe’nin değerlendirmelerini aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.

Dijital Türkiye Yolunda

19 yıldır bilişim dünyasında gündemi belirleyen Bilişim Zirvesi’nde geçen yıl “Duvarın Ardı” mottosunu işlediklerini ve yıkılan duvarların ardında veri temelli bir dünyanın görüldüğünün altını çizen BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe tüm konuklara teşekkür ederek başladığı konuşmasında “Bilişim Zirvesi bilişim dünyası profesyonellerini iş dünyası profesyonelleriyle buluşturarak bu iki dünyanın en üst düzeyde etkileşimine katkıda bulunuyor. Bilişim Zirvesi ile 19 yıldır pek çok ilke imza atarak bu günlere geldik. Seneye Bilişim Zirvesi’nin 20.’sini gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Göçe, önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek olan 20. Bilişim Zirvesi’nin ana temasının “Quantum Journey – Kuantum Yolculuğu” olarak belirlendiğini de açıkladı.

Bilişim Zirvesi’19’un açılış programında konuk konuşmacı olan Gazeteci ve Yazar M. Serdar Kuzuloğlu “Verinin Aldığıyla Verdiği” başlıklı sunumunda verinin etimolojik ve tarihsel gelişimini eğlenceli bir dille anlatarak, günümüzde verinin önemini ve geldiği noktayı konuklarla paylaştı. Ardından Hitachi Vantara Dijital Çözümler Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Jonathan Bowl, Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, Software AG Türkiye ve Katar Genel Müdürü Ebru Kılıç Eker, SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan ve HP Türkiye Kurumsal Çözümler Teknoloji Danışmanı Tayfun Akçay verinin önemini ortaya koyan ve şirketlerinin veriye bakışını özetleyen birer konuşma gerçekleştirdi.

Dijital Türkiye’nin Dijital Lideri Gündemi Değerlendirdi

Açılış programının ilk protokol konuşmasını gerçekleştiren T.C. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Hakan Yurdakul, şunları kaydetti: “Büyük verinin 2024 yılında 83 milyar dolarlık hacme ulaşması ve büyümede yazılımın öne çıkması öngörülüyor. Türkiye’de ise kamu, bankacılık ve telekom sektörleri öne çıkıyor. Bu noktada biz büyük veriden nasıl para kazanabiliriz konusu önemli. Bilgiyi yönetmek için bir strateji oluşturmanız gerek, mutlakiyetçi- teslimiyetçi stratejiden mümkün stratejiye geçiş önem arz ediyor. Büyük verinin değer üreten tarafı bilgi, dolayısıyla bilgiden fayda yaratmak için gerçek ihtiyacı belirtmek, ölçekleme yapmak ve başarıyı paylaşmak gerekiyor.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, açılış programındaki konuşmasında şunları söyledi: “Ülkelerin kalkınması ve gelişimi için en değerli kaynaklardan biri haline gelen veri, baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji ile birlikte inanılmaz boyutlara ulaştı. Bilgi ve iletişim teknolojileri ile çevrili bir hayat yaşayan bizler, kalp atışlarımızla ve verdiğimiz nefesle bile veri üretir hale geldik. Üretilen bu verilere güncel ve zamanında ulaşılmaya başlanması, karar alma mekanizmalarında önemli ve köklü değişiklikler meydana getirdi. 2023 Vizyonu bizim çalışmalarımızın ana eksenini oluşturuyor. Bunun için Türkiye’de katma değeri yüksek yenilikçi çalışmalar yürütüyoruz. Ülkemizde yerli ve milli bilgi teknolojilerinde başarıya ulaşmak için tüm sektörlerde yeniliklerin takip edilmesi gerektiğinin farkındayız, yapay zekanın yakından takipçisiyiz. Bakanlık olarak teknolojimiz, eko sistemimiz ve yerli yazılıma yaptığımız desteklerin içine yapay zekayı da katma gayretindeyiz.”

T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Ofis Başkanı Ali Taha Koç da açılış programındaki konuşmasında şunları söyledi: “Yaşadığımız dünyada her şey dijitalleşiyor. Dijital teknolojilerin, baş döndürücü hızla gelişimi sayesinde, dönüşümün hızı her zamankinden daha fazla ve etki alanı her zamankinden daha geniş olmaktadır. Akıllı telefonlar 21. yüzyılın başında hayatımıza girmeye başladı. Bugün üç milyardan fazla kişi tarafından kullanılıyor. 2021 yılında bu rakamın dört milyarı bulacağı değerlendirilmekte. Kullanım alanı başlangıçta yalnızca konuşma üzerineyken, günümüzde gündelik hayatımızı tamamen değiştirdi ve artık onsuz bir hayatı düşünemez olduk.  Hayatımızın her alanında artık dijitalleşme ve beraberinde gelen yenilikçi teknolojiler hâkim. Finans sektöründe akıllı robotların verileri daha iyi analiz ettiği,  otonom araçların daha güvenli bir sürüş ekosistemi oluşturduğu, tıbbi robotların daha başarılı operasyonlar yaptığı bir dünyada yaşamaya başladık” diye konuştu.