Fujitsu Türkiye’de Yüzünü Kanala Çevirdi

Fujitsu’nun yaza merhaba temasıyla düzenlediği basın toplantısında şirketin Türkiye’nin de içinde bulunduğu bir dizi ülkedeki faaliyetlerinde yapacağı değişikliği konuştuk.

Bundan bir süre önce Fujitsu Türkiye’nin de içinde olduğu bir dizi ülkede faaliyet odağını değiştirme kararı almış, bu da şirketin Türkiye’den çıkacağı şeklinde yorumlanmıştı. 25 Haziran’da şirket yöneticilerinin de hazır bulunduğu basın buluşmasını fırsat bilerek mikrofonumuzu kendilerine uzattık, olup bitenlerin aslı nedir dinleyip sizlere aktaralım istedik.

Fujitsu Türkiye Satış Öncesi Destek ve Kanal Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emin Çalıklı Fujitsu’nun önceki yapısında ürün tarafında kanal ve direkt satış olarak iki farklı satış modelini aynı anda sürdürdüklerini söyledi. Servis tarafında da katma değerli büyük projeler ve ürün için iki grup halinde hizmet sunuluyormuş. Yeni yapıda ise ürün satış ve servis hizmetleri tamamen kanal üzerinden sağlanacak. “Böylece satışta ve serviste dağıtıcı, iş ortağı ve müşteri iyi besleyerek onlarla daha çok bir arada olmak istiyoruz” diyor Çalıklı.
Buradaki besleme kavramını da şöyle açıklıyor: “Daha önceki yapımızda son kullanıcıya çok az gidilirdi. Yeni yapıda hem son kullanıcıyı daha çok kapsamak, hem iş ortağı ağımızın kapasitesini ve becerilerini genişletmek, hem de dağıtıcıyla daha yakın çalışmak istiyoruz. Bu yolla katma değer yaratmaya ve bu katma değer dağıtmaya odaklanacağız.”

Çalıklı’nın ifade ettiğine göre Fujitsu bu yapılanmayı bir süredir planlıyormuş. “Kanalı nasıl daha efektif hale getirebiliriz konusun üzerinde uzun uzun düşündük” diyor Çalıklı. “Avrupa ve Türkiye’de gelirimizin yaklaşık yüzde 80’i kanaldan geliyor. Bizler bayi ve iş ortaklarımız kendilerini daha değerli hissetsin istiyoruz. Kanalı daha etkili kullanmak, kanal yapısını desteklemek daha fazla yere ulaşabilmek anlamına geliyor. Bu da daha fazla geliri beraberinde getiriyor.”

Her Şeyi Tek Başınıza Yapabileceğiniz Bir Dünya Geçmişte Kaldı

Fujitsu Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Meltem Yeğen de attıkları bu adımın ilk anda yanlış anlaşıldığına değiniyor. “Alınan bu kararın arkasında bölgesel bir anlayış veya ciro sıkıntısı mevcut değil” diyor Yeğen. “Fujitsu yıllardır DNA’sı gereği hem sistem entegratörü hem vendor olarak hayatını sürdüren, iki ayrı şapkası olan bir yapıydı. Bu iki şapka aynı şirket altında olduğu sürece birbirine çok uyumlu değil. Hem kanalın başında hem ürünün başında olayım derseniz iş ortağını küstürürsünüz, önünü kapatırsınız. Biz artık bunu böyle yapmayıp iş ortağımızın arkasında duralım, bilgi birikimizi ve tecrübemizi ona aktaralım, o da müşteriye çözüm sunsun satış yapsın dedik. Zaten Türkiye’de Fujitsu teknoloji haricinde iş yaptığı diğer her alanda kanal üzerinden gidiyordu. Şimdi teknolojiyi de kanala taşıdık.”

Yeğen, Fujitsu’nun bu kararı almak için bu kadar beklemesinin sebebinin zaman içinde dünyanın değişen ihtiyaçlarına uyum sağlamanın yanı sıra bir Japon şirketi olmanın getirdiği geleneksel süreçlere bağlılığında kaynaklandığı görüşünde. “Bundan sonra enerjiyi daha doğru yerlere aktaran eden bir Fujitsu göreceksiniz” diyor Yeğen. “Artık her şeyi tek başınıza yapabileceğiniz bir dünyada yaşamıyoruz. Büyük bir grubun çevikliği sağlamak ve büyümek için küçük şirketlerle bir araya gelmeye ihtiyacı var. Biz de buna inanıyoruz. Doğru iş ortaklarıyla, doğru işlerde yer almaya devam edeceğiz. Şu an bizim gözümüzde her şey çok net, müşterilerimizin gözünde de net olması için elimizden geleni yapacağız.”