Fintek Sektöründe Güvenlik ve Kullanıcı Deneyimi Dengesi

Fintekler, kuruluşlara ve bireylere küresel dijital hizmetler sunarak finans sektöründe devrim yaratıyor. Ancak, “deepfake” gibi siber güvenlik tehditleri, bu alandaki kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkiliyor. Araştırmalara göre, finansal hizmetler liderlerinin yüzde 80’i, kuruluşlarının siber saldırılara karşı savunmasız olduğunu belirtiyor. Ayrıca, bulut ihlallerinin de %75 oranında arttığı vurgulanıyor. Bu zorluklar karşısında PaybyMe, fintek alanında sunduğu yeni nesil ürünlerinin yanı sıra, güçlü güvenlik duruşuyla iş ortaklarına güvenli bir kullanım ortamı ve kullanıcılarına kesintisiz bir deneyim sağlıyor.

COVID-19 salgını ile hız kazanan finteklerin gelişimi, ekonomilerde dönüştürücü değişikliklere ve finansal hizmetlere erişimin genişlemesine yol açtı. Ancak bu hızlı büyüme, fintekleri hedef alan ciddi ve yıkıcı siber güvenlik tehditlerini de beraberinde getirdi. Bu tehditler, sektördeki kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyerek büyük bir endişe kaynağı oldu. PaybyMe gibi alanında uzman ve köklü işletmeler ise ürünlerine siber güvenlik araçlarını doğru bir şekilde entegre ederek kullanıcı deneyimini güvenli hale getirmeye odaklanıyor.

PaybyMe CEO’su Eren Deyiş, fintek dünyasında en hızlı artış gösteren konulardan birinin siber güvenlik endişeleri olduğunu vurguluyor: “Özellikle sahte video ve ses içeriklerinin oluşturulmasına olanak tanıyan deepfake gibi yeni teknolojiler, güvenlik kaygılarını bambaşka bir boyuta taşıyor. Bizler de bu alanda faaliyet gösteren işletmeler olarak, ürün ve uygulamalarımızı kullanıcı dostu bir şekilde geliştirirken, müşterilerimizin güvenliğini de ön planda tutuyoruz. Alanımızda belki yüzde 100 güvenlikten bahsetmek mümkün değil, ancak bu oranı ne kadar yüksek tutar ve müşterilerimize o oranda güvenli ürünler sunarsak, başarılı olacağımızın bilincindeyiz.”

Yönetilen ataklara dikkat

Fintek dünyasında verinin kritik önemde olduğunu da belirten Eren Deyiş, şu ifadeleri kullandı: “Fintek alanında öne çıkan bir diğer önemli konu da MDR (Managed Detection and Response – Yönetilen Algılama ve Tespit) hizmetleri. Gartner tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2025 yılına kadar kuruluşların yüzde 50’si, MDR hizmetlerini kullanacak ve pazar, MSS (Managed Security Service – Yönetilen Güvenlik Hizmetleri) hizmetlerine oranla yaklaşık beş kat büyüyecek. Bu da sürecin bizim tarafımızda ne kadar kritik olduğunu gösteriyor.”

Mayer Brown’ın “The Next Organization” başlıklı araştırması, finansal hizmetler sektöründeki 197 lidere yapılan anket sonuçlarını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, finansal hizmetler liderlerinin yaklaşık yüzde 80’i, kuruluşlarının siber saldırılara karşı savunmasız olduğu için etkin planlar oluşturamadıklarını ifade ediyor. Ayrıca, finansal kuruluşların yüzde 79’u ve yatırım şirketlerinin yüzde 77’si, dönüşüm planlarını etkileyen en büyük engel olarak siber saldırı savunmasızlıklarını gösteriyor. CrowdStrike verilerine göre ise bulut ihlalleri yüzde 75 oranında artmış durumda ve bu da güvenlik kaygılarının ne kadar haklı olduğunu kanıtlıyor.

Yapay zeka ile geliştirilen bulut bilişim, operasyonları dönüştürmede önemli bir rol oynasa da, finansal verilerin korunması noktasında ciddi riskler oluşturuyor. Bu riskler, yeterli önlem alınmadığı takdirde, finansal verilerin ifşası veya kötü niyetli saldırılarla ciddi maddi ve itibar kayıplarına yol açabiliyor.

Teknolojik dayanıklılığa duyulan ihtiyacın farkında olmalarına rağmen, finans kurumu liderlerinin yüzde 69’u ve yatırım şirketlerinin yüzde 77’si, siber saldırılara ve yapay zeka ilerlemelerine karşı sağlam savunmaların önemini kabul ediyor. Ancak hedefler ile gerçeklik arasında bir boşluk bulunuyor. Finans kurumu liderlerinin yüzde 72’si ve yatırım şirketi liderlerinin yüzde 73’ü, kuruluşlarının hızlı yapay zeka gelişmeleriyle başa çıkmakta zorlandığını belirtiyor.

“Finansın geleceğini güvence altına almak iyi bir iş ortağı ile mümkün”

Fintek alanında siber güvenliğin önemi arttıkça, işletmelerin güvenebilecekleri bir yol arkadaşı arayışının da arttığını belirten Eren Deyiş, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Siber güvenlik tehditleri her sektör için en önemli gündem maddelerinden biri. Ancak bizim gibi teknoloji odaklı girişimler için siber güvenliği arka plana atmak düşünülemez. Müşterilerimizi, işlerini kolaylaştıran doğru ve güvenli iş uygulamalarıyla buluştururken, aynı zamanda onların güvende olmalarını da sağlıyoruz. Bu da aslında, alanımızda iyi bir iş ortağı ile hareket etmenin ne kadar önemli olduğunu açıkça gösteriyor.”

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?