“Fintech Startuplarımız Küreselde Ses Getiriyor”

Enterprise Next röportajlarında konuğumuz olan Bakiyem.com Kurucu Ortağı ve CEO’su Umut Yalçın, Bakiyem Ödeme Çözümleri olarak globalde ilerlemeyi odaklarına aldıklarını vurguladı.

Özellikle Türk Cumhuriyetleri ve Güney Afrika’yı ön plana aldıkları bilgisini veren Bakiyem.com Kurucu Ortağı ve CEO’su Umut Yalçın, Türk Fintech Startuplarının önemli işler yaparak global alanda ses getirdiklerinin altını çizdi.

Bakiyem.com ne zaman ve nasıl kuruldu?

Bakiyem.com 2017 yılında kuruldu. Aslına bakarsanız bir batış hikayesi bizim için bir girişime dönüştü. İlk girişimim de tahsilatta yaşamış olduğum sorunlar yüzünden batınca ‘bu sorunu tek yaşayan KOBİ ben olamam mutlaka bunun pazarda bir karşılığı vardır’ deyip kolları sıvadık ortağımla beraber… Herhangi bir teknik bilgiye gerek olmadan dakikalar içerisinde online ödeme almayı sağlayan, kolay kullanıma sahip ödeme çözümleri ve bu çözümlere yönelik entegre modüllerle platformlar geliştiren bir finansal teknoloji şirketi olan BAKİYEM’i hayata geçirmiş olduk. “Ödeme almanın en kolay yolu” mottosuyla çalışmalarını sürdüren Bakiyem.com, kolay, hızlı ve düşük maliyetlerle ödeme almak isteyen farklı büyüklüklerdeki firmalar için online ödeme çözümleri üretiyor.

Bakiyem.com hayatımıza neler getirdi?

Bakiyem.com un sektörlere getirmiş olduğu en büyük yenilik bütün online ödemenin tek bir ekrandan yönetiliyor olması ve alışkanlıkları değiştirmeden düşük maliyetler ile şirketleri dijitalleştiriyor olmasıdır. Bizler online ödemenin sadece kredi kartı ile eticaret olduğunu düşünüyoruz ancak şirketler için gelen HAVALE-EFT ve DBS (Doğrudan Borçlandırma Sistemi) de birer online ödeme. Biz bu üç ödeme yönteminin tek bir platformdan yönetilmesini sağlıyoruz. Ayrıca ERP ve Muhasebe Programları ile yapmış olduğumuz entegrasyonlar sayesinde hem iş gücünün daha verimli kullanılmasını, hem de veri aktarımındaki hataların ortadan kalkmasını sağlıyoruz. Şirketlerin yıllardır kullanmış olduğu ve alışkanlık kazandıkları yöntemleri değiştirmeden satış işlemlerini cari işlemlerini distribütör ve bayi ağlarını raporlanır bir şekilde yönetmelerini de sağlıyoruz.

Biz kobilerle çalışmaya başladığımızda öncelikli odağımız e-ticaret değildi ancak pandemi ile birlikte müşterilerimizin e-ticarete girmelerinde zorlandıklarını gördük. Projeyi yaptıracak bir yazılımcı bulamıyorlardı, buldukları yazılımcılar da proje sürelerini uzun tutuyorlardı. Hazır paketleri almak istediklerinde ise yüksek ücretler ile karşılaştıklarını farkettik. Müşterilerimizin daha kolay e-ticarete girmeleri için PazarBakiyemi geliştirdik. PazarBakiyem sayesinde müşterilerimiz sanki bir sosyal medya platformunda profil oluşturuyormuş gibi kendi e-ticaret sayfalarını oluşturdular ve e-ticarete adım attılar. Yani Facebook kullanmayı biliyorsanız e-ticaret yapabilirsiniz dedik müşterilerimize.

Finansal teknolojinin baş döndürücü hızını nasıl yorumluyorsunuz?

Yeni dünyanın inşa edilmeye başlandığı pandemi başlangıcından bu yana dijitalleşme hiç olmadığı kadar hızlandı. Bir lüks gibi görünen dijitalleşme maliyetlerinin aslında gereksinim olduğu ortaya çıktı. Finansal teknoloji ve elektronik ticaretin dijitalleşmede lokomotif olduğu herkesin üstünde birleştiği bir konu. Biz de Finansal Teknoloji üreten bir startup olduğumuz için almış olduğumuz hızlı uyum aksiyonları ile inanılmaz bir ivmelenme kazandık. Bu ivmelenme sayesinde şunu da görmüş olduk; aslında dünya bundan sonra var olduğu sürece dijitalleşen bir dünyada Finansal Teknoloji sektörüne olan ihtiyaçlar artacak.

Finansal teknoloji çağında neler oluyor, bizi neler bekliyor?

İş insanları yapmış oldukları ticareti kontrol ederken finansı tek bir yerden ve gerçek zamanlı takip edip aksiyonlar almak istiyorlar. Bu da Finansal Teknoloji sektöründe SuperApp’lerin çağının başlaması gerekliliğini doğurdu. İlerleyen zamanlarda SuperApp’ler sayesinde bir iş insanı şirketinin bütün banka hareketlerini, bayi ve müşteri online tahsilatlarını, kasaya giren nakit akışını tek bir platformdan takip edip raporlar duruma gelecek.

Akıllı raporla sistemleri ile yapay zekayı birleştirerek o anki mevcut durumunu görebildiği gibi gelecekte hangi aksiyonları alması gerektiğini de Fintechlerin üretmiş olduğu yazılımlar sayesinde herhangi bir çaba sarf etmeden görecek, raporlayacak ve aksiyon alabilecekler.

Fintechlerin en önemli özellikleri hızlı, inovatif ve teknolojiye ayak uydurmaları… Fintechler sayesinde müşteriler eski bankacılık sistemindeki hantallıklarından kurtulabilecekler. Fintechlerin rekabetçi olması ile de büyük bankalar Fintech gibi düşünüp çalışmaya başlayacak veya Fintech Startuplarını satın alacaklar. Zaten artık ülkemizde bir çok bankanın kendi içlerinde bir fintech kurduklarını veya fintech start up’larını satın aldıklarını görebilirsiniz.

Yurtdışı operasyonlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Bakiyem Ödeme Çözümleri olarak önümüzdeki dönemde en az 3 Türki Cumhuriyet’te yenilikçi iş modellerimiz ile operasyon kurmuş olacağız. Öncelikli hedefimiz Orta Asya’da lokomotif ülke olan Azerbaycan’da operasyonlarımızı kurup diğer Türki Cumhuriyetlere operasyonlarımızı geliştirmek olacak. Gelişmekte olan bu kardeş ülkere hem dünya Fintech teknolojilerini götüreceğiz, hem de Türkiye’de edinmiş olduğumuz finans tecrübelerini aktaracağız. İnanıyoruz ki, bu tecrübeler sayesinde Türkiye’nin 10 yıllarda zorlukla edinmiş olduğu Finansal becerilerini Kardeş ülkelerimiz kısa zamanda öğrenecekler ve finansı doğru yönettikleri için de dünyada hızlı bir yükselişe geçecekler.

Bugünden temellerini attığımız Güney Afrika operasyonlarımız da hızlı bir şekilde hayata geçecek ve Afrika kıtasının en gelişmiş ülkesi olan Güney Afrika’da yeni başarılara imza atacağız.

İnanıyorum ki, çok yakında hem biz, hem de diğer Türk Fintech Startupları önemli işler yaparak global alanda ses getirecekler.

Bu yılın ilk çeyreği nasıl geçti, yıl sonu hedefleriniz nelerdir?

2022’de tarihi bir rekora imza atarak hem işlem hacmi, hem de karlılığımızı bir önceki yıla göre 10 kat artırmıştık. Bu yılı da işlem hacmimizi en az 5 kat artırarak tamamlamak üzere yol alıyoruz. En önemli projemiz Global Bakiyem ürünü olacak.

2017 yılında kurulan ve bugüne kadar 4,5 milyar TL’lik ödemeye aracılık eden Bakiyem, bunun 2,5 milyar TL’sini 2023 yılının ilk yarısında gerçekleştirdi. Müşteri sayısını da 4 binin üzerine taşıyan şirketimiz bu yıl global arenada ilerlemeyi odağına aldı.

Finansal teknoloji alanında bu güne kadar 16 dikey çözüm ürettik. Özellikle geniş çaplı yapmış olduğumuz entegrasyonlar ile üretmiş olduğumuz projelerle bir çok otorite tarafından ödüllendirildik.

İddialı olduğumuz yurtdışı operasyonları için yönetim kurulumuza çok değerli bir isim olan Sayın Selim Güsar’ı getirdik. Sayesinde yurt dışı operasyonlarımızda hızla ilerleyeceğiz. Türkiye’deki işlem hacimlerimizi de bir önceki yıla göre 5 kat artırmayı planlıyoruz. Bu büyümemizi özellikle B2B alandaki tecrübemizi daha çok firmaya aktaracağız. Şu an hayata geçirdiğimiz projeler ile büyüme ivmemiz hız kazandı. Banka hareketleri, DBS (Doğrudan Borçlanma Sistemi) ve bayi distribütör tahsilatlarının tek bir ekrandan yönetilmesi ve ERP’lerle tam entegrasyon sağlamamız sayesinde bu büyümemiz her sektörden talep görmekte bu da büyümemize hız katıyor.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?